Prejeli smo: Deklaracija Za slovenščino

Časnik 14.7.2016 23:45
 

preseren spomenikZagovor slovenščine izraža zahtevo za celovito in konkretno obravnavo »rabe slovenščine« kakor smo ji priča ob petindvajsetletnici osamosvojitve Slovenije.

Nesprejemljiva je obravnava slovenščine kot tržnega blaga, ki naj bi ga ob pomoči tujih investitorjev čim prej privatizirali, saj sicer škodi Sloveniji na njeni »svetli« gospodarsko-družbeni poti. Moti tudi razglašanje skrbi za slovenski jezik, ki ne predvideva niti uresničevanja že sprejetih zakonodajnih okvirov, nezadostne pa so tudi narodne emocije, ki se zlahka staknejo s turistično promocijo slovenščine. Skrb za jezik postane dejanska s tem, da in ko narekuje jezikovne dejavnosti v govornem okolju ter delovanje v pomenskem okrožju.

Zagovorniki slovenščine pozivamo Vlado Republike Slovenije naj pripravi nov temeljni očrt izrazne in sporazumevalne vloge slovenščine v sodobni družbeni situaciji ter v zvezi s tem sprejme vse potrebne naloge na ravni:
– izvajanja visokošolskih programov
– izvajanja predšolskih, osnovnošolskih in srednješolskih programov
– najširšega raziskovalnega polja
– spodbujanja umetniške in kulturne ustvarjalnosti
– varstva kulturne naravne in tehniške dediščine
– leksikografije
– razvoja informacijskih omrežij
– medijske komunikacije
– političnega zastopanja
– pravne zakonodaje in prakse
– zdravstvenih uslug
– socialne oskrbe
– gospodarske in družbene promocije Slovenije
– delovanja slovenskih združenj v mednarodnem prostoru
– razvijanja večjezičnosti v evropskem in globalnem povezovanju
– medverskega dialoga
– globalne politike miru in solidarnosti

Deklaracija »Za slovenščino« se opira tudi na peticijo »Za vsestranski razvoj slovenskega jezika« z več kot 8500 podpisniki.

Pripravljeno na dogodku Zagovor slovenščine 13. julija 2016 v organizaciji Slovenske matice. Pobudo so podprle tudi različne organizacije iz Rusije.

 
Značke:

29 komentarjev

 • Skrb za slovenski jezik, njegovo preživetje in razvoj je nedvomno bistvena za slovenski narod in za vsakega Slovenca, vsakega slovenskega otroka doma in v svetu.

  Ampak vendarle, k stvari je treba pristopit cum grano salis. Zelo stvaren in cum grano salis se mi zdi tale zapis profesorja z biotehnike- UL Toma Turka:

  http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/slonglescina-ali-slovenscina.html

  Strokovne in študentske konference, simpoziji in izmenjave pač morajo potekati tako kot je razumno. Kot bolj ali manj potekajo po celotnem razvitem svetu. Ne morejo biti za vse predvideni simultani prevodi, to bi bilo pretirano komplicirano in potratno.

  Programi študetske izmenjave Erasmus pač potekajo tako kot potekajo. Pri nas v glavnem v angleškem jeziku. Kdor zahteva od tujih študentov, ki želijo k nam na par-mesečno študentsko izmenjavo, da se morajo najprej naučiti kvalitetne slovenščine, živi na luni. Če hoče preprečiti študentske izmenjave, ki jih spodbuja in financira Evropska zveza, je pa sploh pravi škodljivec.

  Neki razumni kompromisi glede uporabe jezika bodo vedno potrebni, ko gre za mednarodne združbe. Strokovne, študentske ipd.

  Skrb za slovenski jezik ima druga mnogo bolj vitalna prijemališča, enega posebej pomembnega Turk v članku tudi izpostavi. Med drugim predvsem to, da se od šolajočih na vseh nivojih zahteva kvalitetna knjižna slovenščina in ne spakedranščina, kakršna se danes uporablja preko družbenih medijev.

  • Če sem vas, gospod IF pravilno razumel:
   a) na vseh nivojih kvalitetna knjižna slovenščina in
   b) ko se pojavi en tujec iz izmenjave Erasmus pa takoj preklopimo na njegov materni jezik.

   “Zanimivo” mišljenje.

  • Kakšen smisel ima študij v neki drugi državi, če se ne naučiš jezika?

   • tolmun1 tolmun1

    Kdo ti brani,uči se.preseneti samega sebe,obstaja tudi možnost simultanega
    prevajanja,tako se bo morda uvoženi predavatelj naučil slovensko,nič mu ne
    bi škodilo,saj vsak tuj profesor na svojih gostovanjih dobro kasira in še
    dodatek za stalno pripravljenost zaračuna slovenskim butalcem,možnosti
    zaslužka v visokem šolstvu so neizmerne!

 • svitase

  V posmeh tej deklaraciji in prizadevanjem za uporabo in varovanje sloevnskega jezika, zlasti še v medijih, je bil sinočnji intervju s premierom Cerarjem na rtv 1, ko je novinarka kar dvakrat uporabila srbski jezik za postavitev vprašanja, namesto slovenskega.

 • svitase

  Ni mi pa jasno zakaj takšno rusko razumevanje za slovenski jezik, ne pa tudi za slovensko samostojnost, saj se danes v več krajih v Sloveniji postavljajo spomeniki ruskim vojakom, namesto slovenskim, ki so izborili samostojno Slovenijo.

 • svitase

  Čeprav so Američani zaslužni, da se je končala balkanska vojna, s čimer so bili podani pogoji za samostojno Slovenijo, se ni nihče spomnil, da bi jim postavil spomenik.

  Če bi takrat vladal v Rusiji namesto Gorbačova Putin, Slovenci ne bi imeli samostojne države.

  • Američani so praktično do konca podpirali enotno Jugoslavijo.

   • tolmun1 tolmun1

    rx170,točno tako,do konca,sedaj pa bolj slabo,”now many now funny”,menda so svetovali
    slovenskim univ.profesorjem naj se lotijo ruščine,saj veš ruska kapelica in večni karel.ki
    je nabiral svoje znanje med belgijskimi knapi,kakšna Amerika neki!
    Naša bodočnost je čvrst in nezmotljiv komunizem,je pa zanimvo,da slovenski rusofili
    pošiljajo svoje nadarjene/politično/študirat v USA!

 • svitase

  Zakaj? Zato, ker je splošno znano, da Gorbačov ni dopustil, da bi Rusija vojaško intervenirala in preprečila razpad Jugoslavije.

  • A Putin pa bi interveniral? 😀

   Pa za tvojo informacijo: Američani so praktično do konca podpirali obstanek federacije.

   • tolmun1 tolmun1

    Putin v družbi slovenskih rusofilov,na čelu s karlovim že intervinira,
    vsi kanalizacijski jaški po kranjski deželi so čvrsto “zašvasani”,tako kot
    glave slovenskih proruskih politikov,ali se nam morda obeta nova,modernejša
    varianta informbiroja,lepo vas prosim,učimo se angleščine!
    Ko je hodil po zemljici slovenski spoštovani papež Janez Pavel II,ni bila potrebna akreditacija,več desettisočev ljudi je bilo prisotnih,kamor je prišel
    pozdravit slovence!
    Malo sem zašel z navržene teme,ampak tako je!Da ne bomo pozabili!

 • Včeraj sem objavil dolgo kritiko, ki pa ni bila objavljena.

  Popolnoma zgrešeno. Gre za zlorabo slovenščine za utrjevanje privatnih fevdih, privatnega pohlepa. Brutalno pokvarjeno in perverzno. Tipični primer “domoljubnega” ali “desnega” SOCIALIZMA., mafije in birokracije. Žalitev vsakega razuma z IQ 100.

  Mene ta histerija ne prepriča. Ni nobene strokovne razlage. Gre samo za odpiranje univerze, da bodo lahko tudi tuji študentje poslušali predavanja in da bodo tuji predavatelji delili in prodajali svoje znanje.

  Seveda to ogroža fevd nekaterih (običajno slabih) predavateljev. Ki se bojijo konkurence.

  “Desnica” dela tu napako, ko podpira to iracionalnost. Ker nima vsebine in programa in resnične desnosti, veš čas trola in populistično napihuje neumne afere.

  25 let je “desnica” podpirala mafijski, državni projekt gradnje avtocest in stanovanjskih blokov, ki nas je pripeljal v hudo finančno in gospodarsko krizo. Ta projekt je povezal komuniste in “demokrate” v velikih mafijskih provizijah, za neumen folk pa so ga prodajali kot “nacionalni interes” in “gradualizem”. Niti enega “desničarja” ni bilo v četrt stoletja, ki bi to demosovsko prostituiranje komunistom postavil pod vprašaj.

  Ravnokar so socialisti Slovenije dali vodo v ustavo. Sedaj pa “pravi slovenci” hočejo, da damo še slovenščino v ustavo. V enem mesecu bodo vsi fevdalni birokrati in mafijci še sebe zaščitili z ustavo. Ostala bo samo nezaščitena mladina. Brez služb, z dolgovi pedofilov, z 90 % davki, da bodo plačevali vse skorumpirane parazite v Sloveniji, ki se množijo kot kloni od komunistične revolucije do danes.

  • Lucijan

   Pavel, ti kot ponavadi zaradi paranoičnega sovraštva do Janše ne vidiš bistva. Ne gre zato, da bi slovenščina poniknila danes ali jutri, gre za politiko majhnih korakov – danes malo, jutri malo … in en dan se zbudiš sredi angleške Slovenije.

   • Janše nisem niti omenil. Velik problem so “desni” socialistični birokrati, ki so odvisni od njega.

    Ker ga malikuješ, ne moreš nobene vsebine sprejeti drugače kot s sovražnostjo. Politika majhnih korakov izvajanja sovražnosti do vsakega, ki majceno drugače razmišlja kot Firer in Kolektiv, je pripeljala tako daleč, da danes Kolektiv sovraži že vsakega, ki razmišlja (na glas). Podobno kot ISIS.

    • Lucijan

     Tebi ni treba napisati beside Janša, pa vsi vemo kam ciljaš.

     • Lucijan

      Pavel, če ne razumeš drugače, se ozri okoli in poglej druge, večje narode, kako se borijo za svoj jezik. Subtilno vsiljevanje angleščine (domnevno zaradi poenostavljanja) kot se dogaja v Sloveniji bi v Franciji, Italiji ali na Hrvaškem sprožilo velike javne polemike in po potrebi tudi proteste. Ti pa, zaradi janša-paranoje očitaš ljudem, ki nam hočejo dobro, neupravičeno ravnanje. Adijo pamet.

     • Zdravko

      Mislim, da je problem v slovenski obsedenosti z zakoni. Vse bi uredili z zakoni, vse naj uredi država. Če ne piše v zakonu, potem jaz ne vem za kaj gre in ne morem grešiti. Ta moto za sprenevedanje je star ko slovenski narod, se zdi.

     • Z zakoni je obsedena socialistična birokracija, leva in “desna”, od 1945 naprej. Ni treba v to greznico tlačiti naših častnih in podjetnih in delavnih in poštenih prednikov.

     • Zdravko

      Ja, tokrat sem se tudi jaz pregrešil zoper prednike. Toliko sramotenja naših prednikov poslušamo kar naprej, da človek kar klone in se še pridruži ne da bi opazil.

     • Cerkev je imela 1000 let monopol z latinščino, vmes je bila tudi nemščina uradni jezik, 50 let srbščina vojaški in na pol uradni jezik. In slovenščina je preživela zaradi srčnosti in uporabnosti. Cvetela! In sedaj naj bi bil sočuten do privilegiranih profesorjev, akademikov, ki jih komunistično šolstvo v vatki ščiti pred konkurenco, pred “hudobnimi tujci”. Marš, to so pohlepne parazitske podgane, ki nas manipulirajo in živijo kot bubregi v loju izključno iz naših astronomskih davkov! Privatizirati šolstvo in univerze takoj!

 • Zdravko

  Vsekakor skrb za slovenski jezik, narod, je vsekakor nekaj nad zakoni in ne more biti zagotovljena z zakonom. Niti če je to sama Ustava. Urejati te zadeve z zakonom zato, ker ne zaupamo ljudem, je navadna fantazija, populizem brez primere. Kar napišimo v Ustavo, da je Triglav simbol slovenstva! Zdi se da ne manjka veliko, da taka ideja pride do parlamenta.

 • svitase

  rx170, kaj si pozabil, da so Američani raketirali bosanske Srbe in Beograd in s tem omogočili končanje balkanske morije

 • svitase

  Duhovno, kulturno podrejanje oziroma hlapčevanje je neprijetno in ima škodljive posledice.

  Tega se zlasti zavedajo vsi tisti, ki se jim kulturno podrejamo, saj ravno ti izrazito poudarjajo in negujejo svojo kulturno identiteto.

 • svitase

  Človek se sprašuje, kdo je v ozadju tega razvrednotenja slovenske kulture. Komu je v interesu, da slovenska kultura izginja?

  Pomislite in povejte!

 • svitase

  To pa ne pomeni, da se ne bomo učili in razumeli angleščine, vendar pa bomo prisegali na svojo slovensko identiteto, katere temelji so:

  – slovenski jezik
  – slovenski alpski pevski in glasbeni melos
  – slovenska narodna noša
  – slovenske šege in navade.

 • svitase

  in slovenska glasbila ter slovenska vera- rimokatoliška.

 • Franc Zabukošek

  Skrb za slovenski jezik kot državni jezik za malo državo je vsekakor potrebna. Deklaracije in malomarno sprenevedanje o jeziku je posledica neodgovornosti strokovnjakov slovenistov, ki omalovažujejo skrb za jezik, ki v današnjem času digitalne tehnologije omogoča vsakovrstne variacije za izničenje.
  Sprejeti je treba rek priprošnjika Slovencev, blaženega Slomška: ” Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne omike”!!
  Tako bomo dobili svetovljane in poliglote, pa tudi blaženi Slomšek bo postal svetnik in država bo dobila potrebnega zavetnika in manj komentatorskih svetnikov!

 • svitase

  Odlično!


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI