Ž. Turk, Čas-opis: Rusija je evropska država …

Časnik 1.8.2016 7:49
 

Ko so se nazadnje odnosi z Rusijo zaostrili, sem napisal kolumno, v kateri sem zagovarjal članstvo Rusije v Evropski Uniji. Ne, ni bil cinizem. Če prav premislimo, je EU pod svojo debelo preprogo pometla spore med srednje in zahodno-evropskimi državami, predvsem za drobiž, ki se nahaja med veliki državami, kot so Nemčija, Francija in Italija. V tem smislu evropski projekt ni dokončan in spori so ostali na mejah velike evropske sile, ki ni članica EU. Rusije.

Koliko je članstvo ali vsaj približevanje realno, je seveda vprašanje. Nekateri pravijo, da gre za državo iz neke druge – pravoslavne – civilizacije, drugi, da je Rusija prevelika, tretji, da se itak obrača proti Aziji, četrti, da se slabo obnaša, ko poskuša nadomestiti ozemelje, ki ga je izgubila po porazu v hladni vojni.

Ampak če pogledamo na zemljevid, Rusija je evropska država. Rusija seveda ni kakšna Črna gora, da bi “prosila” za članstvo. Daje pa namige. Zadnjega je morda dal Putin na Vršiču na koncu svojega govora. Ki je bil nekako v smislu, da se zahvaljuje za iskreno stremljenje za graditev evropske enotnosti, ki morajo postati temelj prihodnosti Evrope. Če je prišel Evropi kaj povedati na Vršič, je povedal to. Da je Rusija del tega.

Za Rusijo so v Aziji same težave. Evroazijska zveza je plan B. Kitajci pronicajo v prazno Sibirijo, Kavkaz je z muslimanskimi narodi sinonim za težave že od Vojne in miru naprej. Evropa je naravni ruski partner s komplementarnim gospodarstvom in skupnimi geopolitičnimi interesi.

Ti so postali še bolj jasni zadnje dni s spremembami v Turčiji, ki se očitno obrača k svojemu muslimanskemu značaju in lahko skupaj z nekaterimi drugimi državami postane del kar močnega in neprijetnega bloka na evropskih južnih mejah. Z zgodovinsko tradicijo ambicije po prodiranju na sever.

Ne glede na to, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah v ZDA, toliko kot v hladni vojni in letih po njej EU na ZDA ne bo mogla računati. Se bo pač treba postaviti na lastne noge. In EU si ne more privoščiti, da je hkrati v sporu s Turčijo (oz. muslimanskim jugom) in Rusijo. Ne glede na to, kako prijazno se bosta rokovala Putin in Erdogan, drug drugemu sta spet plan B. Plan A so za oba partnerji znotraj iste civilizacije.

Spraviti Rusijo nazaj v Evropo je projekt, ki je vreden diplomatskega truda Unije in evropskih velesil. Če bi bila Slovenija ena izmed njih, bi lahko tako gledali tudi na Putinov obisk na Gorenjskem. Ker ni, je obisk pač pietetne narave z obeti gospodarskega sodelovanja. Ampak sankcij EU proti Rusiji Slovenija menda ne bo kršila. Bi se nam znalo maščevati kje drugje, npr. pri določanju meje v Piranskem zalivu ali ko bi nam EU lahko kje pogledala skozi prste, pa nam ne bo.

… in Slovenija tudi

Putinov obisk v Sloveniji ni geopolitika, preprosto zato ne, ker Slovenija, z vsem spoštovanjem, nima geo-dimezij. Obisk zato ni geopolitična napaka. Tudi obisk ne bi zbujal zaskrbljenosti evropsko in atlantsko usmerjene javnosti, če bi se sicer obnašali kot solidna članica NATO. Najbolj problematičen je provincialno regresivni zanos, s katerim se z obiskom ukvarja slovenski medijsko-politični kompleks.

Več lahko preberete na blog.zturk.com.

 
Značke:

8 komentarjev

 • svitase

  Vsekakor je Rusija bližja Evropskemu duhu kot Turčija.

  Vendar pa bi morala Rusija mnogo postoriti na področju demokracije, človekovih pravic in civiliziranega prava, da bi lahko postala članica EU.

  Zanimivo je, da si tega Rusija ne prizadeva, medtem, ko bi Turčija na vsak način hotela postati članica EU.

  Odločilni pri tem so številni turški priseljenci, medtem, ko ruskih priseljencev skorajda ni.

  Očitno je ruska OBLAST vseskozi nasprotovala preseljevanju svpojih državov v Evropo.

 • svitase

  Posledice članstva Rusije v Evropi so logične.

  Ker v Rusiji ni razumevanja za demokracijo, človekovih pravic in suverenosti narodov, bi EU kaj hitro razpadla.

 • svitase

  tega se očitno zaveda le slovenska desnica, levica pa trudi o tem razmišlja v smeri kako škoditi evropskemu skupnemu dobremu.

 • svitase

  zato, ker poveličuje zavezništvo z Rusijo, pa čeprav se s tem odreka slovenski suverenosti, človekovim pravicam in demokratičnem sistemu.

  Levica ne more iz svoje totalitarne kože, v kateri se očitno najboljše počuti.

 • Pogumno razmišljanje. In prihodnost pripada pogumnim.

  • Zdravko

   Eh, zdaj pa obvladaš FB komentarje in moraš biti dvakrat zapisan!

 • Članek bi ocenil kot osvežitev z desne. Mnogi poudarki so pametni in ruska kultura dejansko je predvsem evropska kultura. Turška vsekakor mnogo manj, oziroma je predvsem aziatska.

  Mislim sicer, da gre predlog Žige Turka za članstvo Rusije v EU predaleč. Vsekakor se nakazuje, da je avtorju vizija EU verjetno precej ohlapna skupnost, brez pretiranega poglabljanja. In precej drugačna kot danes. Vsekakor je današnja EU z ogromnimi teritoriji vse do vzhodnih obal Kamčatke ali Kurilskih otokov nepredstavljiva.

  Moj pogled je prej poglobljena in bolj koherentna EU kot pa bistveno razširjena. Verjetno nekje med sedanjim stanjem in analogno asociacijo Združenim državam Amerike – torej Združene države Evrope. Blizu mi je stališče pokojnega Otta von Habsburga, da Turčija, Rusija, Ukrajina pač ne sodijo v EU. ( On bi se celo pred mejami Srbije ustavil, kar je morda malo pretirano.) Lahko pa z EU sklenejo posebne sporazume in gojijo posebno tesne stike. Blokada odnosov ( z Rusijo) ne more biti dolgoročna rešitev.

 • Ruska kultura je res bolj evropska, če zanemarimo kulturo vladanja. Teritoralno je pa večina Rusije v Aziji. Predvsem pa Rusija sebe ne vidi kot del neke Unije, temveč kot svetovno supersilo, ki se ji lahko zoperstavi samo ZDA. In tega Rusi pri medsebojnih stikih niti ne skrivajo.

  Kdor malo pobliže pozna današnjo Rusijo bo vedel, da na Evropo ne gleda niti kot na partnerja, temveč zgolj kot na enega izmed pomembnejših trgov za prodajo svojih energentov. Zato je ideja o Rusiji kot članici EU povsem nerealna in zgrešena. Za Rusijo bi bila sprejemljiva le Evropa, ki bi ji bila podrejena.

  Teoretično bi pa članice EU-ja lahko postale druge države z vzhodnega roba Evrope s krščansko kulturo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI