Papež Frančišek sprejel eno svojih nekdanjih najostrejših nasprotnic

Časnik 31.5.2016 0:03
 
Heba de Bonafini.

Hebe de Bonafini.

Papež Frančišek pogosto poudarja vrednoti dialoga in graditve mostov, kar je udejanjil v petek, 28. maja, ko se je srečal z eno svojih nekdanjih najglasnejših kritik iz domovine, ki ni samo okupirala njegove katedrale, marveč je prostor za oltarjem uporabila celo kot stranišče, poroča Crux.

Argentinska aktivistka za človekove pravice Hebe de Bonafini se je s papežem Frančiškom v Vatikanu srečala prvič po njegovi izvolitvi marca leta 2013. Njuno srečanje je trajalo več kot uro, kar je eno daljših privatnih avdienc papeža Frančiška.”

Bonafini je ustanoviteljica skupine “Matere s Trga de Mayo”, ki se prizadeva za pravično obravnavo ‘izginulih’ v času argentinskega vojaškega režima v 70-ih letih. Matere izginulih sinov in hčera so se leta 1977 vsak četrtek začele zbirati na trgu Mayo v Buenos Airesu. Na tiskovni konferenci po srečanju s papežem je Bonafini povedala, da je papeža prosila odpuščanja, ker je bila ona in njena skupina “v zmoti” glede kardinala Jorgeja Bergoglija. Po njenih besedah, ji je papež odvrnil, da “vsi delamo napake”.

Bonafini je v času vojaške diktature v Arentini izgubila dva sinova in snaho, ki so izginili v neznano. Od 15.000 do 30.000 oseb je bilo v tem času ugrabljenih, mučenih in umorjenih, in jih danes poznamo kot izginule (desaparecidos), saj njihovih trupel niso nikoli našli.

Bonafini je Bergoglia imenovala ‘fašist’ in ga obtoževala sodelovanja z vojaškim režimom. Spraševala je: “Kje je bil Bog, ko so naše otroke metali v morje?” Leta 2008 je njeno gibanje okupiralo katedralo v Buenos Airesu. Od izvolitve za papeža je Bonafini spremenila svoj ton in priznala, da je buenosaireškega nadškofa “prehitro obsodila”. Vseeno je zavrnila več papeževih vabil na srečanje in za srečanje postavljala ‘pogoje’, kot je priznanje Cerkev, da je “precej sodelovala pri represiji”. Med petkovim srečanjem je Bonafini papežu poklonila bel robček, simbol Mater s Trga del Mayo. Bonafini je papeža povabila v domovino, ta pa ji je odvrnil, da je nameraval v Argentino letos, vendar ne bo mogel.

Čeprav so Matere s Trga del Mayo po svetu priznane kot branilke človekovih pravic in pravičnosti, imajo v Argentini občasno kontroverzno vlogo, saj jih povezujejo z levičarskimi političnimi gibanji in marksističnimi voditelji. V elektronski pošti, ki jo je papež poslal argentinskemu prijatelju, je napisal, da se zaveda mešanih občutkov, ki jih bo sprejem Bonafinije sprožil v Argentini. “Ta gospa me je večkrat žalila, ampak ženski, ki so ji ugrabili otroka, za katera ne ve, kako in kako dolgo so ju mučili, kdaj so ju ubili in kje pokopali, ne zapiram vrat. Kar vidim, je bolečina matere. Če me izrabi ali ne, ni moj problem. Moj problem bi bil, če je ne bi obravnaval z nežnostjo pastirja,” je še zapisal papež v pismu, ki ga je objavila argentinska tiskovna agencija Telam.

 
Značke:

4 komentarji

 • Krasen zgled Frančiška. Tako se kam pride, sicer lahko ostanemo neskončno dolgo vkopani v bojne rove ene in druge strani. In imamo svoje večne Verdune.

  Pa poglejmo, kaj delajo in pišejo “naši”, če se npr. pater Knaus odzove na prošnjo po maši za padle partizane. Ali če kardinal Rode pride na kulturno srečanje v Škrabčevo (imenovano po patru in jezikoslovcu) domačijo, kjer imajo tudi podjetnika Janeza Škrabca, nekoč v F21.

  Srečati se, pogovarjati se, imeti mašo za nekoga vendarle ne more biti zločin, ljubi Slovenci.

  p.s. A res moramo biti Slovenci prvaki v zagamanosti? Slišal sem, da so v neki cerkvi v Zagrebu že nekajkrat darovali mašo za poglavnika Pavelića. Morda je tudi lahko sporno. A ko so tamkajšnjemu duhovniku to očitali, jih je razorožil s tem, da je daroval že tudi mašo za Josipa Broza.

  • Uf, gospod IF! NAMEN! Namen je treba gledati!

   Je prišel gospod kardinal Rode na tisto srečanje z namenom videti “bolečino matere” ali “preprogo s ceno v višini delavskega stanovanja”?

  • In še komentar izjave :” A res moramo biti Slovenci prvaki v zagamanosti?”

   Hm … postajate podobni gospodu Pavlu, ki ga tako kritizirate ko nekaj posplošuje na vso desnico, na vse Slovence. Ali pa gospodu Zdravku, ki prične zmerjati, ko se nekdo ne strinja z njim.

 • To kar dela papež je bolano. človeku ne more odpustiti če uporablja oltar za stranišče. da pa ni nobene škode, če izginejo rdeči pa vidimo tako v današnji Argentini, Boliviji še posebej pa v Venezueli, seveda da ne govorim o vsej vzhodni Evropi. Do rdečih ne sme biti usmiljenja.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI