SDM: največji svetovni dogodek za mlade letos v Krakovu, na pot tudi 560 Slovencev

Marko Jerina 20.7.2016 10:03
 
sdm 16

Foto: Facebook.

19. julija zvečer je na pot proti Poljski krenilo 560 mladih Slovencev. V organizaciji Skupnosti katoliške mladine (SKAM) se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih (SDM), ki bo potekal med 19. in 31. julijem v Krakovu in kjer se bodo po pričakovanju organizatorjev pridužili še okrog milijonu in pol mladih z vsega sveta. S tem se bodo pridružili tudi največjemu dogodku za mlade na svetovni ravni, ki se odvija vsake dve do tri leta. Prvi Svetovni dan mladih je na pobudo papeža Janeza Pavla II., ki bo tudi letos spremljal dogajanje v Krakovu, potekal v Rimu leta 1986. Letošnji Svetovni dan mladih poteka pod geslom »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.« in se navezuje na leto usmiljenja, ki ga obhaja Katoliška Cerkev.

Po besedah škofa Antona Jamnika, ki bo spremljal mlade iz Slovenije, je namen pestrega dogajanja srečanje mladih ob temi usmiljenja, spoznavanje mladih različnih narodnosti in kultur ter tudi srečanje z lokalno cerkvijo. Škof jamnik bo eden izmed tisočerice škofov in 13 tisočih duhovnikov na srečanju in bo za mlade iz Slovenije vsakodnevno pripravljal kratke dopoldanske kateheze. Ob popoldnevih pa bo potekal Festival mladih, z množico koncertov, gledaliških in plesnih predstav, športnih in kulturnih prireditev pa tudi Sejem poklicanosti, kjer bodo mladi srečevali duhovnike, redovnice in redovnike ter predstavnike različih gibanj in skupnosti. Vse to se bo odvijalo po škofijah, nato pa se bodo mladi 26. junija zbrali na otvoritveni maši v Krakovu. V četrtek 28. junija se bo mladim pridružil papež Frančišek, ki bo z mladimi obhajal maše, križev pot in vigilijo. Svetovni dan mladih bo pravzaprav 31. julija, ko bo papež oznanil tudi lokacijo prihodnjega SDM.

Novniarska konferenca ob SDM, foto: Rok Rakun.

Novniarska konferenca ob SDM, foto: Rok Rakun.

21-letni Nejc Povirk se bo letos prvič udeležil SDM, saj je bil “za Madrid malo premlad, Rio de Janeiro pa je bil malo predaleč”. Veseli se srečanja, saj je fasciniran nad milijonom mladih, ki skupaj slavijo Boga. Verjame, da izkušnja SDM vpliva na vsakdan, da lažje živi kot kristjan, hkrati pa mu srečanje pomeni tudi umik iz vsakdana, ki je namenjen poglobitvi vere. Tudi škof Jamnik poudarja: “Ko se Krakov konča, se Krakov prične – v vsakdanjem življenju.”

Paweł Czerwiński, poljski veleposlanik v Sloveniji, je povedal, da je organizacija Svetovnega dneva mladih za Poljsko velika čast in izziv. Poudaril je, da je Poljska zaradi srečanja NATO in SDM do konca julija začasno uvedla mejno kotrolo in so zato za prehod meje potrebni ustrezni dokumenti. Veleposlanik je prepričan, da bo Poljska kos tudi varnostnemu izzivu, saj ima izkušnje preteklih papeževih obiskov, evropskega nogometnega prvenstva in nenazadnje zasedanja vrha NATO. Varnostni ukrepi v Krakovu bodo poostreni, vpoklicani so tudi predstaniki varnostnih služb sosednjih držav, predvideni so tudi redni pregledi pri vstopih na prizorišča.

Svetovni dan mladih ne bi bil mogoč brez 10 tisoč prostovoljcev, med njimi 22 iz Slovenije, ki so mlade pričakali na Poljskem.

 
Značke:


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI