J. Bartolj, Radio Ognjišče: Prezrta zgodba novomašnikov leta 1991

Časnik 21.6.2016 0:03
 

Leta 1991, v času vojne, so bili 29. junija posvečeni novomašniki. Že v dnevih pred posvečenjem so Svete gore nad Gorico, opazovali prelete jugoslovanskih migov nad reko Sočo. Kljub zapovedani tišini so spremljali večerna poročila in se končno preko Trnovskega gozda odpravili proti stolnicam, kjer bodo posvečeni. Na poti so naleteli na številne barikade, tankovske kolone, a to jih ni zadržalo, da ne bi na praznik svetih Petra in Pavla prejeli mašniškega posvečenja.

Medtem ko je škof Pirih v koprski stolnici posvečeval novomašnike in so ti med litanijami vseh svetnikov polegli na tla, je na bližnjih Škofijah potekal boj za mejni prehod. Slišali so se streli. „Mi smo vojna generacija“, malce v šali in malo zares pravi eden od takratnih novomašnikov, „delo v Gospodovem vinogradu smo začeli med spopadi v vojni, a s prepričanjem da gre za pravo stvar, da gre za uresničitev Slovenskih sanj!“

Novomašnik Martin Gašparič se spominja, peš poti do Sostrega, kjer so domovali bratje minoriti. V neki stari katrci se je, po pravkar končanem letalskem alarmu, pripeljal njegov sošolec Bojan Korošak. Ura je bila okoli 10 in 40 minut. Njegova nova maša pri svetem Petru v Ljubljani, bi se morala začeti ob 10. uri, pa so skupaj s starši obtičali v eni od barikad.

Nekateri takratni novomašniki so nove maše zaradi vojne premaknili, večina jih je imela vsemu navkljub na določeni dan. „Cerkev v Idriji je bila skoraj prazna,“ se spominja takratni novomašnik Matej Kobal, „in ko je bil čas za drugo berilo je bralka povedala, da je letalski alarm preklican. V Cerkvi se je slišalo glasno olajšanje.“

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI