Papež Frančišek objokuje ‘absurdno nasilje’ ob usmrtitvi 86-letnega duhovnika

Časnik 26.7.2016 13:38
 

rouenMed mašo sta v cerkev blizu mesta Rouen na severu Francije vlomila dva moška oborožena z nožema in za talce zajela 86-letnega duhovnika Jacquesa Hamela in še nekaj oseb, med njimi dve redovnici. V zajetju, ki je trajalo 40 minut, naj bi osebi po izjavah iz policije duhovnika usmrtila, še tri osebe pa ranila. Ena od redovnic je uspela pobegniti iz cerkve in obvestit policijo, ki je oba napadalca ustrelila, ko sta poskušala zapustiti cerkev. Eden od napadalcev naj bi se po besedah francoskega notranjega ministra še boril za življenje.

Na novico se je odzval tudi papež Frančišek, ki deli bolečino in grozo ob ‘absurdnem nasilju’ tega dogodka. Nadškof iz Rouena v Normandiji Dominique Lebrun je na poti iz Krakova, kjer se je udeležil svetovnega dneva mladih. Po nadškofovih besedah zapušča “mlade, ki so prihodnost človeštva” in katere je prosil “naj ne podležejo nasilju in postanejo apostoli civilizacije ljubezni”. Na kraj uboja prihajata tudi notranji minister Bernard Cazenevue in francoski predsednik François Hollande.

 

39 komentarjev

 • “papež Frančišek, ki deli bolečino in grozo”

  Nam lahko zaupa kriterije, ki jih je uporabil, ko je v EU pripeljal ducat prebežnikov, ki na bodo postali teroristi?

  • Če bojo ( krščansko) sprejeti in ljubljeni v svoji okolici in predvsem otroci normalno vzgajani v zdravih družinah, ne bojo postali teroristi. Je ni bolj močne varovalke na tem svetu, niti novi kitajski zidovi to zanesljivo niso.

 • Zdravko

  Strašne novice si kar sledijo. Oba napadalca so ubili na mestu. Iz Berlina poročajo, da je en ustrelil zdravnika, potem pa še sodil sebi.

  • Koga strašite s temi novicami, Zdravko?

   Še včeraj ste mi pod člankom Münchenska elegija, kjer izpostavljam pogostost morilskih napadov in vprašanje odgovornosti Angele Merkel za politiko “odprtih vrat”, sarkastično zabrusili: “Oh, seveda, ti dogodki so sedaj prava poslastica za razne politične mrhovinarje,” v nadaljevanju pa ste me še podučili: “Vsekakor ne šuntajte, ali ne hujskajte brez veze, s statistiko. S statistiko ne boste “videli” nič.” Danes ste končno tudi sami začeli “voditi statistiko” in preštevati “strašne novice, ki si kar sledijo”.

   Zanima me, kaj bi odgovorili bavarskemu notranjemu ministru Joachimu Herrmannu, ki se je zavzel za večjo prisotnost in opaznost policije, zavzel pa se je tudi za strožji nadzor meje. Po njegovem Nemčija ne more voditi politike odprtih meja, ampak mora identiteto beguncev ugotoviti že na meji, tiste brez ustreznih dokumentov pa tudi ustaviti že na meji. Dodal je, da ne bi smel biti več tabu, da bi tiste, ki jim zavrnejo azil, poslali nazaj na območja, kjer divja vojna.

   Ne pozabite, da je to govoril notranji minister, ki je v prvi vrsti odgovoren za varnost nemških državljanov.

 • Novica iz Rouena je grozljiva, res. In simbolno povedna. To se je zdaj prvič zgodilo na evropskih tleh, v arabskih in islamskih državah smo to že videli v preteklih letih in desetletjih. Ne čudi zgrožena in pretresena reakcija politike in javnosti v Franciji. Medijev v Evropi in po celem svetu. Več ali manj povsod prva novica.

  Dnevnik jo je dal na okoli 5. mesto. Ampak spletno Delo jo je pa uvrstilo čisto spodaj, med zadnjimi v drobnem tisku ( pred izpadom s prve strani). Potem so jo vendarle premaknili nazaj malo višje. V naslovu spretno prikrijejo vso vsebino: da gre za teroristično dejanje in to teroriste islamistične države Daesh in da so v starodavni cerkvi prerezali vrat katoliškemu duhovniku ( in še enemu verniku, ki se bori za življenje).

  Tipična reakcija naše leve medijske srenje, kakršno imamo, skratka. Človek niti ne ve, če v tem mediju dejanja morda skrivaj celo ne privoščijo. Pričakujem pa spletne komentarje nekaterih naših levičarjev, ki bojo to grozo ali direktno odobravali ali vsaj posredno zagovarjali. Tudi taki smo Slovenci danes.

  To gre skupaj z skrbno, ideološko in interesno negovanim nezavedanjem o zločinskosti komunističnih zločinov.

 • IF, res je, okolje vpliva na vedenje ljudi. Toda gotovo to ni edini vpliv in pogosto tudi ne odločilni.

  Če bi bilo tako, vojn sploh ne bi bilo. Ali pa morda mislite, da se je treba povsem prepustiti volji nasilnežev?

  • Nikakor ne mislim tega. Terorju in tistim, ki ga zganjajo, se je treba upreti z vso pametjo in vso silo. Terorizmu. Ne veri. Najmanj razumno bi bilo iti v totalno konfrontacijo z vero, ki ima nad 1 milijardo vernikov.

   • Islamska vera je precej kompleksna stvar, zato ni mogoče vsakega muslimana obtožiti terorizma.

    Nobenega dvoma pa ni, da nekateri islamski cerkveni dostojanstveniki spodbujajo nasilje in da se s pritokom migrantov varnostno stanje radikalno poslabšuje. To dokazujejo vsakodnevni dogodki.

    Zelo verjetno je, da za nemiri v arabskih državah in množičnimi migracijami stojijo določene sile, ki so zainteresirane za zaton krščanske kulture.

    Če ni dovolj moči za vplivanje na vzroke, je treba minimizirati vsaj posledice.

   • Gospod IF,
    brez skrbi! Saj se muslimani sami med sabo pobijajo. Mi smo samo en nasprotnik posameznih muslimanskih sekt več.

 • Tadej Vengust

  Prav iz tega mesta iz hiše , ki stoji v neposredni bližini cerkve izhaja krvoločni francoski pripadnik (po rodu Francoz) ISIS-a, ki je sekal glave v Siriji. Tu pa sta druga dva prerezala vrat duhovniku.
  Človeka stisne, ko dnevno na vseh koncih Evrope prihaja do krutih zločinov, kot da smo res prešli v središče okrutne vojne, kjer so vojaki bolj na varnem, kot civilisti.

 • Vatikanski tiskovni predstavnik pa, da je grozno, ker se je to zgodilo v cerkvi.

  A če bi se zunaj cerkve, pa potem ne bi bilo grozno?

  • Se opravičujem, ker bom mogoče izpadel grob, toda ateist teh simbolov ne razume. Ampak nič hudega!

 • Zdravko

  Vse kaže, da je ISIS razširil delovanje bolj kot smo pričakovali. Ta spopad v Siriji se bo še stopnjeval.
  Tukajšnjim komentatorjem pa brez strahu, pri nas ni Merklove, pri nas je Cerar, ograjo že imamo, za varnost je poskrbljeno, kot se pričakuje v komunistični deželi.

  • “ISIS razširil delovanje bolj kot smo pričakovali.”

   No, nekaterim je bilo že zdavnaj jasno, za kaj gre. Tako se je npr, že davnega 29.10.2015 dr. Peter Štumpf, soboški škof uprl svojim nadrejenim:

   “Karitativnost na način, kot jo peljem sedaj, je kanal za naše samouničenje. Pred kratkim sem voditeljema soboške škofijske Karitas dejal, naj pomoč migrantom sodelavci Karitas uravnovesijo tako, da ne bodo zanemarili domačih ljudi, ki so tudi potrebni pomoči. Karitativnost kot prosta pot v Evropo za tiste, ki prihajajo samo zato, da bi uničili krščanstvo? Prosim vas lepo! To ni karitativnost, ampak naivnost.”

   http://www.casnik.si/index.php/2015/10/30/skof-dr-peter-stumpf-to-ni-karitativnost-ampak-naivnost/

 • Zdravko

  Alfe, ne se pustit motit.

  Vse kaže, da je ISIS razširil delovanje bolj kot smo pričakovali. Ta spopad v Siriji se bo še stopnjeval.
  Tukajšnjim komentatorjem pa brez strahu, pri nas ni Merklove, pri nas je Cerar, ograjo že imamo, za varnost je poskrbljeno, kot se pričakuje v komunistični deželi.

  • Se ne pustim motiti, sem miren, saj sta gospod Zdravko in papež nezmotljiva:

   September 2015: Papež Frančišek je danes na trgu Svetega Petra v Vatikanu vse katoliške župnije v Evropi pozval, naj poskrbijo za kako begunsko MUSLIMANSKO družino. Obenem je dodal, da bosta vatikanski župniji v prihodnjih dneh sprejeli dve begunski družini.

   Julij 2016: Papež Frančišek je ostro obsodil današnji MUSLIMANSKI umor duhovnika med sveto mašo v Franciji, poroča Radio Ognjišče. Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je sveti oče seznanjen z dogajanjem ter deli bolečino in grozo zaradi tega nesmiselnega nasilja, obenem pa ostro obsoja vsako obliko sovraštva ter moli za žrtve. Ena od žrtev se še vedno bori za življenje.

   Kaj pa gospod Zdravko? Ah, tega pa pustimo stat!

   • Zdravko

    Ja, pustite stat. Ne se pustit motit z mojimi komentarji. Ne razumete jih, ne veste kaj bi, potem pa streljate kozle.

   • Guardini

    Daj že nehaj o nezmotljivosti papeža . Ne veš o čem pišeš.

    • Boli spoznanje, da vsi tisti, ki ste se zavzeli za odprte meje, za nenadzorovan prihod množice muslimanov v EU, ste pač pomagali iztrebljati domorodce.

  • Zdravko,
   kar pišete, me niti najmanj ne tolaži.
   Nemci imajo ob Merklovi tudi dovolj številčno in dobro opremljeno policijo in vojsko, kaj pa pri nas? Razen svitkov bodeče žice na nekaj desetinah kilometrov meje, nimamo niti dovolj vojakov niti policistov, da bi tiste svitke čuvali, kaj šele da bi nadzorovali celotno mejo. Pa še Cerar slovenske policiste in vojake slabo plačuje. Tako da – vi se kar šalite…

   • Zdravko

    Sem že prej citiral Roosevelta: kdor proda svobodo za varnost ni vreden ne enega ne drugega.
    Do takrat pa smo totalno varni, ker nam nič nočejo. Kdo bo pa streljal mrliče?

    • Zdravko,
     kar ste citirali, je zapisal Benjamin Franklin v nekem pismu v drugačnem kontekstu od tega, v katerem ga vi uporabljate. Franklin zagotovo ni mislil tega, kar vi dopovedujete, da je mislil 😉

     O dotičnem stavku, ki se vam zdi tako prikladen za vašo uporabo, si preberite tole:

     http://www.npr.org/2015/03/02/390245038/ben-franklins-famous-liberty-safety-quote-lost-its-context-in-21st-century

     • Zdravko

      Zelo neprepričljiva razlaga originalnega konteksta. Zamenjava svobode za varnost je sploh danes povsem očitna in mislim, da ni potrebno dodatno razlagati.
      Sam pa sploh mislim, da ne gre le za svobodo ampak tudi za pravico. Oboje je v Sloveniji že povsem razprodano in brez vrednosti. Samo o varnosti še slišimo debate. Kot nekaj kar celo lahko kupimo pri NATO-u, recimo.

   • tolmun1 tolmun1

    Pri nas imamo z baseballskimi kiji in sabljami skritimi v dežnikih,oborožene
    zamaskirance v črnih cunjah z rdečo zvezdo in ustreznimi rdečimi napisi,ki
    so stali v strnjeni vrsti na Kotnikovi v bran neidentificiranih beguncev in
    kučanovih spremljevalcev,tovariša Štruklja,tovarišico Fajonovo itd!Celo
    policaji na konjih so stiskali množico na Kotnikovi! Med zamaskiranimi
    pretepači so bile tudi znane osebe,ki so delovale tudi v uličnih spopadih
    v Ljubljani na šubičevi pred štirimi leti!To pa imamo Vanja!

   • Gospa Vanja,
    Nemci oziroma staroselci v Nemčiji mogoče imajo dobro opremljeni policijo in vojsko, a številčno so še v večjem izumiranju, kot smo mi Slovenci. In tu se vodi bitka: imamo ozemlje, ki ga čuvajo bogati maloštevilni starci ter ozemlje, kjer kar mrgoli za boj sposobnih mladeničev, ki pa so revni. Mislite, da je možno s politiko odprte meje ohranjati to neravnovesje?

    Za tako stanje krivim politike in moralne avtoritete, ki so prodali lastni narod oziroma tisto, kar je od naroda, ki nima dovolj otrok, še ostalo. Narod, ki nima razjasnjenih pojmov, kdo je moški in kdo ženska, pač izgubi naravni boj za obstanek z narodom, ki ima rodnost tri ali štiri otroke na žensko.

    Sicer pa ne dajte se motiti, kar mirno nabijate o pomembnosti besed varnost in svoboda ter mirno spreglejte dejstvo, da smo kot narod zavrgli PRVO navodilo, ki ga je Stvarnik dal prvemu moškemu in prvi ženski:

    Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« (1 Mz 1, 28)

    • AlFe,
     izbrali ste si napačnega naslovnika za vaše pridige o tem, kaj smo zavrgli kot narod.

     Seveda lahko ‘mirno nabijam’ (po vaše rečeno) o pomembnosti besed varnost in svoboda, dokler živim v okolju z relativno visoko stopnjo varnosti in svobode. Pa tudi vi lahko svobodno in varno ‘pridigate’, kar je velika prednost, da ne rečem privilegij življenja v relativno varnem in svobodnem okolju.

     Medtem ko jaz o varnosti in svobodi ‘mirno nabijam’, vi pa varno in svobodno otresate svoje ‘pridige’, pa neki drugi ljudje, ne tako zelo daleč od naju, že načrtujejo, kako bodo ubijali podobne ljudi, kot sva midva.

     Moji prijatelji in znanci živijo v Londonu in v Bruslju, hči prijateljice se izobražuje v Parizu, bratrančev sin dela v Nemčiji, moji otroci načrtujejo počitnice v tujini, jaz načrtujem potovanje v… zaradi takšnih in podobnih navez in povezav se mi zdijo vprašanja varnosti in svobode zelo pomembna.

     Zavedanje, da so bili načrtovalci smrti v zadnjem času, v različnih evropskih državah, na različne načine zelo uspešni, hromi moj občutek varnosti in svobode.

     • Gospa Vanja,
      zabijete me lahko samo z izjavo: “Imam Štiri otroke.” Do takrat ste pa popolnoma zgrešili tako varnost kot svobodo.

     • Kako veš, da Vanja ni feministka brez otrok?

     • Guardini

      alFe, koliko otrok imate vi ? (jaz tri)

     • Pavel,
      AlFe ve, da imamo v naši družini tri otroke, ker sva debato o otrocih že imela. Mejo pa je postavil na štiri otroke, ker imajo v njihovi družini štiri otroke 😉

      Še bolj bi ga namreč zabil, kdor ima sedem otrok, kot jih je npr. imela moja nona 🙂

      Vi, Pavel, pa bi iz mojih komentarjev tudi že lahko doumeli, da nisem ne feministka brez otrok ne moški šovinist 😀

     • 😀

     • Gospa Vanja!
      Tudi trije so dovolj in ste me zabili!
      Auuu! Boli! 😉

     • Gospodovalni ljudje imajo radi zabijanje. Je to point?

     • Vanja, v vaši družini imate 3 otroke. Vi osebno, ali vaši starši?

     • Gospod Pavel, ste zamudili debato?
      Bistvo je, da nimamo dovolj otrok, da bi nam varovali meje, da bi nas čuvali pred roparji in morilci. Na koncu koncev da bi nam dali pokojnino. Brez dovolj otrok je nesmiselno govoriti o neki varnosti.

      O svobodi govoriti pa je zelo problematično, edina svoboda je pri odločanju za dobro ali zlo. Vse ostalo pa zadeva pamet, preračun, ali je to dobro ali ni.

      Tako, sedaj pa sami računajte, kaj se vam izplača. Upoštevati Stvarnikovo napotilo ali otroka zamenjati za dober avto.

     • Pavel: “Gospodovalni ljudje imajo radi zabijanje.”
      Če se AlFe počuti zabitega, so to njegova subjektivna občutja. Z AlFejevo zabitostjo nimam nič opraviti. Usmerite v koga drugega svojo psevdopsihoanalitično žilico 😀

      Ne razumem prav dobro vašega vprašanja o otrocih – ali lahko ima človek svoje otroke še kako drugače kot osebno?
      Ne spadam med take starše, ki skrb za svoje otroke prepuščajo starim staršem, z njimi ne živimo v skupnem gospodinjstvu, če vas to zanima.

 • Papež Frančišek lahko objokuje le svojo nespametnost in izdajo KRŠČANSTVA. Kje so pozivi za vojno, saj na BV mohamedanci koljejo Krščanske ljudi


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI