Evgen Bavčar prejel nagrado državljan Evrope

Časnik 11.7.2016 0:01
 

drzavljan evropeEvropski parlament je nagrado državljan Evrope letos podelil tudi filozofu, pisatelju, fotografu in kulturniku Evgenu Bavčarju. Podelitev nagrade je potekala v petek, 8. julija 2016 v Zlati dvorani Narodne galerije. Podelitve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter evropski poslanec in poslanki Lojze Peterle, Romana Tomc in Patricija Šulin.

Evropski parlament je za nagrado izbral Evgena Bavčarja zaradi njegovega bogatega in edinstvenega prispevka v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje. Bavčar ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojim delom vse državljane Evrope. Slepi in slabovidni imajo od njegovega dela in prizadevanj za uporabo Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih onkraj jezikovnih ovir povezuje na enkraten način.

Nagrado državljan Evrope podeljuje Evropski parlament na predlog evropskih poslancev in je simbolno priznanje za posebne dosežke na področju dejavnosti ali dela državljanov Evrope v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah.

Ob tej priložnosti je potekal krajši kulturni program s podelitvijo nagrade in ogled fotografske razstave v prostorih Narodne galerije. Ta bo na ogled vse do 22. julija 2016.

Bavčar bo na francoski državni praznik, 14. julija 2016, prejel tudi Red legije časti, najvišje francosko civilno odlikovanje, ki ga podeljuje predsednik Francije.

 
Značke:


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI