J. Dežman, Nova24tv.si: V Sloveniji živimo v simbolni okupaciji. Morda nam lahko pomagajo Poljaki.

Časnik 9.6.2016 0:01
 

”Prvi korak k normalnosti je le pokop mrtvih. Ko bomo priznali državljansko vojno, jo cenili, priznali komunistično zmago in njihov poraz, obenem pa tragedijo protikomunizma in njeno dolgoročno vrnitev, z zgodovinsko upravičenostjo, bomo lažje bivali,” meni zgodovinar Jože Dežman.

Poljska je sprejela zakon, s katerim želi iz javnosti popolnoma odstraniti vse komunistične simbole. Kot pojasnjuje zgodovinar Jože Dežman, je njihov namen očistiti deželo simbolne okupacije pokrajine, ki je značilna za komunistične države. To pa bi bilo potrebno storiti tudi v Sloveniji, dodaja, kjer bi morali grobnice ”herojev” prestaviti na pokopališče, kipe Kardelja in Tita v muzej, ulice pa bi morali začeti preimenovati.

”To so naredili tudi Španci s frankizmom, takrat je pršlo celo do spopadov med vojsko in policijo. To je proces, ki je nujen. Tudi v Sloveniji živimo v simbolni okupaciji, ki jo lahko vidimo v toliko oblikah in na toliko prostorih, da zahteva trezen razmislek. Če Poljaki začnejo s temi postopki, bo to odmevalo po Evropi, kar pomeni, da bomo prej ali slej tudi Slovenci o tem začeli malo bolj živahno razmišljati,” je prepričan Dežman.

Najboljše zdravilo je resnica, ki je dovolj zgovorna

Prepričan je, da je najbolj zdravilna prav resnica. ”Sedaj smo imeli nek poskus, ko so dejali, da naj bi Tito izdal ukaz armadi, naj ne pobije jetnikov. Potem pa se takoj postavi vprašanje, kakšen šef je sploh bil Tito, če mu armada pobije več kot 300.000 vojnih ujetnikov in civilistov. Te komedije se bomo seveda igrali še dolgo časa,” je dejal Dežman.

Največ pa lahko dosežemo z resnico, ki je po mnenju Dežmana tako prepričljiva, da se ji ne da ugovarjati. ”Navaditi pa se bomo morali, da imamo lahko različna stališča in z različnimi stališči lahko prav tako živimo v sožitju,” meni zgodovinar in dodaja, da je spopad in razlikovanje med dobrim in slabim, med zločincem in žrtvijo, med totalitarnim in demokratičnim procesom. ”To sodi v normalna tranzicijska opravila in dokler tega ne bomo zmogli, tranzicija ni mogoča,” zagotavlja Dežman.

Več lahko preberete na nova24tv.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:

2 komentarja

 • svitase

  Ker je naš simbol delovanja in življenja človekoljubje in resnica ter pravica, je logično, da nečlovekoljubni totalitarni simboli, ki imajo na vesti na sto tisoče zverinsko pobitih in zaprtih, ker se niso strinjali z nečlovekoljubnim sistemom.

  Ko gre za človekoljubje pa je ogromna razlika, ko primerjamo:

  – pravico do življenja in svobode
  – in enakost želodcev brez pravice do življenja in svobode, ker želim bolj vrednotno življenje

 • svitase

  Dokler bodo pri nas na izpostavljenih mestih totalitarni simboli, se ve, da je človekoljubje, resnica in pravica poteptana, skupno življenje pa zavoženo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI