Družina: Različnost bogati tudi v praznovanju

Časnik 23.6.2016 9:32
 

Praznovanje dneva državnosti ob srebrnem jubileju samostojne Slovenije bo stavljeno iz mreže dogodkov in prireditev, ki so jih že ali jih bodo v naslednjih dneh izvedli na najrazličnejših ravneh: od lokalnih skupnosti do državne proslave, od društvenih prireditev do številnih maš za domovino ter molitve in posta zanjo, ki se jima pridružujejo največje verske skupnosti v Sloveniji.

V ta širok praznovanjski sklop se umešča tudi prireditev Za mojo Slovenijo, ki jo v soboto, 25. junija, torej prav na dan, ko je bila razglašena samostojna Slovenija, in na kraju, kjer se je to zgodilo (Trg republike v Ljubljani) ob 20.30 prireja organizacijski odbor, v katerem so se povezale civilnodružbene organizacije, katoliška gibanja in stranke, ki izhajajo iz Demosa oziroma nadaljujejo njegovo izročilo: Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ki je tudi formalni prijavitelj prireditve), Svetovni slovenski kongres, Koordinacija 2020, Zbor za republiko, društvo Slovenija v svetu, pobuda Prebudimo Slovenijo in dve pomladni stranki (SDS in NSi; tretja, SLS, je v pripravah na proslavo sicer sodelovala, a pozneje iz kroga prirediteljev izstopila.)

Kaj je poglavitni razlog prireditve Za mojo Slovenijo, je na današnji tiskovni konferenci v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa pojasnil predsednik organizacijskega odbora dr. Janez Juhant. Po njegovih besedah je poglavitni razlog »veselje nad lastno državo in predvsem vabilo mladim, da bi se povezali v soodgovornosti zanjo«. Prav mladi, ki bodo na prireditvi tudi predstavili svoj pogled na slovensko državo in želje, ki jih nanjo naslavljajo, so ena ključnih ciljnih skupin tega praznovanja, kajti, kot je dejal dr. Juhant, »prihodnja generacija je tista, katerim državo polagamo v roke, da jo bodo upravljali v prihodnje«.

Morda tudi v upanju, da bo to upravljanje boljše in bolj soglasno, kot se je to dogajalo doslej. Nesoglasja, ki so stalni sestavni del slovenskega javnega prostora, prihajajo do izraza tudi pri praznovanju srebrnega jubileja državnost. Izogniti se jim niso mogli niti prireditelji proslave Za mojo Slovenijo, saj v javnosti krožijo informacije o različnih, tudi konfliktnih pogledih v organizacijskem odboru. Dr. Juhant je glede tega jasen: Na sestankih odbora so vse dogovore sprejemali demokratično, skozi razpravo in na koncu ob soglasju vseh sodelujočih. Tudi omembe v nekaterih medijih, da naj bi bili osrednji govorniki na proslavi organizacijskemu odboru vsiljeni, je označil za neresnične. Osrednji govorniki, ki so bili najavljeni že pred časom, so pomembni akterji osamosvojitve Ivan Oman, Janez Janša in Lojze Peterle. Ta čas je pod vprašajem le udeležba Ivana Omana, a zgolj zaradi zdravstvenih razlogov.

Prireditev bo sicer zaznamoval bogat kulturni program, v katerem bodo ob spremstvu orkestra Slovenske vojske sodelovali številni ugledni dramski igralci in pevci, med njimi svetovno uveljavljena pevca Bernarda Fink Inzko in Marko Fink.

Zapisal Bogomir Štefanič. Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:

6 komentarjev

 • Ta različnost praznovanja 25 letnice državnosti lahko dobi tudi precej čudne poteze. Mislim na včerajšnje praznovanje v Velenju. Vsaj na način kot sem to videl predstavljeno včeraj v Dnevniku nacionalne TV.

  Predstavljeno kot osrednje praznovanje veteranskih organizacij. Poudarjeno, da se je dogajalo na Titovem trgu. Videli smo prispevek z otroci, ki so bili vsi v rdečih majicah. Od govornika, Milana Kučan, so povzeli predvsem, da je pozval k protifašističnemu angažiranju.

  A se hecajo tile vodilni iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever? Niti ne verjetno. So znoreli? Možno. Provocirajo? Zelo in grdo.

  Najraje bi vzkliknil: Dovolj tega sprevračanja in žaljenja domoljubnih in demokratičnih prepričanj, banda pokvarjena jugokomunistična!

 • Svoje si pa zaslužijo tudi ti, ki so včerajšnji Dnevnik nacionalke na ta način pripravili. To opevanje Tita in antifašizma kot poudarka 25 letnice slovenske državnosti, pri kateri je v resnici šlo za krvavi razhod in rez z jugokomunizmom, ni slučajen spodrsljaj. Niso taki idioti, da ne bi vedeli, kaj s takimi poudarki ob taki priložnosti počnejo. Ta provokacija je nedvomno namerno plasirana.

  In drugi del iste provokacije je bil skrajno negativen prispevek o zborovanju, o katerem govori tale članek. Prireditev ” za mojo Slovenijo” so razglasili kar za nek nestrpen projekt Janševega kroga. Kar je očitna insinuacija. Zavajanje. Zavajali so tudi s tem, da na zborovanje in sicer iz protesta ne bo kar dveh od treh najavljenih govornikov, Omana in Peterleta. Tule in drugod beremo povsem drugo informacijo, da je vprašljiv nastop Omana in to izključno iz zdravstvenih razlogov. Skratka, totalna zlonamerna dezinformacija.

  Poslušali smo odziv Marka Zidanška, očitno povsem nedoralsega vodenju SLS, ki je iz nevemkako utemeljene užaljenosti najavil, da ga na zborovanje ne bo. Menda zaradi par besed, ki jih je Janša spregovoril v nekem intevjuju okoli Kanglerja in Primca. In češ da tudi Novakove ne bo. Zato ker je zadnjič slišala par žvižgov na nek svoj stavek ( ki se ga je dalo razumeti kot napad na SDS, da ni dovolj demokratična). Oh, oh, pa taki voditelji.

  To vendar ni strankarsko zborovanje. To je vendar, kot jaz razumem, zborovanje političnih in duhovnih dedičev tistih, ki so iskreno mislili z demokracijo in lastno državo in so se združili pred 25 leti okoli Demosa. Tam bo tudi nenazadnje nadškof ljubljanski.

  Skratka, grdo provociranje in zlonamerno manipuliranje od ekipe včerajšnjega Dnevnika ( urednica Jeretina, voditelj Ladika) nacionalne TV hiše. Le kako si drznejo!

  Morda so pa vendarle imeli prav tisti, ki so sprožili akcijo, naj se za tako javno RTV hišo množično prične bojkotirati plačevanje naročnine. Do včeraj nisem tako mislil.

 • Zdravko

  Hude reči so to. Mislim, na dve proslavi. Realno stanje je zelo hladno. Lahko bi rekli, da smo v obdobju nekakšne hladne vojne. Tako hudo doslej še ni bilo. Znotraj istega naroda, kaj takega ne bi smelo biti sploh mogoče. Napuh nas bo uničil. Bog nam je dal Slovenijo, a jo lahko tudi vzame.

  • Franc Zabukošek

   Različnost v spoštljivosti in konstruktivnosti resnično bogati odnose in prizadevnost ljudi.
   V tem smislu je odlično komentiranje IF-a in opozarjanje na negativnost pri naših pomladnih voditeljih (izjema SDS!!). Politični voditelji morajo biti čustveno zreli, da ne podležejo zamerljivosti in nečimrnosti, ter ohranijo zrelo taktično in konstruktivno sodelovanje.
   Škoda, da je v to zapadel tudi sicer zaslužni politik Peterle, medtem ko je NSI pod vodstvom ga. Ljudmile ves čas servilna in služi grešnikom, namesto da se druži z poštenostjo, ki je garant za prihodnost.
   Praznovanje pod geslom ” Za mojo Slovenijo” je odlično in ljudsko pripravljeno s strani nevladnih organizacij in vredno obiska.
   S srcem za Slovenijo,bodi zdrava domovina in ponos vsakega Slovenca !!!Bog živi Slovenijo !

   • Jaz krivdo vidim na obeh straneh. Škoda za te vnovične medsebojne napade tik pred 25 obletnico, ob katerih se najbolj zadrtim levičarjem in jugoslovenarjem lahko samo smeji.

    Tudi vodstvu N.Si in SLS je bilo mesto na tej prireditvi. Če bi res od govorništva odstopila Oman in Peterle, potem ta prireditev res nima več smisla, vsaj ne način kot je bila predstavljena.

    Ti napadi s strani bolj desne publicistike kot samega vrha SDS so neuravnoteženi in kontraproduktivni. Vemo recimo, kako je eno žensko pero brez milosti in mere že raztrgalo skoraj vse osamosvojitelje po vrsti, ne le levičarske: Rupla, Bučarja, Peterleta, Omana, da ne naštevam naprej. In ona ni edina. In njeno desno bralstvo ji nekritično na veliko ploska.

    Zdaj so zaradi teh sporov in užaljenosti tik pred obletnico očitno uvideli; čas je, da ustavite malo konje. Danes je spletni Reporter objavil tvit Antona Tomažiča, po meni inteligentnega poštenjaka in velikega pozitivca na desni, da noče slišati žvižganja proti Peterletu na proslavi, če ne, ga ne bo več na ta zborovanja. In reakcija med komentarji – vsulo se je na Tomažiča, namesto da bi upoštevali njegov dobronameren nasvet. Kakšni neotesani kreteni!

    To je desni primitivizem in ekstremizem. Čista slepa ulica. Neproduktiven duh, ki je ušel iz steklenice in ga je težko spravit nazaj noter. Ampak krivi zanj so tudi pisci v isti reviji. In drugih desnih medijih. In tudi pri SDS.

    Skratka, nobena pomladna stranka trenutno ni na ravni svoje zgodovinske naloge. Čakamo, da jih sreča pamet. Če ne, bomo imeli še desetletja leve prevlade in posledične stagnacije v Sloveniji.

   • Zdravko

    Nobenega bogatstva ni v tej različnosti. Ni mi jasno odkod jemlje g. Štefanič svojo ultra politično korektnost. Bogatvo?! Pa kaj še. Razsulo, kot mu še nismo bili priča.
    Ni iskrenosti v nobeni stvari v Sloveniji. Vse je samo na moč, na množico. Desni boljševizem?! Si bom še jaz začel izmišljat termine.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI