Münchenska elegija

Aleš Maver 23.7.2016 13:55
 

muenchenPočutim se, kot se je počutil dr. Žiga Turk po lanskoletnem napadu v Parizu. Končno je spirala nasilja, ki se je bližala mojemu življenjskemu svetu v koncentričnih krogih, dosegla mesto, ki mi je zares ljubo. V München sem se zaljubil, ko sem ga pred dvanajstimi leti obiskal prvič. Kot sem že zapisal, je v Nemčiji in Evropi veliko mest z mnogo starejšimi in pomembnejšimi kulturnimi spomeniki, z bolj idiličnimi uličicami in z živahnejšim utripom. A če pomešate uresničitev grandioznih načrtov Ludvika I. (dedka bolj znanega Ludvika II.), posrečeno obnovo po razdejanju medvojnih bombardiranj, ki ji celo v Nemčiji samih na novo zgrajenih mest ni para, in velemestno, hkrati pa domačno vzdušje, nastane nepozabna konbinacija.

Sprehod od železniške postaje proti središlču mesta po Kaufinški cesti je zame z vsakim obiskom bolj dobival okus nepopisne svobode. Ob večernem zvonjenju številnih cerkva v mestnem središču sem nehote vedno stopil hitreje in poskočneje ter vselej pozabil, da se danes v tej prestolnici južnonemškega katolištva h Katoliški cerkvi prišteva komaj še tretjina prebivalstva. Slovesni Asperges me Domine na začetku maše po misalu Janeza XXIII. v cerkvi nekdanjega damskega samostana, kot se mu pravi, se mi nikjer ni zdel lepši. In pontifikalno bogoslužje ni nikjer tako dodelano kot v stolnici naše ljube Gospe, četudi človek stoji že dve uri in ga na praznik svetih treh kraljev bolijo noge in bi med petjem datumov cerlvenih praznikov v naslednjem letu v običajnih okoliščinah najraje stopil k ambonu in diakonu iztrgal knjigo iz rok. Potem so tu bogato založene knjigarne v bližini univerze in Ludvikove cerkve, kjer najdeš (skoraj) vse tisto, kar doma občuduješ v katalogih, in ki so ravno dovolj skrite, da sem jih ob prvem obisku zgrešil in obtičal pri veliki knjigarni na Marijinem trgu. Nepozabne so hkrati ure preživete ob branju ali skeniranju v Bavarski državni knjižnici, uganili ste, moji najljubši (pa ne zaradi Brižinskih spomenikov), v nočnih urah velikokrat v samoti, čez dan v pisani družbi mlajših in starejših uporabnic in uporabnikov vseh barv in velikega števila jezikov. Doslej sem se ničkolikokrat celo ob najpoznejših urah popolnoma brez skrbi od tam sprehodil do Sendlinških vrat. In še zdaj imam pred očmi blaženo veselje mojega malega nečaka, ko smo se skupaj prevažali s sijajnim muenchenskim metrojem ali tramvajem.

Vse to mi gre po glavi, ko sedim v vlaku v Ulmu in ne vem, ali bom lahko nadaljeval pot proti Bavarski. Pa tako sem se veselil Kaufinške ceste, cerkve sv. Ane, knjigarn na Schellingovi cesti in kina Arri. V tem trenutku visi nad vsem tem senca. Da tega Münchna nemara nepreklicno ni več. In ko o tem razmišljam, mi je jasno predvsem eno. Morda sem res tudi jaz sokriv za to ubijalsko norost. Ker sem s svojimi sprehodi in obiski kina prispeval delček v mozaik sovraštva. Ker sem premalo naredil, da bi tisto, kar imam, delil. S temi ljudmi in nasploh. Saj je bilo navsezadnje meni ravno tako dano, predvsem zaradi truda in skrbi mojih staršev. Toda ne glede na to ta norec in ti norci v zameno ne morejo ponuditi ničesar. Nasproti lepoti Münchna so lahko postavili v svoji zavisti, enem najhujših grehov po vseh kanonih, samo en velik, brezupen, teman nič. Zato so močni, ker se je proti globokemu niču težko boriti. Molim in upam, da München ne bo v prizadevanju, da bi jim bil kos, tudi sam stopil korak proč od svoje odprtosti in proti niču. Kajti v zadnjih dneh sem se v Nemčiji lahko prepričal, da je malo dežel na svetu, ki bi se tako trudile ponuditi roko drugim in drugačnim in jih razumeti, pa naj bo še tako težko. Ko prideš v koelnsko stolnico, te najprej namesto srednjega veka pozdravi instalacija Kristus sedi v begunskem čolnu. Verjetno tudi zato, ker je bil obračun z barbarsko preteklostjo za Nemce vprašanje obstoja. Marsikdo drug se sam in ves svet z njim pretvarja, da je tam, kjer je en sam barbarski (pa nima ta pridevnik v pričujoči rabi nič opraviti z zgodovinskimi”barbari”) nič, v resnici nekaj.

Zato tokrat ne bom imel prav nobenega razumevanja za tiste, ki bodo v streljanju v nakupovalnem središču v Olympiaparku iskali kak “višji” smisel ali plemenito idejo ali se nad njim celo navduševali kot nad izrazom ne vem kakšnega pristnega čustva, ki da smo ga zahodnjaki izgubili. Za kaj takega sem veliko preveč žalosten in jezen.

P. S. Prispel sem v München. Laže mi je pri srcu, ker je vse videti “normalno”, kakor je pač na tem svetu še lahko kaj normalno, kot pravijo ljudje tukaj.

 
Značke:

91 komentarjev

 • Lepo napisano. Norec, ki je to storil je bil dejansko predvsem norec oz. psihični bolnik. Bojim se, da je postalo v Evropi že nekako nalezljivo, da “norci” na svojo frustracijo odreagirajo s pobijanjem naključnih mimoidočih.

  Ne trdim, da dejanje nima nič opravka z etničnimi koreninami; a gre vendar za človeka, rojenega v Muenchnu. Razlogov je najbrž več. Najlažje bi bilo napisati a la Damir Črnčec, da je vsega kriva Angela Merkel. Verjetno smo v najširšem smislu krivi vsi, ko dovoljujemo, da zahodna kultura in omika ( in tudi politika, evropska in ameriška) gresta v tisto smer, v katero gresta.

  Zna biti tudi, da imajo internet in nasilne računalniške igrice in odsotnost prave vzgoje v družini in šolstvu več opraviti s tem, da se nam taki zločini stopnjevano dogajajo, kot pa etnično ali versko poreklo storilcev. Očitno je tudi nezadostna terapevtska in preventivna obravnava psihičnih motenj in bolezni mladostnikov.

  • IF,
   očitno je zares postalo nalezljivo, da norci na svoje frustracije odreagirajo s pobijanjem ljudi.

   V Nemčiji še niso pokopali münchenskih žrtev, ko sta se včeraj pripetila dva nova morilska napada. Popoldan je 21-letni sirski prosilec za azil, ki ga je policija že obravnavala zaradi nasilništva, na ulici nemškega mesta Reutlingen z mačeto ubil nosečo žensko in ranil še dve osebi. Policija je izključila povezavo s terorizmom, šlo naj bi za zločin iz strasti. Po izpovedih prič sta morilec in žrtev delala v isti kebab restavraciji, morilec naj bi bil v žrtev zaljubljen.
   Okoli desete ure zvečer pa je neuspešni iskalec azila, prav tako iz Sirije, v mestu Ansbach na Bavarskem razstrelil nahrbtnik, poln eksploziva, pri tem pa sam umrl in ranil 12 drugih ljudi. Moški je eksploziv detoniral v baru v središču mesta, v bližini glasbenega festivala na prostem, oblasti so evakuirale 2.500 ljudi. Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je povedal, da je 27-letni napadalec vstopil v Nemčijo pred dvema letoma, prošnjo za azil pa so mu zavrnili pred letom dni, a so mu oblasti dovolile, da je zaradi razmer v Siriji ostal v Nemčiji.

   Mislim, da bo Angela Merkel kar sama morala razmisliti o svoji krivdi za dogajanje v Nemčiji. Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Nemcem prekipelo in bodo zvezno kanclerko glasno začeli pozivati k prevzemu odgovornosti. O problemu politike “odprtih vrat” Angele Merkel v Nemčiji že dolgo razpravljajo. Črnčecevo mnenje na te razprave nima nobenega vpliva.

   Tudi Italijanski časopis Corriere della sera nima zadržkov pri omenjanju vprašanja odgovornosti nemške kanclerke:

   http://www.corriere.it/esteri/16_luglio_25/germania-rifugiato-siriano-ammazza-col-machete-donna-incinta-dc746f20-51e5-11e6-a1bb-4fa8da21b0a1.shtml

   • Zdravko

    Oh, seveda, ti dogodki so sedaj prava poslastica za razne politične mrhovinarje.

    • Zdravko,
     koga imate v mislih s “političnimi mrhovinarji”?

     • Zdravko je velik zagovornik migrantov, vsi ostali, ki to niso, so za njega politični mrhovinarji.

     • Zdravko

      Take iz easy, Riki. 🙂

     • Zdravko: “Take iz easy, Riki. 🙂 ”
      =======================

      Sprejemati ali ne sprejemati migrante je politično vprašanje. Tako eno kot drugo stališče je politično legitimno. Proglašati tiste, ki nasprotujejo sprejemanju migrantov za politične mrhovinarje je nedemokratično, diktatorsko in pobalinsko.

     • Zdravko

      Riki, to je tvoj sklep in čisto neutemeljen. Politično naslajanje s terorizmom je mrhovinarstvo.
      Drugače pa lahko komot nasprotujete migrantom. Samo vi bi takoj prodali svobodo za varnost. Da bi potem ugotovili,da ste brez obojega.

     • Zdravko: “Politično naslajanje s terorizmom je mrhovinarstvo.”
      ========================

      Pišeš in manipuliraš kot je govoril in manipuliral tale:

      https://www.youtube.com/watch?v=zNbq_pqx7Po

     • Zdravko

      Ah, ne mi srat z nesramnostmi, potem ko nimaš argumentov.
      Povej kaj bi rad: OZNA-o, Guantanamo, Goli otok, Hudo jamo, kam bi ti z muslimani? Kar neki si proti, pa nikoli ne poveš do konca. Bi rad da si drugi umažejo roke prej.

   • Vanja,

    približno 700- 800 umorov se letno zgodi v Nemčiji. Glede na število prebivalstva je to v svetovnih merilih precej nizka številka ( ZDA imajo recimo 4 krat, Honduras pa okoli 100 krat višjo), v Evropi tudi bolj v spodnjem delu in malo višja pogostnost kot v Slovenijo.

    Počakajmo, da bo leto naokoli in bomo potem govorili, koliko je milijonski val priseljencev v Nemčijo dvignil to številko. Načelno bi pričakovali višjo kriminaliteto pri populaciji mlajših moških, ki si v novi domovini še niso našli stabilnega mesta oz. se socializirali. Tudi v Sloveniji je bila višja pri priseljencih z Juga.

    Si kdaj Tita, Kardelja, Dolanca, Ribičiča, Popita, Šetinca klicala na odgovornost za povišano kriminaliteto na račun priseljencev v Slovenijo?

    Ne vem, kaj se vsi spravljate na Merklovo, nenazadnje gre za tujo deželo in voditeljico z neko temeljno spodobnostjo in moralnim kompasom v glavi. Si res želite raje Marine le Pen ali Frauke Petry, ki se je razšla z možem, protestantskim pastorjem, ki je prav zaradi odnosa do beguncev protestno vstopil v stranko Merklove, torej CDU?

    Nenazadnje bi bilo pošteno, da potem tolčete tudi po papežu Frančišku, ki je vseskozi nagovarjal prav k taki politiki do beguncev? Se moti tudi Frančišek in zgrešene stvari o odnosu do begunca govori Jezus in že Stara zaveza?

    • Zdravko

     Sklicevanje na papeža ni na mestu. Da ne bi spet bili bolj papeški…

    • IF,
     priznam, da vaši argumenti zvenijo plemenito in pošteno, načeloma se lahko strinjam z vami, ampak – trenutno se dogodki sploh ne odvijajo v tako smer, da bi lahko mirnega srca še vedno vabili in sprejemali nove migrante (ki niso vsi samo vojni begunci) v Evropo in jim govorili, kako so dobrodošli. Po mojem se niti migranti, ki so v Evropo pribežali pred vojno, da bi zaživeli v miru, ob takih dogodkih ne počutijo dobro.

     Morda iz mojih besed veje sebičnost, ampak res si ne želim niti predstavljati, kako bi zgledalo, če bi se (se bodo?) začeli fanatiki redno razstreljevati na ulicah evropskih mest, kot se to dogaja drugod po svetu.

    • IF .. “Si kdaj Tita, Kardelja, Dolanca, Ribičiča …”
     ———
     To, za povišano kriminaliteto na račun priseljevanja res ni bilo slišat.
     Bolj nesprejemljivo je prej to, da se pri dotičnih za pobijanje domačega prebivalstva doslej še ni uspelo poiskat odgovornosti.

    • IF: “… približno 700- 800 umorov se letno zgodi v Nemčiji.”
     =====================

     Umori spadajo pod “rubriko” kriminal. Razstreljevanje z bombami, vožnja s kamionom preko množice, obglavljanje, sekanje z mačeto po množici, … pa je terorizem.
     Navajati, primerjati kriminal, v funkciji opravičevanja, relativiziranja terorizma, pa je poden od podna!!!

  • Nemec??? Oh, gospod IF! Lepo vas prosim! Ni vse, kar se skoti v Lipici, že lipicanec!

 • Slovenec 33

  If, pridružujem se tvojemu mnenju – lepo napisano.
  Nikakor pa mi nista logična tvoje nadaljevanje in pametovanje okrog vzroka dogodka.
  Kaj ti ni jasno?
  Ali si res ne moreš predstavljati, da obstaja vera, ki ZAPOVEDUJE pobijanje nevernikov.
  Islam je taka vera. Verski vodje islama učijo in podpihujejo svoje vernike k tem in takim dejanjem.
  Koliko bo moralo biti še mrtvih, da boste ti in tebi podobni dojeli to enostavno resnico. Bojim se, da jih bo mnogo preveč, ker vi v svojih glavah ne dojemate logike “pravovernih”.

 • Glede na to, da so teroristični napadi sedaj v Evropi praktično vsak teden na “sporedu”, jih ni mogoče več spregledati.

  Izgleda, da je pa še vedno težko sprejeti očitno dejstvo, da so praktično vsi teroristi arabskega izvora z islamskim ozadjem.

  Nekateri bodo šele potem dojeli, kaj se dogaja, ko bodo na vrsti sami ali njihovi bližnji.

  • Kaj kuriš sovraštvo? Ni bil Arabec.

   • Guardini

    Ne, arijskega porekla.

   • Pavel,
    ali tudi kdor napiše, kot je spodaj citirano, podžiga sovraštvo?

    Novinarka Domovine Veronika Snoj iz Münchna piše o Irancu in Afganistancu in omenja vprašanje dolgoročnih posledice lanskoletnega vala beguncev in migrantov:

    “Če je bil napad 18-letnega Iranca terorističen, je nedvomno dosegel svoj cilj. V bavarski zavesti je namreč še prisoten nedavni incident na regionalnem vlaku na poti v mesto Würzburg na Bavarskem, ko je 17-letni Afganistanec z nožem in sekiro minuli ponedeljek, napadel ter hudo ranil štiri turiste iz Hong Konga.
    Ta je ponovno vzbudil vprašanje, kakšne bodo dolgoročne posledice lanskoletnega vala beguncev in migrantov.”

    Vir:
    https://www.domovina.je/novinarka-domovine-iz-munchna-najprej-divjanje-in-tuljenje-siren-nato-tisina-strelec-znan/

    • Ne. Eno je objektivno poročilo. Drugo pa kurjenje. Tudi frekvenca pojavljanja člankov in intervjujev na to temo je subliminalno histeriziranje.

     To pa ne pomeni, da podpiram drugo skrajnost:zamolčevanje, prikrivanje. Kar delajo rdeči , internacionalistični socialisti.Zamolčati ali prikriti informacijo je del laganja.

     Domovina se zaenkrat še drži v normali.

 • Večino terorističnih in samomorilskih napadov so storili sunitski muslimani, ki so bili slabo civilizirani in ki so bili slabi muslimani in ko so bili ali duševno bolni oz. moteni ali pa osebnostno moteni (psihopati).

  V ZDA je zadnjič napadel gejevski lokal ameriški gej z muslimanskimi koreninami, ki je živel promiskuitetno in bi ga šarija takoj usmrtila.

  Tudi v Nici je pobijal človek, ki je menjal ženske, pil alkohol itd. V Al Kaidi in Isisu je to vzorec , pravilo.

  Tu v Muenchnu, ki je tudi meni zelo ljub in sem tam preživel in delal (in bi tam ostal, če ne bi imel za sodelavce sprijene Slovence), je bil Iranec, mlad fant, perzijskega rodu in šiitske vere (korenin), ki pa so smrtni sovražniki Isisa in Alkaide.

  Kristjani, pazimo se Črnčeca in Janše, ki grdo zlorabljata informacije v smeri spodbujanja strahu, panike in sovraštva za dosego lastnih kratkoročnih političnih ciljev. Igrata tako kot socialisti zelo umazano politično igro, ki je polna laži, prikrivanj, manipulacij in zlorab.

  • Guardini

   Zanimivo, da do letos ni bilo problemov v D ne s psihopati ne s Isisom. Ocitno sta JJ in Crnec ustvarila krizo, da prideta na oblast.

   • Ustvarila jo nista. Jo pa zlorabljata kot jo socialisti tako ali drugače zlorabljajo.
    Pametnemu bodi dovolj.

  • Guardini

   Pa se to sklicevanje na kristjane, kaj si pa ti vecji ali boljsi kristjan od Janse ?

 • Guardini

  Kaj vojscaki isisa nikoli niso ziveli v grehu glede na koran?

 • Zdravko

  Zdaj so pa že muslimanske korenine problematične. Res hujskanje. Tako lahko rečemo, da na zahodu 99% kriminalnih dejanj storijo kristjani. Torej sklepajte sami.
  Da niti ne omenjam slovenskega svetohlinstva. Slovenec sedi na vhodu v rudnik poln trupel in opozarja in svari, da tam nekje v daljavi nekdo pobija nevernike.
  Res, sram ni čustvo, ki bi ga poznali pri nas.

 • Slovenec 33, tine, Guardini,

  mladi storilec iranskih korenin iz Munchna ni bil ne islamsko vzgajan in vere ni prakticiral in ni imel stikov z islamisti. Bil je pa duševni bolnik, depresivec. To potrjuje nemški notranji minister de Maziere. To so dejstva.

  Tako kot je dejstvo, da je od Slovencev trenutno za rešetkami ( in to v Italiji, Slovenija ga je držala svobodnega kot ptička na veji, čeprav se je vedelo, da se je boril in streljal skupaj z ISISovci) za novačenje islamističnih teoristov za ISIS v vojni v Siriji, pristni Slovenec in arijec iz Tuhinjske doline.

  Niti eden od 70.000 islamskih vernikov in priseljencev v Slovenijo, temveč pristno čistokrvni Slovenec iz Tuhinjske doline.

  Kje imate pamet, da se spravljate počez nad muslimanske vernike, resnične teroriste pa pustite pri miru ?!

  • tolmun1 tolmun1

   IF,kakor včasih napišeš kaj dobrega,si tukaj ustrelil mimo,če kdo maltretira,ne samo svojih vernikov,ampak tudi tiste,ki nimajo z njimi nič opraviti so to muslimani,ki se delijo v šiite in sunite,morda si kaj slišal o asasinih,ki so za denar
   /plačana morilska sekta/pobijali sunite po naročilu šiitov,bili so strah in trepet sunitskih poglavarjev sultanov in vezirjev!Danes bi se lahko reklo,da podobno delo
   opravlja islamska država z najetimi morilci z vseh vetrov.Nihče ne trdi,da je bil
   muenchenski pokol delo muslimanov,drži pa,da je bil morilec muslimanskega porekla!Dejstvo je,da tudi Nemci iz znanih razlogov trdijo,da je moril nori mladenič,ki nima nič skupnega z islamskimi teroristi,pač slučaj,ali pa zaščita merklinega zgrešenega gostolubja!Pravzaprav to sploh ni pomembno,zgodilo se je in kljub vsemu je velik del krivde in odgovornosti na tistih,ki so vabili arabce v Evropo in to brez vsakega pravega programa in čuvanja šengenskega območja!
   IF z vstopom v EU smo morali novi člani marsikaj privzeti,tudi islamske vojščake,ki so se potuhnili med begunce,ki so resnično potrebovali pomoč,ki bi morala biti
   drugače organizirana in začasna!Zganjati altruizem v Sloveniji zaradi zablod tistih,ki so širokogrudno brez dogovora in pristanka držav,ki so predstavljale pot v
   obljubljeno deželo,nonšalantno vabili horde beguncev,ne samo z vojnih področij,
   pač pa od povsod!Trdim,da je med begunci vsaj 60% špekulantov!Dokaz in hkrati
   velika tragedija je utapljanje beguncev iz Sirije in sosednjih držav,kjer divja vojna
   in nihče nikoli ni pomislil na to,da se bo begunska apokalipsa razširila tudi preko
   mej Italije,nihče od slovenskih politikov ni nikoli pomislil,da bo tudi slovenska država MORALA sodelovati v reševanju problema,ki se ni pojavil pred letom dni,
   ampak traja že nekaj let!Ob tem se pojavi vprašanje ali bežijo ljudje iz Afganistana,Pakistana,Iraka in Irana s čolni preko Italije,da mogoče takrat,ko jih
   trgovci s smrtjo iz naštetih držav za velike denarje “prešvercajo” v sredozemlje in
   egejsko morje!Menda ne trdiš,da so pokoli v Parizu in Nici ter Begiji delo ribniških
   prodajalcev suhe robe,lepo te prosim IF sooči se z nastalo situacijo in ne pričakuj,da bodo tisti,ki danes vsevprek zmerjajo ljudi ,ki pragmatično razmišljajo
   s ksenofobi in zafrustriranimi kristjani in brezsrčneži!Ne bo držalo,drži pa,da si
   pri nas na račun velike tragedije-eksodusa,tlakujejo levaki in prosluli socialistični
   funkcionarji in od države pozabljeni proletarci pot nazaj v komunizem,
   revolucionarna poteza zapufane Slovenije, kajneda IF!

 • Tudi morilec s tovornjakom v Nici tunizijskih korenin je podobnega profila; samo da je on menda vendarle skoordinaral svoj morilski pohod s še nekaj ljudmi. In se je sam preko interneta islamistično zradikaliziral in to na hitro, v nekaj mesecih. V političnem smislu, brez vsake zveze z muslimansko vero in prakticiranjem vere.

  Evo, to je problem. Mentalno zelo moteni, socialno frustirani mlajši moški za računalniško tipkovnico ob svetovnem spletu in proteroristični in islamistični propagandi na njem. Ne pridigarji v lokalni mošeji. In takim zmešancem je sila težko preprečiti tiste norosti, ki se jim, potem ko dobije nore sugestije s spleta, pletejo v glavi.

  Da pa je ogromno ljudi danes nagnjenih k politični norosti, pa lahko preverite čisto enostavno – preberite si komentarje bralcev pod Delo.si, MMC RTV, 24.UR, Reporter.si. Znaten del jih je političnih norcev, da ne veš, odkod se jemljejo.

  Eni takih političnih norcev so po poročanju Siol.net te dni celo ustanovili Socialistično partijo Slovenije z generalnim sekretarjem, CK-jem, s terminologijo in programom iz najbolj gnusne boljševiške tradicije.

  Skratka, norcev in bolestnih agresivnežev, kolikor hočeš, ne glede na etnično ali versko ozadje. Kar jim je skupno, je poleg tega, da so politično in vrednostno čiv-čiv, le, da so večinoma mlajši moški.

  • Guardini

   Ja seveda, vsi so isti in nic se ne da narediti. Pustite nas primkoritu, ker boljsih svinj ne bo.

   • Sila poljuben zaključek, za katerega v mojem pisanju ni nobenih nastavkov. Poraja se mi dvom, če si moj tekst sploh prebral. Skratka, podtikanje.

  • Drži, da je bolestne agresivneže in norce moč najti vedno in povsod, ne glede na etnično ali versko ozadje, drži pa tudi, da se je pojavnost terorističnih skupinskih napadov in morilskih napadov posameznikov v Evropi močno povečala po prihodu nepreglednih množic migrantov.

   Spodbujanje nestrpnosti in sovraštva do vseh prišlekov kar počez, zaradi zločinskih dejanj blaznežev in terorističnih fanatikov, seveda ni sprejemljivo in ni niti konstruktivno. Toda dejstvo je, da so v zadnjem obdobju velik delež raznih agresivnih in morilskih napadov širom po Evropi izvedli prav nedavni prišleki z vzhoda ali pa pripadniki prve generacije potomcev prišlekov.

   Ti množični morilci (mnogi z imenom Alaha na ustnicah) navsezadnje sploh ne preverjajo, kdo so njihove žrtve, tako da se med temi znajdejo tudi njihovi sonarodnjaki in muslimani.

   Tudi če ne bi hoteli izpostavljati etničnega porekla in verskega ozadja teh morilcev, je oboje očitno.
   Ob uboju slovenskega policista v Žejnem so mediji poročali, da ga je ubil 22-letni nemški državljan, po družabnih omrežjih pa je kmalu zaokrožil podatek o njegovem priimku, ki razkriva vzhodnjaško poreklo – kaj je torej zaleglo, da je policija prikrila neprijetno resnico, če je ta kljub temu privrela na plano?

   Ali so takšni zločinci slabo vključeni v novo okolje, psihični bolniki ali pa versko radikalizirani, niti ni toliko pomembno. Dejstvo je, da so taki ljudje, ki so pripravljeni umreti, zato da lahko ubijajo, zdaj med nami in ne bodo čez noč izginili. Zatiskanje oči pred neprijetno resnico nam ne bo nič koristilo, le slabše bomo pripravljeni na novo evropsko stvarnost, če se bomo predolgo slepili, da pri nas ni tako hudo.

   Navsezadnje je precej vseeno ali mori skupina islamskih skrajnežev, frustriran in socialno neprilagojen posameznik ali pa na hitro radikaliziran norec, posledica njihovih dejanj je vedno enaka – smrt in poškodbe množice nedolžnih ljudi.
   Če se bodo morilski napadi po Evropi vrstili s tempom zadnjih mesecev, bodo kmalu postali veliko bolj nevarni, kot “običajen motorni promet po cestah”.

   Ti zločinci sejejo strah, ki ga običajen motorni promet v ljudeh ne zbuja. Strah bo gotovo spremenil podobo evropskih mest.
   Ali se bodo ta mesta iz prostorov svobodnega bitja in žitja spremenila v terorizirane enklave, kjer bo policija ali celo vojska nadzorovala in varovala velike množice ljudi in veliko objektov, da bi ji mogoče uspelo preprečiti vsaj kakšen morilski napad?

   • Zdravko

    In kaj bi ti z “odprtimi očmi” naredil?

    • Zdravko,
     nič velikega, ker ni v moji moči. Nimam avtoritete gospe Merkel, da bi se zaradi mojih besed ali dejanj stotisoči migrantov podali na nevarno in težko pot čez morje v Evropo.

     Lahko samo opazujem, poslušam, berem, presojam ter molim in upam, da se bo dogajanje, povezano z morilskimi napadi, umirilo. Dvomim pa, da se bo to zgodilo v kratkem, zaenkrat kaže, da je vedno huje. Ne samo v Evropi.

     • Zdravko

      Vsekakor ne šuntajte, ali ne hujskajte brez veze, s statistiko. S statistiko ne boste “videli” nič.

     • Aja, Zdravko? A moram morda obmolkniti ali pa lagati? 🙂

     • Če bi res in resnično molil, potem ne bi toliko šuntal, iskal Varnosti tam, kjer je ni, iskal moč pri lažnemu preroku namesto v Kristusu in širil nemir. 😉

     • Če hujskač nad hujskači pravi, da je potrebno res in resnično moliti, da ne bi toliko šuntali, potem bi to moralo držati, ker on gotovo ve.
      A se vseeno zastavlja vprašanje, ali ta hujskač premalo in neiskreno moli, kadar veliko šunta?

      Morda isti hujskač res ne moli dovolj in ne dovolj iskreno, a se rade volje večkrat na pravem mestu izpove, da se njegovi hujskaški grehi sproti brišejo in na koncu koncev pri njem vedno vse “štima”.
      Potem lahko tak hujskač celo svetuje drugim hujskačem v boju proti hujskanju – a le do naslednjega lastnega hujskaškega napada 🙂

      Poleg molitve je torej spoved pravo orožje in orodje proti hujskaštvu. Preko iskrene spovedi in kesanja se hujskači lahko očistijo grehov hujskanja in se znova povežejo s Kristusom 🙂

     • Uf, a mene si označil za hujskača nad hujskači? Čemu, zakaj? Koga strašim in pred kom strašim? Pred muslimani? Pred ljudmi, ki ne razmišljajo 100 % kot jaz? Imam politkomisarski jezik : “Mi smo dobri, pravični, brez grešni. Mi smo idealna družina z vrednostnim redom. Oni, Njihovi so izmečki, ki si zaslužijo kolektivno sovraženje, prezir in iz ničen je!”?

     • Čemu se čudite, Pavel?
      Če smete vi meni reči, da šuntam, smem tudi jaz vam povedati, da hujskate 🙂

      Ali se morda sploh ne zavedate, kolikokrat ste v svojih komentarjih hujskali proti legalni slovenski politični stranki in njenemu demokratično izvoljenemu predsedniku?

      V zadnjem času ste sicer svoje hujskanje omejili v znosnega, to moram dodati 😉

   • Ne vem, kaj je bil po poreklu tisti nemški državljan, ki je blizu meje s Hrvaško ubil policista in si potem sodil sam. Bral sem, da je bil psihičen bolnik in odvisnik od drog in da je bil zaradi neustreznih dokumentov pred tem zavrnjen na meji s Hrvaško. Bogvedi v kakšnem stanju je z nožem smrtno ranil policista, potem ko je ta pristopil do njega. Gotovo v strahu, morda v paniki, mogoče v deliriju, gotovo ni tega pobijanja načrtoval. Če ne bi skoraj gotovo že prej kakorkoli ogrožal tamkajšnje domačine ali druge civile na poti, kjer se je skozi Slovenijo gibal.

    Ta slovenski primer nima zveze z islamističnim terorizmom, to je več kot očitno.

    • IF,
     vem, da tisti mladenič ni bil islamski skrajnež. Bil je psihično neuravnovešen in socialno neprilagojen otrok staršev, ki so se v Nemčijo priselili, to pa ja.

     Primer sicer navajam kot neuspešno zatajevanje morilčevega imena s strani policije, da bi prikrili njegovo poreklo.
     Drugod po svetu so mediji bolj vztrajni pri razkrivanju neprijetne resnice kot v Sloveniji. To menda vemo.

  • IF: “Eni takih političnih norcev so po poročanju Siol.net te dni celo ustanovili Socialistično partijo Slovenije z generalnim sekretarjem, CK-jem, …”
   ===========================

   Aha, v demokratični družbi, vsaj na papirju deklarativno, so ustanovili politično stranko, kar tebi zadostuje, da jih primerjaš z nekom, ki pregazi s kamionom množico ljudi ali pa s kom se razstreli v množici z namenom, da jih čim več pobije.
   Res si genij, vsegliharski genij, a si ušel iz kakšne ustanove kjer je veliko genijev?

 • No, politiki AfD pa že na veliko pristavljajo lonček in instrumentalizirajo morijo v Munchnu:

  http://www.welt.de/politik/deutschland/article157246081/So-instrumentalisiert-die-AfD-die-Muenchner-Bluttat.html

  Hudo je spremljati vse te morilske norosti in rastoči terorizem po Evropi ( realno je zaenkrat še vedno precej bolj nevaren običajen motorni promet po cestah). Še hujša pa bo po mojem posledica, če se prebijejo Nacionalna fronta, AfD in Severna liga ( da navedem samo največje države) v Evropi na oblast. Sesuli nam bojo vse, kar se je s trudom gradilo 70 let in nas spet zapeljali v nevarne vode. Posebej za evropske majhne nacije.

  • Guardini

   Kaj bodo sesuli pri nas ? Kontinuiteto, jugonostalgike, kaj seje 70 let gradilo ? Novi razred.
   Pa te neumnosti o prometnih nesrecah in mrtvih ter terorizmu. Ce ne opazis razlike si bogi.

   • Evropa smo tudi mi, vsaj jaz sem tudi državljan EU, ne le Slovenije. Evropska skupnost je povezava miru, sprave med nacijami, precejšnjega blagostanja in socialne pravičnosti. Vse to se je gradilo s trudom in postopoma in s znatnimi vložki mnogih generacij, tudi velikih ljudi. Npr. duhovnih očetov te skupnosti, kot sta bila Monnet in Schuman. Dobrih stvari se ne zametuje, posebej če obstajajo mnogo bolj bridke zgodovinske izkušnje od teh 70 let.

    Za drugo stvar pa vsaj jaz ne vidim velike razlike, ali me do smrti povozi avto, ali pa me razstreli bomba nekega terorista. Bistven mi je izid zame. In rizik, da se eno ali drugo zgodi. Očitno tebi ni, čeprav jaz tvoje logike ne razumem.

    • Guardini

     Prvi del podpišem. Drugi del o terorizmu in nesrečah je pa logičen. Če nekdo pobija z namenom ubiti ali pa če nekdo nekoga po nesreči poškoduje do smrti nima razen posledice za žrtev nobene zveze. Svobodna volja…

  • IF: “… Sesuli nam bojo vse, kar se je s trudom gradilo 70 let in nas spet zapeljali v nevarne vode.”
   ======================

   Aha, 70 let ste s trudom gradili socializem, sedaj vam ga bodo sesuli.

 • AfD, Severna liga , Nacionalna fronta ipd. so posledica in ne vzrok dogajanj.

  Kratkovidnost in tiščanje glave v pesek ne bosta nič rešila.

  • Seveda da so posledica. Samo ljudje jim ne bi množično sledili, če bi imeli ( vrednostni) red v glavi. Tako kot ne bi sledili onemu, ki obljublja, da bo zgradil novi kitajski zid na meji z Mehiko. In celo, da bo dosegel, da bojo Mehičani plačali za ta zid.

  • Saj je tudi to posledica nečesa, da ljudje tako množično nimajo (vrednostnega ) reda v glavi (ozrimo se doma po Slo, ni potrebno v EU) … a krog ni sklenjen ?

   • “Vrednostni red”, se vidi, da pripadate skupini , ki širi neke nove umotvore “Tudjmana”. Najprej je samo Svitase nabijal o tem, danes pa je že več klonov.

    “Vrednostni red” vas bo odrešil. Dobro vas politkomisarji perejo v klone. Alamut je vrtec proti temu družbenemu FDV inženiringu.

    • Ojoj, pribežal si iz Münchna, ker tam nisi mogel živeti, pa tukaj ti tudi ne gre, a si že poskusil v Iranu?

 • “Samo ljudje jim ne bi množično sledili, če bi imeli (vrednostni) red v glavi.”

  To je pa tako dober sklep, da se težko da boljšega. Mogoče je boljši samo še sledeči: “Če je Bog na prvem mestu, potem je vse na pravem mestu.”

  • In to je problem pri teh teroristih in pri naših skrajnežih, da so zeloti, ne pa verniki. Več jim pomeni oborožen upor in demoniziranje Rimljanov kot Jezusovo učenje. Ko jim Pilat ponudi koga izpustiti, ali vodjo zelotov Barabo ali Jezusa, vsi vpijejo Janez.

   Vzorec je znan. Duševne motnje, duševne bolezni, antisocialnost (psihopati), mladi ljudje, veliko jih živi v razvratu in kar naenkrat hočejo vse pustiti za sabo (impulzivnost razvajencev in psihopatov), ne morejo se civilizirati, ne prakticirajo vere,…

   Kurjenje histerije (revolucije) pripelje na površje največje psihopate in krdelo motencev. Ki hočejo vedno imeti svoj prav, čeprav so butci in neustvarjalni, brez rezultatov.

   Kdor dela za ljubezen, pravičnost in mir je Jezusov učenec. Kdor širi paniko, strah, laži, prikriva resnico, manipulira .. je lažni prerok, nevarni psihopat, vodja sekte.

   • tolmun1 tolmun1

    Tu v Muenchnu, ki je tudi meni zelo ljub in sem tam preživel in delal (in bi tam ostal, če ne bi imel za sodelavce sprijene Slovence), je bil Iranec, mlad fant, perzijskega rodu in šiitske vere (korenin), ki pa so smrtni sovražniki Isisa in Alkaide.
    ===============================================0
    Tole je tvoj izdelek Pavel,še enkrat dobro preberi,potem pa razmišljaj,lahko tudi o psihopatih,mimogrede sramuj se napisanega,vedno bolj se mi dozdeva,da si obseden z ljudmi,ki so uspešni in dosledni,bežiš pred svojimi rojaki,mislim,da bi morali le oni bežati pred teboj!Poišči si prijatelje ob naslednjem begunskem valu,morda boš spremenil mnenje!Veš kako je Pavel v sili hudič žre muhe in to ti permanentno počenjaš,ali sploh sposoben imeti prijatelje?

 • Psihopatu noben vrednostni red ne pomaga. Ker se odloča v vsakem trenutku egoistično, v škodo družbi. Nima vesti, nima krivde, nima sramu (orodja krmiljenja in odločanja med vrednotami). Odloča se vedno v smeri lastne moči, pomembnosti in zadovoljevanja lastnega ugodja.

  • Guardini

   Torej so krivi tisti, ki psihopate inicirajo oziroma spodbujajo in aktivirajo.

   • Tako je. Normalni ljudje, ki zaradi lastnih koristi instalirajo v svoji skupnosti psihopate, so krivi. Psihopat ni kriv, da je psihopat.

    Ne samo, da jih aktivirajo, še spodbujajo jih pri plezanju na vrh.

    • ??? Tega pa ne razumem. Katera šola, kateri raziskovalec psihopatov trdi tako?

     Psihopat ima pri napredovanje v neki instituciji, neki organizaciji cel kup prednosti pred nepsihopatom. Zato v organizacijah, ki niso podvržene zunanjim testom, preizkusom … slej ko prej pride na vodilno mesto psihopat. Tako nekako, vsaj meni znani raziskovalci psihopatov, menijo.

 • Seni Pavel svoj čas hvalil da prihaja iz rdeče familije? In potem bo tak pridigal o Krščanstvu!
  Pavel in IF sta slepa in držita glavi tako kot noji. Enostavno nočeta vidita sovražnike v mohamedancih. Ko bosta spregledala bo že prepozno.

  • Se ti vidi, da prihajaš iz znane slovenske sekte, ki je politična stranka, redko , občasno se celo tako obnaša, a večinoma se obnaša kot sekta, ki povsod vidi in pod vsakim kamnom išče sovražnike. Ne vem ravno kaj ima ta sekta skupnega s Kristusom. Po moje nič, celo za 180 stopinj je obrnila kurz.

 • Se močno motiš, gnusijo se mi vsi socialisti tako bivši kot sedanji. Jaz in rdeča sds ha ha ha!

 • Ob komentarjih Zdravka, pavla in IF-a je jasno, da imajo vsi ti teroristični napadi eno skupno točko:
  Nimajo nobene povezave z Islamom.

  • To je pa močna logika, gospod Riki. Saj čisto zares ne verjamete vanjo, kajne?

   Če se ne motim, gospod Riki ste ateist. In kot ateist vidite največ tretjino sveta, to je telo, to je materialni svet. Odločno premalo, da bi kaj razumeli.

   Eto, sedaj se grem preroka: “Če se kristjani ne sestavimo, potem bo Evropa islamska.” Besedo “sestavimo” vzemite v prispodobi. Vi kot ateisti se muslimanom ne morete upirati, saj še otrok nimate zadosti, da bi preživeli sedanjost. AMEN!

   • AlFe: “Če se ne motim, gospod Riki ste ateist. In kot ateist vidite največ tretjino sveta, …”
    ====================

    Nikjer nisem napisal, da sem ateist, nasprotno celo poudaril sem, da nisem ateist. Ampak, če vi ne znate brati niti tega kar je napisano, kako bi potem lahko sploh kaj razumeli.

 • ‘I am prepared to take lives’: Dutch Imam sparks outrage by saying he is ready to kill and die for Islam

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3706676/I-prepared-lives-Dutch-Imam-sparks-outrage-saying-ready-kill-die-Islam.html

  Potem bodo IF, pavel, Zdravko govorili, da je imel psihične težave, da je bil depresiven, s težavami v zakonu, …

  … da ni bilo videti nobene povezave z islamom.

  • Turška verska skupnost se je distancirala od njegove izjave. Se ne čutijo še dovolj močne, sicer se ne bi.

  • Zdravko

   Mnogi so že umrli za vero, mnogi mislijo da umirajo za vero, itd. Kaj bi radi? Tolk ste jasnih misli kot Leibachovci in njihovo umetniško izražanje.
   Svet se ne vrti okoli vas. Čudi me da moram to desničarju razlagat.

   • Tudi tebe malokdo razume.
    Pa bi bilo dobro če bi te, če že vsakomur a priori nasprotuješ !
    Delaš pa se kot da je tebi vse jasno ?!

  • German police speaks out: ‘We can’t arrest Muslims. Rapes and throat slashing is reported as minor incidents. Superior orders.’

   https://themuslimissue.wordpress.com/2016/01/13/german-police-speaks-out-we-cant-arrest-muslims-throat-slashing-is-reported-as-minor-incidents-superior-orders/

   • Roki, naj za trenutek prekinem tvoje politkomisarsko delo širjenja strahu, panike in histerije z namenom zbiranja prestrašenih klonov pod tvojo zastavo, kjer jih bo zaščitila Edina MOČNA stranka s PRAVIM VODITELJEM. Iskreno si videti že smešen in podoben inženirju FM, ki tukaj gor samo sestavlja puzzle iz tujih člankov.

    Depresija in tesnoba sta poleg domotožje stalni čustvi vsakega, ki več kot mesec prebiva v tujem okolju, v tuji kulturi.

    Glavni problem so muslimani iz azijskega, srednjeveškega okolja. Ter starci iz Slovenije, ki ravno tako ne morejo zamenjati fevdalnega, srednjeveškega, socialističnega okolja. Edini, ki iz Slovenije pobegnejo so svobodomiselni 20-letniki. Malokdo je “desen” od njih. Tudi ti nisi bil v tujini nikoli, da bi se tam preživljal brez slovenske mafije. Depresija je trajna, prikrita. Težko je biti v tujem okolju. Tega ne vedo ne “levi” in ne “desni” politkomisarji. Ponavadi, ker so nezmožni sočutja in vesti.

    Mafija je srednjeveški odgovor ljudi, ki ne zmorejo svobodno živeti in preživeti v individualnem novem veku.

    • pavel: “… Tudi ti nisi bil v tujini nikoli, da bi se tam preživljal brez slovenske mafije.”
     ==========================

     Za bedake tvoje SORTE JE ZNAČILNO, DA SI DOMIŠLJAJO, DA VSE VEDO. Si psihopat, ki si tisto kar si v nekem trenutku domišljaš takoj pretvoriš v svojo sveto resnico in na njej gradiš svoje psihopatske teze.
     Tudi v tem primeru se motiš kot si se že v preteklosti. Kljub temu, da sem ti že dvakrat povedal, da nisem pod nobeno zastavo in v nobeni stranki še vedno goniš to svojo psihopatsko vizijo. Daj pojdi se zdravit!!!

 • Res je hudo, ko obupanci izklopijo še tisto malo razuma, ki ga imajo in funkcionirajo samo še z agresivnostjo, ki jo nekajkrat povečajo.

  Da je še huje, nsjveč težav povzročijo v desni skupnosti, ko klonovsko kolektivno izločajo, kolektivno sramotijo vsakega, ki drugače razmišlja od njih, ki ne razmišljajo, ampak se prepuščajo centralno planski histeriji svojih politkomisarjev, ki jih brezvestno in brezznačajno usmerjajo v paniko, strah, histerijo. Ti politiki niso levi, kralji živali. Nimajo desnih vrednot, ne borijo se dostojanstveno. So hijene, podrepneži, primitivni, butasti, hinavci, sprijenci. Njihovo orožje je orožje komunistov in socialistov: komunistično obnašanje. Naredite mi to deželo spet enomislečo, kolektivno, ki bo takoj ubogala na moj takt. Gleichschaltung.

  • Mislim, da bo potrebna druga delitev kot levo in desno. Vsaj v Sloveniji so si levi in desni politiki presenetljivo podobni.

   • Predvsem po obnašanju volivcev.

    • Šolstvo, šolstvo, šolstvo …
     Ni čudno, da je Sultan Erdogan po neuspelem vojaškem prevratu zamenjal, odpustil … več učiteljev kot vojakov.

     • Tudi jaz bi v Sloveniji zamenjal vse učitelje in sodnike, če bi hotel reforme narediti kot absolutistični vladar. 😀

   • .. na tiste ki verjamejo v Boga in se temu primerno zavedajo kdo so in tiste ki mislijo, da Njega lahko nadomestijo .. ??

 • Gospod Riki opozarja na neprijeten vtis, ki ga EU domorodec dobi in ta je, da so vlade mnogih držav sklenile zamenjati državljane. Trdim, da moramo našo vlado prehiteti, predno tudi ona prične z zamenjavo.

  In še opozorilo oziroma dejstvo: Islam nič ne proizvaja on samo uničuje. Uničili so države v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu, sam potek uničevanja pa lahko gledate v Turčiji.

  Pa še moraliziranje: Vedno, ko je človek hotel brez Boga imeti Božje kraljestvo, se je zanj zadeva končala zelo slabo.

  • “Pa še moraliziranje: Vedno, ko je človek hotel brez Boga imeti Božje kraljestvo, se je zanj zadeva končala zelo slabo.”

   Stvar je bolj zapletena. Saj muslimani iz Azije o sebi mislijo, da imajo pravega Boga. Prav tako “desničarji” v Sloveniji, ki malikujejo firerja.

   Problem je, ker so si Boga izkrivili in pohabili, tako zelo, da vidijo nerealno in iracionalno in so nezmožni preživeti v svobodni, zahodni, individualni družbi. Enostavno se ne adaptirajo. Živijo v getih in tudi v 3.generaciji se jim je lažje razstreliti kot konstruktivno v odprtih odnosih živeti. Erich Fromm je prvi pisal o kulturi smrti in o kulturi življenja. Ta srednjeveški, azijski islam, temelječ na srednjeveški zaostali azijski civilizaciji in kulturi je definitivno bolan.

   • Zdravko

    Njim je vera sveta, tako kot nam.
    Teroristi so pa muslimani tolk kot je Breivik katoličan.

   • pavel: “… Prav tako “desničarji” v Sloveniji, ki malikujejo firerja.”
    =======================

    Resnično si smešen s svojim politkomisarskim delom širjenja strahu, panike in histerije pred domnevnim sovražnikom z namenom zbiranja prestrašenih klonov pod tvojo zastavo, kjer jih bo zaščitila tvoja histerija.

 • Politka odprtih vrat za potrebe nemškega kapitala v smislu uvoza poceni delovne sileje očitno bila kriminalno napačna. Nekateri smo na to opozarjali, pa so nas črtili ter imeli za fašiste.

  • Kdo se oglaša. Prej si druge zmerjal s fašisti in šel protestirati s skrajnimi levičarji.

   Zdaj pa krivdo za vse vališ kar na desničarje.

  • Hm! Ste res tudi vi, gospod Rx opozarjali že recimo oktobra 2015 na blago rečeno kriminalno napačno odprto mejo?

   • Seveda ni. Takrat je podpiral skrajne levake. Danes se pa že pojavljajo taki kljukci kot on, ki bi radi krivdo za lastne napake naprtili desničarjem.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI