Stanislav Zore: Evropa si ob terorizmu ne bo mogla več pilatovsko umivati rok

Časnik 27.7.2016 8:52
 

zoreIzjavo ob zadnjih terorističnih napadih in napadu na duhovnika je podal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V izjavi za Radio Ognjišče je dejal, da ne more z gotovostjo trditi, da gre pri napadu za napad na Katoliško Cerkev, je pa spomnil, da so se podobni napadi že dogajali v Siriji in Iraku ter nekaterih drugih državah in je ta napad eden od dogodkov, ki smo jih prej doživljali od daleč, danes pa se je zgodil na našem “pragu”. “Dejstvo pa je, da če se bo potrdilo, da je šlo za teroristični napad dveh skrajnežev, da gre za še eno zlorabo vere v namene, ki nimajo opravka ne z vero in ne z Bogom in so popolna zloraba tako Boga, kakor tudi vere. S tem je Evropa postavljena pred nujnost iskanja nekega skupnega odgovora in usklajenih odzivov na razmere, ki se ustvarjajo. Države članice si ne bodo mogle več pilatovsko umivati rok in problemov puščati tistim, kjer se teroristični napadi dogajajo, ampak bo potrebno za pravo ravnanje iskati tudi skupaj prave odgovore,” je povedal nadškof Zore in vse povabil k molitvi. “Bog nas obvaruj terorističnih napadov in Bog nas obvaruj sovraštva,” je dejal.

Žalost nad novim napadom je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil tudi duhovnik Slovenske katoliške misije v Merlebachu v Franciji Jože Kamin. Dejal je, da jih napad na duhovnika ni preveč presenetil, saj so bile katoliške skupnosti v zadnjih mesecih opozorjene, da morajo poskrbeti za varnost ob večjih katoliških prazniki. “Iz določenih virov sem celo slišal, da je bila tarča v Nici preširoka, da je pobitih tudi veliko število muslimanov in da se želijo sedaj znova “centrirati” na tako imenovane sovražne sile, ki so v tarči islamske države.” Kamin je spomnil, da so cerkve in tudi druge katoliške ustanove “dobre” tarče islamskih skrajnežev in da bo do njih prihajalo tam, “kje smo bolj ranljivi, tam bodo gotovo našli tudi določeno špranjo v katero bodo vdrli na tem ali drugem delu Francije”. Strinjal se je, da napad povzroča med duhovniki, verniki in tudi državlajni dodaten strah in skrb a je vse povabil k molitvi.

Vir: Radio Ognjišče

 
Značke:

64 komentarjev

 • Franc Mihič

  Kdaj bo v praksi dozorelo spoznanje, »da tisti, ki ima prihodke za svoje preživetje, ne potrebuje številnega potomstva in ne bo migriral«.
  Zato mora postati tudi za razviti svet cilj, da omogoči revnemu podeželskemu prebivalstvu južne poloble osnovne prihodke in bivalno okolje, sicer se bo »roman že napisane bodoče zgodovine človeštva« le še prebral in bodo naši 10-letni otroci to v polni meri podoživeli.

 • Zdravko

  Ne razumem, kdo si pilatovsko umiva roke?
  Kateri določeni viri pravijo “da je napad bil preširok…”?
  Kdo neki naj bi skrbel za varnost pri maši?
  Kdo neki je opozarjal “katoliške skupnosti”?
  Skratka, za škofa preveč neodgovorjenih izjav, tako da vse skupaj izzveni zelo politično.

  • Površno berete. Drugi del prispevka je povzetek pogovora z Jožetom Kaminom, ki živi v Franciji. On je povedal, da so bili opozorjeni.

   • Zdravko

    Hvala. Vendar je to samo en odgovor od štirih.

    • 1. “Države članice si ne bodo mogle več pilatovsko umivati rok in problemov puščati tistim, kjer se teroristični napadi dogajajo, ampak bo potrebno za pravo ravnanje iskati tudi skupaj prave odgovore.” nadškof Zore
     2. 3. 4. trenutno stanje v Franciji, ki ga opisuje g. Kamin. Bo treba njega vprašat.

     • Zdravko

      Hvala, še enkrat. Menim, da si nihče pilatovsko ne umiva rok.
      Šibka izjava, pa obrnite kakor hočete. Prešibka.

 • Res je, Evropa si ob terorizmu ni bo več mogla pilatovsko umivati rok. In tudi Katoliška cerkev ne.

 • Na bruhanje mi gre, ker se papež, škofje in duhovniki izražajo tako neosebno in tako politično in birokratsko.

  Zakaj ne morejo govoriti kot duhovniki in verniki. Z razumom, znanjem in vero.

  Ni bil napad na Cerkev??? Vdrla sta v cerkev med bogoslužjem in duhovniku prerezala vrat kot prašiču… Pa ravno verni ljudje bi morali veliko bolje brati simbole…

  Hudo mi je in žalosten sem, ker imamo tako birokratske duhovnike. Boga prosim naj nam pošlje več duhovnikov in manj birokratov.

 • Vincencij

  na priprošnjo

  blaženega Antona Martina Slomška si želim,

  da v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo

  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).

 • Škof se zopet spreneveda. Vsa čast škofu Štumpfu in deloma Cviklu katera sta se edini od visokega klera zoperstavila levičarski propagandi in zahtevala zaščito Krščanstva in Slovenstva.

  • Kot prvo ni njegova naloga, da kuri histerijo in podžiga nasilje. Če bi to delal, bi sprejel vlogo Antikrista. Takih norcev je že preveč.

   Po drugi strani pa bi lahko kaj bolj jasnega povedal.

   • Nadškof je izjavo dal včeraj, očitno stvari takrat še niso bile tako jasne kot danes.

 • Stanislav Zore. V izjavi za Radio Ognjišče je dejal, da ne more z gotovostjo trditi, da gre pri napadu za napad na Katoliško Cerkev,
  =======================

  Tale Adel Kermiche, ki je obglavil župnika, se je pred napadom celo pohvalil prijatelju, da pa bo “danes obiskal cerkev”.
  Menda je bil že toliko časa v Evropi, da je znal ločiti cerkev od bencinske črpalke.
  Muslimani uporabljajo enake “metode” kot so jih slovenski komunisti.

  A se je tale Delova kandidatka za osebnost leta 2015, ki zase trdi, da z domačega praga prispeva k svetovnemu miru, že kaj oglasila. Nisem slišal.

  http://www.delo.si/novice/delovaosebnost/faila-pasic-bisic-z-domacega-praga-prispevam-k-svetovnemu-miru.html

  A so jo novinarji Dela že poiskali, ni videti.

 • To ni bilo nobeno “večje katoliško praznovanje”, bila je običajna delovniška jutranja maša ( sicer na god Marijinih staršev) z udeležbo duhovnika in mislim da petih vernikov. Žrtve, konkretno župnijska skupnost, tega dogodka pač niso mogli preprečiti.

  Preprečila bi ga lahko policija, če bi imela take ljudi, kot sta bila storilca, na varnem. Zdaj sta na varnem, ampak prepozno. Vprašanje, če je imela policija informacije in pooblastila, da bi storilca, ki je bil sleden z elektronsko zapestnico, lahko prej nevtralizirala. Lahko, da je krivda na zakonodajalcu, ki je morda preblag z ljudmi, ki kažejo na povezavo z ISIS oz. kot ta primer, ki se hočejo boriti na strani ISIS v Siriji.

  Ampak spomnimo na slovenski primer – 4 primerke avtohtonih Slovencev, ki so se dokazano borili na strani ISIS ( ne samo da so želeli tja) in se proti njim po vrnitvi ni nič ukrepalo. Proti nobenemu. Četudi so pri enemu od njih našli skrivališče neprijavljenega orožja. Dokler proti Žavbiju ni nastopila Italija. Slovenski novinarji, novinarke so z njimi delale prijazne intervjuje, govorilo se je o njihovih človekovih pravicah …

  Torej, trše bo treba z islamskimi skrajneži, simpatizerji ali dokazanimi sodelavci ISIS. Ne pa z islamskimi verniki, ki v veliki večini nimajo s tem nič.

  • Zdravko

   Kar preprečiti. Kot bi popTV bil tu.

   • Kako se pa sicer ljudem z voljo do pobijanja ( torej morilcem) prepreči pobijanje? Tako da se jih drži za rešetkami skrbno zastražene. Vsaj dokler ni zanesljivih znamenj, da jih je volja do pobijanja minila.

    • Zdravko

     Oblast se še nikoli v zgodovini človeštva ni ukvarjala z “voljo do pobijanja” pri komerkoli. Nekaj takega bi se lahko spomnila samo kakšna Darja Zgonc. In ti, sedaj, očitno.

     • ISISovci, ne glede na to, kaj so storili, v Evropi sodijo za rešetke. Če v Evropi ni ustrezne zakonodaje, ki bi jih sankcionirala, toliko slabše za Evropo. Elektronske zapestnice, kot vidimo, ne zadostujejo.

    • Zdravko

     Sicer pa morda; Američani imajo Guantanamo. A bi to rad?

     • ISISovci, ne glede na to, kaj so storili, v Evropi sodijo za rešetke. Če v Evropi ni ustrezne zakonodaje, ki bi jih sankcionirala, toliko slabše za Evropo. Elektronske zapestnice, kot vidimo, ne zadostujejo.

     • Zdravko

      Za božjo voljo, pa kdo so ISisovci? To je pa že populizem in to precej slabe sorte!

     • Zdravko

      Ja, je pa res, OZNe nimajo, ne francozi, ne nemci. Slovenci bi že znali drugače. V to ne dvomim.

     • Tisti, ki soljudem mimogrede in brez ženiranja odrežejo vrat. A si zadovoljen z definicijo ali boš kar še provociral?

     • Zdravko

      Ti provociraš! Ker dobro veš, da nobenemu na čelu ne piše da on kolje!

     • Povej mi, s kom se družiš in ti povem, kdo si. Vsak, ki se malo dlje časa mudi na spletnih straneh povezanih z ISIS, je varnostno sumljiv. In bi ga ustrezne službe morale obravnaviti. In minimalno, kar je, nekoliko zastrašiti.

     • Zdravko

      Saj pravim, OZNA manjka. Glej čudeža, nimajo je.

  • IF: “Torej, trše bo treba z islamskimi skrajneži, simpatizerji ali dokazanimi sodelavci ISIS. Ne pa z islamskimi verniki, ki v veliki večini nimajo s tem nič.”

   K razločevanju, kdo so islamski verniki, ki v nimajo nič opraviti z islamskimi skrajneži, bi pripomoglo, če bi zmerni in nenasilni muslimani tudi sami izpostavili razlikovanje med seboj in skrajneži. Najbolj očitno bi to storili z javnim nasprotovanjem nasilju v imenu vere v Alaha. Množice muslimanov, ki bi javno obsodile zločine islamskih skrajnežev, bi k boju proti terorizmu prispevale pomemben glas. Dokler pošteni muslimani večinoma molčijo, na nek način nasilju pritrjujejo.

   V Parizu živeči Maročan, pisatelj, pesnik in esejist Tahar Ben Jelloun je v odprtem pismu v mediju La Repubblica pozval pripadnike islamske skupnosti, naj se množično podajo na ulice ter obsodijo zločine posameznikov, ki trdijo, da pripadajo islamu, dejansko pa islam rušijo; ker hočejo vzpostaviti islam na temeljih izključevanja in fanatizma, morijo nedolžne ljudi, česar ne dopušča nobena religija.
   Jelloun pravi, da so ti posamezniki z zločinom v malem normandijskem mestecu prestopili rdečo črto: vstop v cerkev in umor ostarelega duhovnika, ki mu je morilec prerezal vrat kot jagnjetu, pomeni napoved nove vrste vojne – to je verska vojna.

   Maroški musliman, intelektualec, ki ceni in spoštuje kulturno okolje, v katerem živi in dela, brez zadržka izpostavi ideološko ozadje zločinskih napadov in spregovori o verski vojni.
   Islamski terorizem, ki ga v Evropi mnogi pojasnjujejo in upravičujejo z ekonomsko neenakostjo in socialno zapostavljenostjo prišlekov, za vojne in migracije pa krivijo zahod ter razlagajo o psihičnih težavah morilcev zaradi nesprejetosti v novem okolju ipd., Jelloun preprosto opredeli z izrazom – verska vojna.

   Jelloun še piše, da ni več dovolj razlagati, da je islam religija miru in strpnosti, ker ta razlaga ni več prepričljiva. Muslimane, ki hočejo dokazati, da klanje duhovnikov ni islam, poziva, naj se množično zberejo na ulicah in se združijo ob istem sporočilu: osvobodimo islam iz krempljev Daesh (op.: v arabščini kratica za ISIS).
   Jelloun poziva tudi islamske verske voditelje, naj se zganejo in nagovorijo milijone muslimanov, verne in neverujoče, ki se prištevajo k isti hiši (islamu), naj torej pozovejo vse muslimane na ulice, kjer naj razglasijo, kdo je sovražnik, naj glasno povejo, da kdor umori duhovnika, razliva nedolžno kri po obrazu islama.

   Kdor razume italijansko, lahko sam prebere:

   http://www.repubblica.it/esteri/2016/07/27/news/ben_jelloun_appello_a_musulmani-144881300/

   Upam, da me po tem komentarju ne bo spet kdo obtožil šuntanja in hujskanja samo zato, ker soglašam s tem, kar je napisal Tahar Ben Jalloun.

   • No, zelo dobro.

    Tako kot morajo muslimani sami postaviti meje svojim norcem, tako pričakujem, da bodo tudi tukaj na tem “desnem” forumu navijači največje stranke predvsem sami omejevali svoje norce, hujskače in šuntače. Ne, da se zoperstavljajo samo socialistu Ifu, kadar jih prijazno prepričuje, da gredo s svojo kolektivno sovražnostjo veliko predaleč. Ali kadar se zoperstavljajo Zdravku, ki zaradi tega že v skrivnostnih šifrah govori, tako da ga nihče več ne razume, da si zagotovi varnost.

    • Pavel,
     z izbiro, na katere, kakšne in čigave komentarje kdo odgovarja ter kako odgovarja, razpolaga vsak komentator sam, ne-li? 🙂

     Ne zdi se mi upravičeno, da mi očitate hujskanje in šuntanje, to bi mi morali šele utemeljiti.

     • To si dobro predstavila, Vanja. Jaz se povsem strinjam z razmišljanjem in pobudo tega v Parizu živečega maroškega literata v Repubblici. Upam, da je to objavil vsaj še v Franciji in Belgiji, kjer je tak odziv še toliko bolj zaželjen oz. potreben kot v Italiji.

    • Pavel, jaz te recimo nikoli nisem razglasil za muslimana. Ne vem zakaj ti kar ponavljaš to, da pred moj nick postavljaš oznako socialist. Kot kak Donald Trump, ki ne more imenovati svoje tekmice, ne da bi dodal oznako crooked Hillary.

     Približno enako daleč sem v prepričanjih od socializma kot od liberalizma. To naj bi bilo izvorno značilno za krščanske demokrate, izhaja pa socialnega nauka Cerkve in Rerum Novarum ( in se do danes kot nauk ni spremenilo). Nimam pa nič proti niti, če me razglasiš recimo za zmernega konzervativca ali ekologistično usmerjenega človeka.

     Socialist pač nisem, kot ti nisi musliman. Niti liberalec nisem, vsaj v glavnem ne.

     Ti pa tudi nimaš moralne pravice od duhovnikov zahtevati, do so vsi in izključno liberalci.

   • Muslimani v Franciji in Italiji so se v znak solidarnosti udeležili katoliških maš.

    http://www.primorske.si/2016/07/31/Muslimani-v-Franciji-in-Italiji-so-se-v-znak-solid

 • Sicer je pa problem zelo kompleksen, njegova prevencija in reševanje pa še bolj. Upam, da tu, kot v kakšen drugem mediju ne bo samo brati izlive sovraštva na Merklovo ali tudi na Cerkev in konkretno predvsem Frančiška.

  To je absurdno, kako si eni dovolijo vso svojo frustracijo in jezo spraviti na ramena te ženske, nemške kanclerke. Direktno trdijo, da je kriva za ves ta islamski terorizem, za nazaj in za naprej. In celo tudi za brexit.

  Kaj ima Angela Merkel opraviti s primerom v Rouenu? Čisto nič. Enako s Tunizijcem, ki je s tovornjakom kosil po Nici. Tudi Iranec, nemški državljan, ki je pobijal po Muenchnu, je tam od rojstva, torej iz časa, ko je bila trenutna kanclerka še na oni strani železne zavese oz. berlinskega zidu. In zdaj je vsega po Črnčecu kriva “veleizdajalka” Angela Merkel? ;(

  Zadnje kar rabimo zdaj je da pademo v psihozo vojnega stanja!

 • Problem so tako škofje in papež, še večji problem pa so politiki.

  Na eni strani so podkupljenci Sorosa, Putina, Erdogana in sunitskih zalivskih držav. Na drugi strani so nori histeriki, ki širijo iracionalno sovraštvo v stilu: Vse muslimane izgnati iz Evrope ali jih stlačiti v zapore ali pobiti.

  Tretjih politikov pa še ni, ki bi predlagali zdravorazumske rešilne in konkretne ukrepe.
  Problematični so vsi muslimani iz Afrike in Azije zaradi srednjeveške civilizacije.

  Težko rečemo, da vsi muslimani hočejo uničenje Zahoda. Tudi tega vsi muftiji ne pridigajo. Številni pa to delajo. In morda ravno največji odpadniki od islama in duševni bolniki in psihopati na koncu zadnji trenutek sprejemejo islam in naredijo par minut zatem množični zločin.

  http://siol.net/novice/svet/to-so-konkretne-resitve-v-boju-proti-terorizmu-ki-jih-ponujajo-obvescevalec-obramboslovec-in-veleposlanik-pri-natu-422502

 • ISIS je na nek način najbolj podobna terorističnim razsvetljencem SKRAJNEŽEM ( revolucionarjem, morilcem, dikatorjem), ki so na en način skušali modernizirati krščansko civilizacijo in so šli v norosti in totalitarizme.

  Podobni so fašistom, nacistom in komunistom.

  Sploh ne vem, ali v islamskem svetu obstaja napredek in individualnost. Dozorevanje Cerkve. Ker ne dobivamo teh informacij.

  Po drugi strani so muslimani v Evropi do konfliktov z Izraelom in klerikokracijo v Iranu živeli čisto civilizirano in odprto življenje ( ne v geti). V zadnjih 40 letih so množični migranti v Evropo postali s svojimi geti dejansko nevarni kot atomska bomba.

 • Holland je že v četrto rekel isti stavek, po 4. terorističnem napadu je spet rekel samo to, da gredo v vojno s ISIS. Holland je čisti socialist, popolnoma nesposoben. Zna samo dobro zapravljati davkoplačevalski denar. Je samo dober potrošnik potrošniške družbe.

  Nobenih konkretnih ukrepov. Tem ljudem je potrebno predstaviti ekstra filtre, ekstra zakone, podpisati morajo, da bodo spoštovali ustavo in zakone, drugače takoj sledi izgon, nobenih zaporov, samo domov naj gredo.

  • Nobenih čarobnih paličic ni, ki problem v hipu rešile. Ti sam tu padaš v predloge demagoških rešitev, ki niso nobene rešitve ali so nezakonite. Ne moreš pošiljati ljudi iz Evrope domov, če so tu doma. Državljani evropskih držav. Več deset milijonov jih je v Evropi. Migrantski val pretekle jeseni in zime, za katerega bi delno ( po mojem manjšo) odgovornost morda lahko prevalili na nemško kanclerko, je okoli 3% od celotne številke.

   Mislim, da so tvoje in drugih ljudi obtožbe evropskih liderjev, npr. Hollanda predvsem na pamet. Ne vemo, koliko so v boju proti terorizmu neuspešni, ker ne vemo, koliko potencialnih dejanj in storilcev so odkrili in dejanja preprečili. Boj proti takemu tipu terorizma, kot se zdaj dogaja, posebej takemu samotnih volkov, ki se jim zmeša ne ob kontaktu s fundamentalističnim ali militantnim klerikom, ampak v osami svojega doma v stiku s svetovnim spletom, družabnimi omrežji itd. je pa zelo, zelo težaven.

   Pri tem tudi velja, da enkrat jamrate, nikar posegat v osebno svobodo in človekove pravice, volja do varnosti je socialistična in totalitarna, drugič pa na pamet očitate oblastem, zakaj niso bolj učinkovite na istem področju.

   Odločite se, kaj hočete. Predvsem je dosežen cilj teroristov, če v glavah državljanov povročijo paniko in totalno nezadovoljstvo z demokratično izbranimi predstavniki. Zrel odnos bi bil nasproten, da se ljudstvo čimbolj poenoti in poveže s svojimi zmernimi demokratičnimi predstavniki in državniki v skupnem boju s tistimi, ki ljudi dejansko ogrožajo.

   Ogrožajo jih, ponavljam, teroristi. Ne muslimani. Ne vem, v čem je problem, četudi bi muslimani morda res živeli še v srednjem veku. Kar je, mimogrede, hudo pretiravanje. Kakšna plemena v Afriki ali nevem, na Gvineji so pa še napol v kameni dobi. In? V čem je problem? Naj živijo v kameni dobi ali srednjem veku, če je to njihova želja ali izbira. Dokler drugega ne ogrožajo, imajo pravico živeti po svoji izbiri. Vir sovraštva do Zahoda je med drugim to, da jim pretirano vsiljujemo svoje družbene modele. Taki kot ti seveda predvsem globalizacijo v duhu liberalnega kapitalizma. Vsiljevanje ni nikoli dobra metoda.

   • IF: “… Zrel odnos bi bil nasproten, da se ljudstvo čimbolj poenoti in poveže s svojimi zmernimi demokratičnimi predstavniki in državniki v skupnem boju s tistimi, ki ljudi dejansko ogrožajo.
    ========================

    No, saj to v Nemčiji že počnejo.
    Cenzurirajo in zapirajo tiste, ki na tviterju ali fejstbukovem kaj grdega napišejo čez “uboge” muslimane.
    Nemci so ugotovili, da so jim največji sovražniki tisti Nemci, ki grdo govorijo.
    Teroristi bodo to verjetno tako navdušeno sprejeli, da bodo nehali skakati po cestah z noži, mačetami, bombami, … samo še rože se lahko pričakuje od njih.

   • Si pomislil, da je Zahod ustvaril ISIS, da se na ta način znebi domačih radikalnežev? Na 10.000 jih je odhajajo v Sirijo in Irak.

   • Problem je v tem, da realnost ne ustreza tvojemu moraliziranju.

    Res je sicer, da se zelo majhen odstotek muslimanov dejansko razstreljuje.

    Zaskrbljujoče pa je, kako veliko muslimanov ima svojo mentaliteto na ravno srednjeveške ali še slabše.

    Rešitev je dejansko v več represije zgolj nad muslimani in zahteva, da sprejmejo naše vrednote, če hočejo živeti v Evropi.

 • Seveda ogrožajo teroristi, muslimanska skupnost pa lepo miži in potihom drži pesti. Če muslimanska večina nebi bila tiho islamisti nebi imeli nobene teže, tako pa vsem paše.

  • Na žalost je to še kako res. Muslimani bi lahko na dokaj lahek in enostaven – predvsem pa nenasilen način poskrbeli, da ne bi bilo terorizma – tako, da bi izločili radikalneže iz svojih vrst in javno objavili, kdo so to.

   In ti ljudje bi bili ves čas pod očesom javnosti – po drugi strani bi pa normalni muslimani dejansko pokazali, da so drugačni.

 • Šterbenc je spet “blestel” v TV Odmevih:

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174418701

  Zdaj nam je dal vedeti, da bi bilo za Evropo bolje, da bi ISIS zmagoval.

  • Meni je bil včeraj Šterbenc čisto OK. Pa sem vedno zelo previden, ko prebiram in poslušam vse te “leve” in “desne” politkomisarje, ki po službeni dolžnosti lažejo in zavajajo.

   Kaj konkretno ni bilo objektivno in strokovno, analitično?

   • pavel: “Kaj konkretno ni bilo objektivno in strokovno, analitično?”
    ========================

    V bistvu vse.
    Lahko se reče, da je bilo analitično saj analitičnost ne pomeni nujno tudi da je analiza točna oz. pravilna.

    Lahko se reče celo, da je bilo strokovno, saj strokovnost še ne pomeni nujno, da so teze pravilne.

    Vsekakor pa ni pa bilo objektivno!

    Stara bolezen, da se skuša krivdo prenesti na žrtve ne pa na zločince. Za Šterbenca je značilno eno in isto lajnanje o imperialistični krivdi zahodnjakov.

    Če že išče vzroke in posledice ne sme začeti, kot v teh Odmevih, z letom 2000 ampak naj se potem ozre še bolj nazaj. Islam je bil v stalnih vojnah s sosedi in med seboj. Evropsko samoobtoževanje stalno sega do križarskih vojn nazaj, ampak te vojne so mišji kakec napram vsemu islamskemu nasilju prej in pozneje.
    Šterbenceva analitika je podobna analitiki slovenskih komunistov o t.i. NOB.

    To spodaj se splača pogledat, sem že lani enkrat napopal sem gor, pa ni bilo nekega odziva. Obstaja pa tudi spletna stran od istega človeka kjer so zbrani historični podatki.

    https://www.youtube.com/watch?v=K-fcvIf3LZs

 • Šterbenc je nastopal lunatično. Podobno lunatično nastopa človek, katerega link je dal Riki in se očitno strinja z njim. S Šterbencom pa se očitno strinja pavel. 🙁

  Ne vem, kaj naj rečem. Očitno sta to dva dokaj inteligentna skrajneža, na dveh nasprotnih polih. Manjka jima pa predvsem zdrava kmečka pamet oz. občutek za mero.

  A ni dovolj lunatično nekaj že na prvi pogled, če se nekdo usaja na tem, zakaj Zahod skuša uničiti državo ISIS? In posredno brani islamistično radikalizacijo v Evropi, ne samo fundamentaliste, torej tudi direktne zagovornike prevlade šeriata po celem svetu, a tudi celo zagovornike terorizma? A ni to jasno s prostim očesom z Lune, pavel, da ne štima?

  A ni jasno z Lune, pavel, da ne more biti vsa in edina krivda na zahodnih silah za to, če nek fanatični islamist danes v cerkvi prereže vrat ničesar krivemu francoskemu katoliškemu duhovniku?

  Ne čudim se več (ne)razsodnosti Šterbenca, čudim se prej tvoji, pavel. Tudi ne vem, ali se naj čudim temu, da voditeljica Odmevov Godčeva na lunatična izvajanja gosta, ki je protestiral proti novinarskim prispevkom v isti oddaji, sploh ni odreagirala, ampak je lepo peljala pogovor naprej, kot da gost nedolžno kramlja o ekološki pridelavi korenja.

  • Gospod IF,
   izrekli ste zelo modre besede: “Tudi ne vem.” 😉

   Mogoče veljajo za še kaj več, kot za vodenje oddaje?!

  • Ogromno si videl in slišal.
   Jaz se spomnim samo to, da so napadi ISIS močnejši zato, ker jih Koalicija v Siriji in Iraku premaguje, bombardira.Da je napadov več, ker se sunitski muslimani čutijo ogrožene, saj 0,1% od dobre milijarde pomeni milijon norcev. Da izvajajo napade samo na članice koalicije in da so se vse štale začele z Bushovim napadom na Irak. Pa to si ti isto tukaj pisal. Ne razumem te v čem vidiš lunatičnost?
   Obsodil je tudi številne ne poznavalce islama, ki zganjajo agresivno propagando proti islamu, demagogijo.
   Razlika z Rikijem je: da en trdi, da se je vse začelo z Irakom, Riki trdi, da je islam od začetkov nasilen.
   In da Šterbenc trdi, da je Zahod sprožil isisovo reakcijo.

   Glede islama in ISIS jaz na glas razmišljam in skušam najti neko sredino, nek objektiven pogled. Ne vem zakaj si me sedaj tako lunatično napadel. Prav noben strokovnjak za islam nisem, niti nek obramboslovec, ki mu kurjenje sovraštva, prinaša vodo na mlin v stranki.

   • Čudim se samo, da so ti povlekla Šterbenčeva izvajanja kot pametna ali razsodna. Po mojem jih nisem samo jaz razumel tako, kot opisujem. Recimo Nenad Glucks na Reporterju ( danes na spletni naslovnici)jih je tudi tako razumel. Pa kdo na tem svetu pri zdravi paemti se bi v tej vojni še postavil na stran ISIS kot Šterbenc in obžaloval kot nevarno dejstvo, da jim trenutno vojaško gre precej za nohte?! 🙁

    Strinjam se s tabo, saj skozi pišem tako, da ni dobro kuriti sovraštva proti muslimanom in njihovi veri. A tudi nisem za to, da se cenzurira dejstva in prikaze, kako nekateri skrajni islamisti po zahodu javno nastopajo in kaj zagovarjajo. Ali da bi skrivali dejstva o morebitni teroristični ogroženosti.

    • Ne berem Reporterja več. Saj je Riki na Časniku in še enih 10. Pa Črnčec je vedno bolj agresiven. Mene čudi, da ob kilometrih razprav, ki jih biješ proti ljudem, ki ponavljajo o islamu za JJ in Črnčec, potem daš prav lunatičnemu Reporterju. Potem se ti kar naenkrat zdi objektiven, analitičen in strokoven.

     Nikjer nisem navijal za Šterbenca, tudi za Črnca ne, niti Preaca ali Iršiča. Jih pa preberem, poslušam in sem na distanci.

   • pavel: “Razlika z Rikijem je: da en trdi, da se je vse začelo z Irakom, Riki trdi, da je islam od začetkov nasilen.”
    ============================

    Saj ni treba gledati daleč nazaj.

    Že omenjeni genocid Turkov nad Armenci
    Homeini in Iranska revolucija
    Iraško Iranska vojna, 10 let

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Iransko-ira%C5%A1ka_vojna

    Še prej ruski napad na Afganistan (okt. 1979) 10 let, vojna, ki je izvrgla Talibane, tako da se vse vleče 37 let .

    Če boš pogledal komentarje pod članki na MMC so vsega na tem svetu krivi Američani, Rusov nihče ne omenja, še več Rusi so “dobri fantje”.

    Alžirija:
    Francozi so zapustili okupacijo Alžirije leta 1962, skoraj 30 let pozneje, državljanska vojna leta, 11 let

    Največ muslimanov pobijejo muslimani.
    Muslimani so najbolj nevarni muslimanom
    Islam ni dober za muslimane
    Islam ni dober za nemuslimane (“nevernike”, to je vse ostale)
    Islam je slab!

    • Še vedno sem skeptičen do FDV obramboslovcev, ki se v parih letih ali z enim mesecem študija, prikopljejo do dogme, da je islam slab. Da je 1 milijarda ljudi kolektivno krivih. Da je 6 milijonov judov kolektivno krivih.

     • Čist si ausglajzu. Pa kdo govori o kolektivni krivdi. Islam je slab, tako kot so bili slabi nacizem, fašizem in kot je komunizem. Tudi pri teh ne gre za kolektivno krivdo.

      Ko sem bil star kakih 5 let sem prvič slišal da tam nekje daleč režejo prste, roke zaradi majhnih kraj, se nisem mogel načuditi kako je to možno. Ko bom umrl bodo tam nekje daleč še vedno počeli isto, tudi kamenjali ženske, jim pohabljali spolovila v stotisočih, metali ljudi z visokega, rezali vratove, obglavljali, obešali, se poročali z mladoletnicami …

      Za časa mojega življenja se ni in se ne bo spremenilo nič, tako kot se ni že prej za časa mojih prednikov. In to uvažamo v EU, še prej pa smo zahodnjaki to tolerirali kot nekaj kar se nas ne tiče. Vsako leto se izdajajo poročila v katerih državah se kršijo človekove pravice, vendar to kot, da se nas v odnosu do islamskega sveta sploh ne tiče. Katoliška cerkev se je v preteklosti močno spremenila, islam ostaja enak. Neko žensko zakopljejo do vratu in jo nato kamenjajo do smrti, in to gledajo otroci in celo sodelujejo. In postanejo psihopati. Islam sploh ne smatram za religijo pač pa za totalitarno družbeni kulturni politično ekonomski sistem. Nekaj kar bi v EU morali prepovedati.
      Tako kot je tisti gospod v videu rekel.
      Islama sploh ne poznamo, ga nočemo poznati, ga toleriramo, potvarjamo (olepšujemo) njegovo zgodovino, ker se ga bojimo. Smo kot pes, ki ga dolga leta pretepajo.

  • Sem pa razočaran nad tabo. Znaš napisati dolge tekste, torej si vzameš dovolj “prostora” za argumentacijo tukaj, s tem komentarjem, pa deluješ kot neuki prvošolček, ki si ni sposoben ali pa si ne vzame časa za premislek.

   Kot prvo, si napadel osebo iz videa, da je lunatična, nisi pa ovrgel niti enega njegovega izvajanja. Dal je ogromno podatkov, nazadnje je navedel npr. 20 stoletje in milijon pobitih Armencev. Turki še danes ne priznajo tega genocida čeprav se tega ne da skriti ker je časovno preblizu. Genocid v katerem so poleg Turkov sodelovali tudi Kurdi (farsa). Nekateri viri (zgodovinarji) navajajo celo milijon in pol, ta gospod pa je navedel “samo” milijon. Lunatično ne? Celo Rusi ne zanikajo več načrtne morije z lakoto nad Ukrajinci (1932-33).

   Šterbenc:

   V bistvu ima prav glede ISIS-a. Zakaj tako menim. Ker sem sam že pred časom napovedal, da se bo potem ko bo ISIS poražen teror preselil v Evropo. Saj že nekaj časa vemo, da ob porazih vedno nekaj njihovih klavcev zbeži v Evropo. Če komarje preženeš iz ene sobe v drugo te bodo pač pikali v tej drugi sobi. Gre pač za zgrešeno politiko EU, ki je pustila meje popolnoma odprte in nebranjene, da lahko v EU vstopa kdorkoli ne da bi vedeli kdo. Dotok migrantov je potrebno zaustaviti za vsako ceno! In iz EU izgnati vse, ki se jih zavrne in to po hitrem postopku.

   Ampak Šterbenc je nakazal, da se ne bi smeli vtikati v ISIS (ker je tukaj dodal še Irak).

   In drugo, tu imaš prav, to, da nas je skušal Šterbenc prepričati, da tisto kar smo videli ni tako kot je bilo videti, je pa res na meji norosti. Ampak gre za to, da verjetno ni pričakoval takega filmskega prispevka, tudi sam ga nisem. Čeprav sem prej tega zadosti videl na netu, sem se tudi sam začudil kako so na TV SLO naenkrat tako politično nekorektni. 😉 🙂
   Šterbenc je bil v zadregi, ker je moral hitro najti neka opravičila za svoja proti zahodna stališča.
   Sam sem muslimane srečal leta 1992 v Italiji in so točno taki kot so bili prikazani. Nekateri skrajno fanatični, agresivni in nevarni in nekateri skoraj normalni vendar vsi s srcem pri islamu. Redki z višjo izobrazbo, nekateri samo z dvema razredoma OŠ, vsi z željo priti v Francijo. To je bilo obdobje iraške okupacije Kuvajta. In mi je en fanatik razlagal kako bodo vrgli v zrak vsa naftna črpališča, če bodo Američani napadli. Pa sem mu dejal: Kakšna korist bo od tega? Črpališča bodo pogasili, vojno bodo Iračani izgubili in bo na kupe mrtvih. Ni se pustil “motiti”, bil je navdušen nad okupacijo in v očeh mu je žarel nevarni fanatizem, ne ne, vse bo uničeno, ne bodo se upali napasti. Bil je iz Tunizije.

   Presenetilo me je tudi, da so pred dvemi dnevi povabili v Odmeve Preaca, ki so ga skoraj eno leto ignorirali. Nekaj se je spremenilo na TV SLO po teh napadih??? To da bodo še kdaj povabili Preaca si pa res nisem mislil, potem, ko so ga lani po eni okrogli mizi očitno postavili na hladno.

   • Včeraj je bil urednik Odmevov Valentin Areh. Če ti to ime kaj pove. Vsekakor ne spada v krog pro FDVjevskega levega zapovedanega pravoreka.

    V Italiji in Sloveniji muslimanski priseljenci, pa jih ni malo in so že precej dolgo med nami, zaenkrat še niso izvedli enega terorističnega dejanja. Lahko torej strašiš pred njimi. Lahko bi jih pa pohvalil za to dejstvo in izrazil pričakovanje, da bo še naprej tako.

    Se pravi – imamo tak in drugačen pristop. Slovenski pregovor pravi: Lepa beseda lepo mesto najde. Kar ne pomeni, da zagovarjam, da je treba biti naiven. Morda prej, da nima smisla klicat hudiča, ker bo potem nemara res prišel.

 • Tadej Vengust

  V tej spletni stani http://revuelimite.fr/pour-la-qualite-de-laccueil sem prebral komentar o mestu Saint-Etienne-du-Rouvray. La ville « la plus communiste et la plus déchristianisée de France » To je najbolj komunistično in dekristijanizirano mesto France.
  V drugem članku http://www.causeur.fr/saint-etienne-rouvray-ecole-islam-39435.html preberem, da je mesto po večini muslimansko, da so šole kje je do 90% otrok alžirsko maroškega porekla.

 • A to je ista izjava?

  Zakaj je naslov drugačen? Originalni je bistveno sporočilo vernikom:

  BOG NAS VARUJ SOVRAŠTVA

  ZA ZLORABO VERE IN ZA ZLORABO BOGA GRE.

  http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/bog-nas-obvaruj-sovrastva

 • Stalšča so pa precej zvodenela, v stilu “nastavimo še drugo lice”

  ” … Stanislav Zore je v izjavi za Radio Ognjišče dejal, da ne more z gotovostjo trditi, da gre pri napadu za napad na Katoliško Cerkev, …”

  Se čisto sklada z izvajanjem tega gospoda v 42:45

  “Cerkve ne bodo niti priznale, da kristjani kjerkoli trpijo.”

  https://www.youtube.com/watch?v=K-fcvIf3LZs

  Sploh vse drži kar navaja od 42:08 naprej. Strah, da bi se zamerili nasilnim muslimanom nas sili v politično “korektnost”. Zato smo raje tiho in si lažemo tudi glede zgodovine in zločinske narave samega islama. RKC ni izjema

  To potrjujejo primeri:

  Salman Rushdie
  Theo van Gogh
  Charlie Hebdo

  “Islam je vera miru, če se ne strinjaš te ubijem”

 • Je pa to že kot Monty Python’s Flying Circus:

  Teroristi skušajo z nedavnimi napadi škodovati pripravljenosti Nemčije, da sprejme begunce, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel

  Vir: MMC

 • kaj je to

 • Evropa pozna terorizem že 45 let.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI