Umetniški navdih (foto): V pričakovanju Brexita

Janez Mihovec 16.6.2016 14:52
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Janez Mihovec – Brexit

V zadnjem desetletju se je EU iz tako hvaljene lepotice spremenila v zavaljeno zbirokratizirano, nesposobno, samozadovoljno in arogantno beštijo. Dokler so zoper takšno početje oz. nepočetje protestirali le posamezniki, manjše družbene skupine ali manjše države, so samozadovoljni in bistveno preplačani birokrati le samozadovoljno odmahnili z roko in nonšalantno še naprej brezglavo zapravljali skupni denar.

Tokrat pa je drugače. Britancem je prekipelo. Dogodki na borznih trgih po celem svetu v zadnjih tednih jasno dokazujejo, da je vrag snedel šalo: vsi tečaji padajo kot kamen, ne da bi bila javnost na to kaj dosti opozorjena. To je jasen znak, da bi Brexit celo znal uspet.

Kaj bo potem ne ve nihče. Ve se le to, da v nobenem primeru ne bo več tako kot je bilo. Odgovorni se bodo seveda kot običajno poizkušali potuhniti. Morda bi jih bilo potrebno poklicati na odgovornost in jim preprečiti nadaljno škodljivo početje.

 

 

 

4 komentarji

 • Najprej nedavno avtor sam pravi, da ne želi politiziranja v komentarjih okoli svojih umetniških stvaritev ( bilo je okoli parkov na Brdu pri Kranju), zdaj pa sam takole zapolitizira.

  Ne, taka poenostavljanja mi pa niso všeč. Samo primerjava, kot jo je izrekel Boris Johnson ( bivši župan Londona) se še manjka, ki evropski načrt primerja s Hitlerjevim načrtom novega evropskega rajha. Ali pa Johnom Cleesom, ki je te dni izjavil, da bi z Junckerjem bilo treba opraviti tako kot Italijani z Mussolinijem septembra 1943( ko so ga dobesedno obesili).

  Marsikaj z Evropsko zvezo ni najbolje ali celo gre narobe. Tudi s Slovenijo podobno, ali verjetno kar slabše. Bomo zato državo Slovenijo odpravili in rekli, da njene funkcije komot in bolj učinkovito prevzamejo občine?

  70 let ni bilo vojne znotraj tistega dela Evrope, ki je vstopil 1950 ali 1951 v povezovanje. Že samo zaradi tega velja vzklikniti: Bog nam čuvaj Združeno Evropo, mir, solidarnost, dialog in medsebojno spoštovanje na njenih tleh!

  • Zdravko

   Združene Evrope še nimamo. 🙂
   Toda stvari so take, da kriterij 70 let brez vojne ni dovolj dober.
   EU kot je, je dobra samo še za tlačenje nas in bivših komunističnih dežel, da bi vendarle prišli do spodobnejših družbenih sistemov. Normalne zahodne države jo zelo malo rabijo ali skoraj ne. Sploh neki Britanci. Oni še vedno imajo Združeno kraljestvo! Za njih smo res neki šalabajzerji s kontinenta, brez smisla za oblast, demokracijo, biznis. Evropski rajh. Sploh če daš zraven Slovenijo in kompanijo. Ne marajo angleži, da bi mi njim vladali. Niti s tistim procentom, recimo 30%, ki ga imamo v EU parlamentu. Niso oni od včeraj. Njihova zakonodaja je stara skoraj 1000 let, tu si pa neki birokrati izmišljajo nova pravila vsakih 14 dni.
   Tako da se kar bojim uspeha Brexita.

   • Škoti nočejo iz EU. Že tako so na robu izstopa iz VB. Adijo torej Združeno kraljestvo, v primeru izglasovanega Brexita. Tudi v Kanadi in Australiji ( Commonwealth) si ne želijo Brexita.

    Britanci se mogoče ne zavedajo svojih koristi od EU, med drugim od prostega dostopa do evropskih trgov. Če izstopijo, ta dostop ni več garantiran. Tudi zna biti EU precej bolj trda do njihove finančne industrije, ki je pomemben del gospodarske moči VB in kjer stvari često potekajo na meji legalnost, da ne govorimo o moralnosti, ali preko te meje.

    Vem, da ni lepo biti maščevalen, ampak tu bi bil kar naklonjen blagi maščevalnosti do raznih Johnsonov in Cleesov, če se Brexit zgodi.

  • No, menda je “črni humorist” John Cleese kot zagovornik Brexita zdaj vendarle razumel, da bi si kakšen norec lahko dobesedno razlagal njegove nore opazke o Junckerju.
   Žrtev morilskega napada, poslanka laburistov Jo Cox je zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI