J. Juhant, Družina: Osvobojena država

Časnik 27.5.2016 0:02
 

Bodimo ponosni na samostojno Slovenijo

Kmalu bomo obhajali dan državnosti, praznik samostojne Slovenije. Mnogi smo žalostni in razočarani, ker v samostojni Sloveniji še zdaj postavljajo spomenike ljudem, ki so zunajsodno morili patriote in zavedne Slovence ter poveličujejo totalitarne simbole, v imenu katerih so uničevali našo narodno in krščansko dediščino. 27. maj je dan, ko so Angleži začeli leta 1945 vračati naše ljudi takratnim komunističnim jugoslovanskim oblastem. V Škofji Loki bodo v petek, 27. maja, ob 20. uri na vrtu loškega gradu brali pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru in se bo misel na preteklo trpljenje prepletala s hrepenenjem po domovini. Loški grad, Šentvid, Teharje, Strnišče in drugi kraji so bili prizorišče nepopisnega trpljenja in hrepenenja po svobodi, po samostojni Sloveniji, ki so ji takratni oblastniki napovedali smrt in uničenje. In to opustošenje nas še vedno bremeni, nam jemlje up in pogled v prihodnost.

Namesto da bi razčiščevali preteklost, se vplivni v družbi zaradi svojih koristolovskih interesov vračajo v preteklost in obnavljajo stare laži in jim dodajo nove. Ne samo da s tem bremenijo in ovirajo državo in njeno gospodarsko, socialno in kulturno blagostanje in razvoj, pač pa še naprej bremena preteklosti nalagajo na ramena mladih. Čeprav nas je v teh majskih dneh že pred dvajsetimi leti pri svojem obisku spodbujal papež sv. Janez Pavel II., naj se osvobodimo te preteklosti in dajemo Sloveniji novo upanje, nekateri kar naprej breme prenašajo na mlade in jim otežujejo pot v prihodnost. Očiščenje sicer prihaja, saj postaja vse bolj jasno, kako polpreteklost in z njo aktualna oblast tone v teh protislovjih družbe. A vladajoči si dovolijo celo kršenje temeljnih norm pravne države, kot je pokazal predsednik državnega zbora z zavrnitvijo peticije državljanov za referendum. Absurdnost stopnjujejo sodni mlini, ki preganjajo osamosvojiteljskega poveljnika Krkoviča, ki se je boril za to državo, medtem ko napadalce, ki so razdejali Gornjo Radgono in umorili patriota in duhovnega pedagoga in psihologa Janeza Svetino, operejo krivde. Obletnici samostojne države se bližamo z novimi manevri poveličevanja mitov polpreteklosti, od katerih se je vsaj večji del oblasti predvsem Demosa in državljanov, ki smo se odločili za samostojno državo, hotel za vedno posloviti. Je še upanje?

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:

4 komentarji

 • svitase

  Večje kot so ovire na poti duhovne in nasploh vrednotne osvoboditve v slovenski skupnosti in s tem v državi Sloveniji, tem večja je naša vztrajnost, da ta plemeniti cilj uresničimo!!!

 • svitase

  Ker ni mogoče dati komentar k članku S. Granda: Zaklinjanje Titu, ga dajem tukaj:

  S starostjo se stopnjuje slaba vest za vsa zlo dela v življenju. To velja tudi za zlo dela, ki jih je storil Titov totalitarni režim, ki je :

  – barbarsko neupravičeno umoril na grozovit način več sto tisoč ljudi
  – neupravičeno zaprl na sto tisoče ljudi, ki so želeli svobodo in demokracijo
  – vpeljal sistem privilegiranih in drugorazrednih torej manjvrednih ljudi
  – onemogočil duhovno in vrednotno svobodo…

 • Lucijan

  Prebral sem v Družini. Kot ponavadi globok članek. Moti pa me omenjanje Omana. To me zelo spominja na sijajnega empirika Janeza Jerovška, ki je svoje briljantne članke kazil s citati Franceta Bučarja. Ne vem zakaj takšno dobrikanje sicer suverenega Juhanta Omanu. Ne rečem, če bi Oman izjavil kaj globalnega, a gre samo za eno od mnogih interrpretacij o pomenu volitev. Oman seveda ni tak negativec kot Bučar, a je pred vsakimi volitvami nasedal sprevrženim slovenskim medijem in odločno povedal “svoje mnenje”, ki je bilo vselej bolj kritično do desnice kot levice. Slovenski mediji, če kaj znajo, znajo narediti iz muhe slona. Tudi zaradi veliko takšnih “slonov” desnica ni uspešna kot bi bilo nujno potrebno.

 • Zdravko

  Zakaj 27.maj? Zakaj ne 4.junij, dan ko so Angleži ustavili vračanje beguncev, ko so spoznali kaj se z njimi dogaja. Ko so spoznali, kakšna je resnica.
  Zakaj torej ne 4.junij!


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI