Prejeli smo: Za mojo Slovenijo

Časnik 7.6.2016 9:55
 

za mojo slovenijoV Republiki Sloveniji letos obeležujemo 25-letnico državnosti. 25. junija 1991 sta bili v tedanji slovenski skupščini sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Za ta dogodek ustanovljen Organizacijski odbor je pripravil izhodišča za izvedbo ljudskega slavja ob Dnevu državnosti, z naslovom »Za mojo Slovenijo«, ki bo v soboto, 25. 6. 2016, ob 20.30 uri, na Trgu republike v Ljubljani.

V Organizacijskem odboru smo prepričani, da prazniku Dnevu državnosti pritiče tako uradno državno, kot vsesplošno ljudsko praznovanje. Odločili smo se, da bomo letos, poleg povabila državljankam in državljanom k množični udeležbi tradicionalne državne proslave na predvečer praznika, letošnjo pomembno obletnico obeležili prav na praznični dan, na prostoru, kjer so se pred 25 leti odvijali zgodovinski dogodki slovenske državnosti ter v sodelovanju z nosilci oziroma nasledniki osamosvojitvenih prizadevanj tedanjega DEMOS-a.

Ljudsko slavje organiziramo v želji, da bi državljane, posebno mlade, spodbudili naj ponosno, z veseljem in v pristnem slovenstvu, obeležijo 25-letnico državnosti Republike Slovenije. Organizatorji, nastopajoči v kulturnem programu ter udeleženci želimo ponosno in dostojno obeležiti obletnico najpomembnejšega dogodka v slovenski narodovi zgodovini, okrepiti slovensko državljansko zavest ter v sodelovanju številnih organizacij in posameznikov odpreti nove poti upanja za Slovenijo.

Eden od treh govornikov g. Ivan Oman bo v svojem nagovoru poudaril, da je pri mladih potrebno spodbujati patriotizem in odgovornost za državo, celotna skupnost pa mora postati čim bolj družbeno aktivna, saj bo država taka, kot jo bomo s svojim delom pomagali soustvarjati.

Vljudno vabljeni na ljudsko slavje ob Dnevu državnosti »Za mojo Slovenijo«.

Organizacijski odbor
Prof. emer. dr. Janez Juhant, predsednik

 
Značke:

10 komentarjev

 • svitase

  Spoštljiv in hvaležen poklon pobudnikom in organizatorjem!

 • Lucijan

  Zakaj Oman? Mar se ne zavedate, spoštovani g. Juhant, da bo g. Oman negativno ost v njegovem govoru uperil proti Janši in desnici, čeravno bo navidezno zakamuflirana tudi s kritiko slovenske levice? Žal, meni je že vnaprej jasno, da to pomeni poglabljanje razkola na desnici in ne povezovanje, ki bi bilo še kako nujno. Vse skupaj postaja godlja, ki bo na prvih volitvah, ki bodo prej kot si mislimo, pripomogla k ponovni zmagi komunistične mafije. Ne razumem več, za kaj gre v tej Sloveniji.

 • svitase

  Gospod Ivan Oman je oče slovenske demokracije, saj je začel s svojim gibanjem ( Kmečka zveza) učiti vse abecedo slovenske demokracije.

  Njegova jedrnata in modra beseda je imela vedno največjo težo.

 • Tole sporočilo me je pa totalno užalostilo in tudi iritiralo. Nič nimam proti proslavam, ampak zakaj se morajo vedno ustvarjati neke ločene osrednje proslave? In tudi tole "Za mojo Slovenijo" mi zelo smrdi po ustvarjanju nekih delitev. Osamosvojitev Slovenije je bila dosežena zaradi enotnosti Slovencev – tudi politične. Zato je prav, da tudi obletnico tega dogodka proslavljamo ENOTNO IN NE LOČENO. Če bi organizatorji proslave "Za mojo Slovenijo" s svojim domoljubljem mislili resno, bi se vključili v državno proslavo 24. junija zvečer, ne pa da z ločeno proslavo dodatno trošijo davkoplačevalski denar!
  In to očitno ni nekaj novega, ampak za že stokrat videno soliranje določenih političnih strank, zlasti SDS in njenega voditelja Janše, kar kaže na to, da užaljenost in zaslugarstvo nekaterih res ne pozna meja! Monopolizacija in privatiziranje osamosvojitve je nedostojno, zavrženo in sprevrženo početje! Še bolj pa namerno vnašanje delitve na področju, kjer bi morali biti enotni! Slovenski katoličani bi zato morali tisto drugo proslavo bojkotirati, kajti vemo, da je vnašanje delitev hudičevo delo – hudič se v grščini imenuje DIABOLOS – TISTI, KI DELI. Zato s takimi namernimi provokacijami, kot je proslava "Za mojo Slovenijo" ne bi smeli podpirati diaboličnega ravnanja. Kdor bo to vendarle naredil, bo s tem nosil težko odgovornost pred Bogom.

  • Zdravko

   Toda kako odgovoriti na vse praporje z zvezdo, ki bodo na uradni proslavi? Kako odgovoriti na to, da je NOB bil boj za neodvisno Slovenijo?
   Meni je tudi nedostojno praznovati “samostojno Slovenijo”, kot da smo edini in največji na svetu. Tudi moja Slovenija je komaj primeren naziv, kajti vemo da je njihova in zverem pulimo plen iz gobca. Vse to je prazno in tako bomo spet luzerji, tudi letos.
   In ko bi bila nekoč naša, ne sme biti naša, ampak mora biti dar božji, torej božja Slovenija.

  • Franc Gal: “… Osamosvojitev Slovenije je bila dosežena zaradi enotnosti Slovencev – tudi politične. …”
   =============================

   A se vi šalite? Nikakršne politične enotnosti ni bilo. Npr. Borut Pahor, sedanji predsednik, je takrat leta 1990 celo nasprotoval, v parlamentu (takratni skupščini), izvedbi plebiscita na katerem pa so volivci res izkazali visoko enotnost. Volivci da, politiki pa ne! Ti politiki z leve so predvsem skrbeli za svoje riti za katere so se bali, če bi osamosvojitev propadla.

  • Franc Gal: “…, ampak zakaj se morajo vedno ustvarjati neke ločene osrednje proslave? ”
   ==========================

   Zato, da nam ni potrebno vedno poslušat slovenske himne v arabščini.

 • svitase

  Državna proslava bo prav gotovo imela neprimeren kulturni program, tako kot vedno.

  zato je prav, da je še kakšen dogodek, ki bo izrazil spoštovanje do naše lepe Slovenije in njene kulturne dediščine in identitete.

  Takšen dogodek ne pomeni delitve, ampak je le pika na i, kar si Slovenija in Slovenci zaslužimo.

  Zakaj pa ne bi smeli s primernim kulturnim programom počastiti pomemben dogodek?!

  Tudi ob drugih pomembnih dogodkih se odvijajo različne prireditve, da je zadoščeno slovenski kulturi in pomembnosti praznika oziroma jubileja.

 • svitase

  Velika verjetnost je, da se bo na državni proslavi slavil totalitarizem namesto demokracija, ki nam jo omogoča slovenska ustava.

  Torej bomo ponovno priče protiustavnega delovanja?

  Da ljudje ne bi bili prikrajšani za demokratično ustavno delovanje, je navedeni shod v čast samostojne in demokratične Slovenije dobroprišel ( dobrodošel).

 • svitase

  Sinoči je bilo na RTV 3 enostransko izrečenih veliko kritičnih besed ob jubileju slovenske države. Namesto, da bi se predočila realna slika: kaj je dobro in kaj slabo.

  Še nikoli nam niso postregli s primerjavo:

  Glejte, če bi ostali v Jugoslaviji, bi imeli trikrat nižje plače, torej tako nizke kot so danes v Srbiji.

  Torej se lahko ob jubileju veselimo. Pa ne le zaradi tega dejstva, tudi zaradi mnogih drugih dosežkov.

  To nam bo pomagalo k večji samozavesti.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI