J. Mussomeli, Večer: Zdaj je jesen našega nezadovoljstva

Časnik 21.7.2016 0:01
 

Ko te dni vstopim v spalnico, se, če ima moja žena prižgane novice na televiziji, nemudoma obrnem in odidem. Novice so preprosto preveč depresivne. Pri zajtrku, če začne govoriti, kako grozen je Trump ali kako nesmiselne so te volitve, samo še naprej tiho srkam svojo kavo. Njene skrbi me preprosto preveč vržejo iz tira. Če bežno pogledam na facebook in preberem preveč s čustvi nabitih komentarjev o bližajočih se volitvah, hitro zaprem svoj prenosni računalnik. Komentarji so preprosto preveč dolgovezni in absurdni. In nisem edini, ki tako čuti. Sumim, da mnogi – premnogi – moji somišljeniki Američani čutijo enako.

Shakespeare začne Richarda III. z morda najbolj slavnimi uvodnimi vrsticami: “Zdaj je zima našega nezadovoljstva.” Za mnoge Američane – morda celo za večino – je zdaj jesen našega nezadovoljstva. Kot prikaz Richarda III. sta za ameriške volivce oba glavna kandidata “deformirana” moralno, če ne fizično. Morda nista grbava, kot ubogi Richard III., vendar na svojih ramenih nosita težka bremena sovraštva in podkupljivosti. Zato ju mnogi vidijo kot zlobni bitji, koristoljubni in silno častihlepni – znova enako kot pri Richardu III.

Nekateri bi rekli, da to ni nič novega. In do neke mere bi imeli prav. To niso prve volitve, na katerih se Američani pritožujejo nad dvema kandidatoma. Ali prve volitve, na katerih se večina volivcev počuti odvrnjena in razočarana ter se jim zdi, da so obtičali v odločitvi za manjše zlo od dveh. Toda tokrat je razlika globlja. Čeravno drži, da se je velikemu delu ameriških volivcev desetletja zdelo, da morajo izbirati med dvema nepopolnima kandidatoma, so običajno imeli občutek, da izbirajo med dvema povprečnežema, ne pa med dvema pošastnežema. To je bistvena razlika od prejšnjih volitev in morda najbolje pojasni, zakaj toliko Američanov ni samo nenavdušenih nad bližajočimi se volitvami, ampak jih je prava groza.

Zanimivo je, da čeprav je toliko razlik med Clintonovo in Trumpom, sta si skoraj identična v dveh pogledih. Prvič, v pretirani ambiciji in želji po dokazovanju, da sta naslednji ameriški mesiji. In drugič, oba sta dosegla zgodovinsko visoke stopnje nenaklonjenosti sonarodnjakov Američanov. Priznati je treba, da je Trumpova stopnja nenaklonjenosti še celo višja (hujše!) od Clintonove, vendar oba presegata prezir in nezaupanje, ki so ju volivci izkazali kateremukoli drugemu predsedniškemu kandidatu.

Več lahko preberete na vecer.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:

8 komentarjev

 • Kakšno prijetno presenečenje, da se je, vsaj z besedo, vrnil med nas Joseph Mussomeli. 🙂 Pogrešal sem ga.

  Imam podobno depresivno mnenje o duelu Clintonova: Trump. To je daleč slabše od prejšnjega Obama: Romney. Tokrat sem seveda navijal za duel Sanders: Kasich. Z upanjem, da se to zgodi približno na ravni napovedi, da bi julija snežilo do nižin.

 • svitase

  Gospodu Mussomeliju je verjeti, ker ima prefinjen občutek, kar je dokazal tudi v Sloveniji.

 • svitase

  Naj se raje vrne v Slovenijo!

 • Skoraj isto kot Mussomeli pravi tudi guverner Kasich v kratkem pogovoru s Chrisom Matthewsom za NBC.

  https://www.youtube.com/watch?v=t5gHgrToCAo

  Glede na to, da je aktualni guverner Ohio-a, je še posebej nenavadno, da ga kot gostitelja ni na konferenco svoje republikanske stranke. Tam je npr. celo clevelandski demokrat Kuchinich. Ampak kot pravi, zanj ni kaj izbrati na teh volitvah, če se ne zgodi kandidatu nekaj takega kot nekoč Pavlu pred Damaskom.

 • Gospod IF – meni osebno je bil tudi blizu Kasich toda v tem cilku so preprosto Američani tako besni, da so uspevali protestni kandidati.

  Po mojem so ga demokrati KREPKO polomili s Clintonovo, ki se rine naprej samo to da bi bila prva ženska (podobno kot pri nas ga. Bratuškova). Preprosto je bil njen čas 2008 takrat ni zmagala in bi se mogla umakniti. Preveč rine naprej – podobno kot Janša.

  Osebno bi mi bila daleč prva izbira demokrat ter zmerni katolik Biden, ki bi bil ODLIČEN PREDSEDNIK a ga je delno od tega odvrnila nenadna smrt sina ter tudi predsednik Obama, ki se je v enem trenutku odločil zaščititi Clintonovo ter Bidenu dal ostro vedeti naj se umakne tudi pod pretvezo, da naj si ne umaže odlične kariere s tem da bi ga prehitel populistični Sanders. So pa Bidenu sondaže že v štartu lani Julija kazale SOLIDNIH 20%.

  Torej, hkrati se je šibko gospodarsko okrevanje. Rust belt je kritičen (Ohio, Pennsylvania, Indiana) + koncentracija moči na obeh obalah ZDA in v Teksasu na račun ostalih regij na Mid-Westu. Preberite si malo o katastrofalnem stanju v teh regijah (propadajoča mesta – na vrhu je Detroit). Zato sedaj porast te jeze.
  Jezo je istočasno še podžgalo draženje demokratov s full-on identity politics: geji ter gejevske poroke, blatenje t.i. “Redneckov”, preveč agresivna multikulturalizacija ter zmagovanje volitev z ne-belimi volivci. Včasih so beli priseljenci, ki so bili katoliki zaradi tega trpeli a so bili vseeno bolj sprejeti, ker so sicer doma govorili lastne jezike (slovensko, slovaško, poljsko, italijansko) ter imeli lastne inštitucije ter soseske (cel kup raznih Little Italy, Little Poland, Little Odessa) ampak business ter javno življenje pa je potekalo v angleščini. Minus tega je, da je veliko slovencev “pozabilo” slovenščino, plus pa, da so se katoliki že do začetka WWII zelo integrirali v ameriško družbo in niso bili več sovražno sprejeti (kot ‘papisti’). Kaj pa danes? tipičen bel zmerni mainstream protestantski WASP (White Anglo-Saxon Protestant) Američan mora na vsakem koraku poslušati “Please push 1 for English.”. To je ljudi ZELO ziritiralo. In pa seveda PC – politična korektnost; razni Caitlyn (Bruce) Jennerji, pa izsiljevanje raznih slaščičarjev ter cvetličarjev ker gejem nočejo servirati pri porokah, pa vzpon SJW (Social justice warriors) teer BLM Black Lives Matter ki so podobno agresivni ter militantni kot black Panthers.

  Če imamo na izbiro komunista Sandersa ter protekcionista Trumpa bo potrebno s stisnjenimi zobmi navijati za Trumpa. Trump pa je vseeno najbolj ključen tudi v smislu omejevanja politične korektnosti; da lahko svobodno poveš da si proti trans-gender ideologiji in ne podpiraš LGBT lobijev. Kolikor bo te grozovito škodljive trende sploh mogoče (!!!) omiliti. Mogoče lahko Trump s tega vidika vsaj pridobi nekaj časa za reorganizacijo.

 • Well, je nekaj razlogov Sandersu reči levi populist. Komunist je pa mnogo prehuda oznaka. Če bi delal to, kar predlaga, bi bil socialni reformator, nekje blizu evropski socialni demokraciji izpred 30 let. Nobenega komunizma ali marksizma, skratka. Bolj bi obdavčil bogate. In, vsaj obljubljal je, lobije spravil stran od korita. Wall Street na prvem mestu. Mislim, da nekaj tega, kar Sanders pridiga, ima smisel. Vprašanje, kje bi našel proračunski denar za nekatere svoje drage ideje. V tem je podoben tudi Trumpu, tudi zanj se ne ve, kje bo našel denar za sanje o grandiozni vojski in za to, da noben Američan ne bo umiral na ulici.

  Joe Biden mi ni padel toliko v oči kot tebi. Je človek sila uglajenega videza in šarma, pa včasih malo manj uglajenega obnašanja in besed. Menda govori kot dež, ko začne in si včasih da duška s kakšnimi nevmestnimi. Tudi v obnašanju slovi, da zna iti predaleč. Nedavno nazaj je v Zagrebu nekaj hudo imel opraviti s posebej tesnim objemanjem hrvaške predsednice Kitarović. 🙂 Simpatije pri njem vzbuja to, kako je v prometni nesreči izgubil prvo ženo in hčerko ( Kasich pa enako oba starša in takrat, pravi, se vrnil k veri), pred leti pa še sina zaradi možganskega tumorja.

  V Washingtonu je Biden zelo izkušen. Posebej v zunanjepolitičnem odboru senata. 6 mandatov senator Marylanda. 2 krat je poizkušal s predsedniško kampanjo in obakrat precej hitro odnehal. Njegov profil je precej klasično demokratski in levo-sredinski. Ti praviš katolik, ampak kot sem na hitro prechekiral, je glede splava in homoseksualnih porok enako levo kot Hillary ali Obama.

 • Sicer naj s parafrazo senatorja Lindseya Grahama na duel Trump-Cruz: ” to je tako kot izbiranje med tem, da te ali ustrelijo ali do smrti zastrupijo” 🙂 ugotoavljam, da smo približno na tem tudi pri izboru med Trumpom in Clintonovo.

  Z dodatkom, da je Hillary morda za odtenek bolj osebno zoprna, a tudi predvidljiva v tem, da je manj rizična za ZDA in svet kot Trump.

  Janez Janša je iz Clevelanda napovedal možnost ( uporabil je lepa pojma BC in AD, kar je naše novinarstvo v vseh medijih po komunistično spremenilo v pr.n.št itd. :(), da smo na začetku ere dinastije Trump. Osebno upam, da do tega ne pride. Tako nizkih kriterijev namreč za ameriške predsednike ni bilo že celo večnost, najbrž vsaj 1 stoletje.

 • Seveda se je nacionalna RTV SLO v spremljanju republikanske konvencije včeraj spet blamirala, vključno z dopisnikom Žitnikom in voditeljico Odmevov dr.Peskovo.

  Namesto nastopa žene kandidata Trumpa na konvenciji, so predvajali neko grdo imitacijo Melanije, ne da bi povedali, zakaj gre. Pa kakšen nivo je to?! 🙁

  Potem jo je pa Žitnik kdovezakaj branil, verjetno za kompenzacijo te manipulacije, da za svoje besede na konvenciji, ki so preplonkane od Michele Obama, ni sama nič kriva. Pa je, saj sama ne skriva, da se je navdihovala pri njej in da je sodelovala pri pripravi govora.

  Druga smešnica je, kakšno težo Žitnik in Peskova dajeta “velikemu” senatorju Tedu Cruzu. Ki se je resda precej dobro odrezal na primarnih volitvah. Je pa kot morebitni kandidat najbrž še slabši in približno enako nepriljubljen kot Trump. Nepriljubljen tudi pri večini kolegov republikancev.

  Senator Cruz pač ni nek velik faktor pri republikanski stranki. Vsaj Žitnik bi to lahko vedel. Oba bivša predsednika Busha in zadnji kandidat GOP Romney so pač mnogo pomembnejši. In mnogo pomembnejši, tudi kot kandidat za 2020 je guverner Ohia Kasich, ki so ga slovenski dopisniki in mediji vedno striktno prezrli.

  Najbrž zato, ker je sila spodoben republikanec, priljuben celo recimo med črnsko populacijo v svoji državi. To pa ne gre v njihov sklop predsodkov proti republikanski stranki. Trump in Cruz se pa čudovito ujemata v tako sliko, pač.

  Še to. Tisti del clevelandskih Slovencev, ki podpira republikance, sicer so tradicionalno bili bližje demokratom, ne podpira Trumpa. Ampak predvsem blagopokojnega senatorja Voynovicha in aktualnega guvernerja Kasicha. 2 lokalno izjemno priljubljena politika ( praviloma sta zmagovala z nad 60% glasov) in poštena in častna človeka.

  Tudi to so Sloveniji dopisniki iz kdovekakšnega razloga zamolčali. Ni jasno, čemu sploh služi, da so tam in se jih drago plačuje.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI