Prejeli smo: MSi proti poimenovanju študentskih iger po totalitaristih

Časnik 25.5.2016 8:00
 

kardeljeve igreV Mladi Sloveniji – podmladku Nove Slovenije želimo opozoriti na neprimerno poimenovanje Kardeljeve ploščadi, po kateri je ime dobil tudi nov študentski dogodek Kardeljeve igre.

Združevanje študentov različnih fakultet in študentskih domov ob druženju in igrah ter povezovanje mladih podpiramo ter se zahvaljujemo organizatorjem, ki tovrstne prireditve pripravljajo. Želimo opozoriti le na neprimerno izbiro imena – Kardeljeve igre, saj ime Edvard Kardelj v naši zgodovini ni zapisano v pozitivni luči.

Edvard Kardelj, po katerem se je nekoč imenovala tudi Univerza v Ljubljani, je bil eden od organizatorjev medvojnih in povojnih pobojev političnih nasprotnikov in civilistov, v katerih je umrlo več kot 14.000 Slovencev, na področju Jugoslavije pa več kot 190.000 ljudi. Njegovo delo je tudi depeša, v kateri napiše Kidriču, da “nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju, kot doslej.” in ideja za taborišče na Golem otoku, kjer je bilo zaprtih tudi več kot 4000 dijakov in študentov.

Menimo, da Edvard Kardelj ni primerna oseba, po kateri bi poimenovali ploščad, kjer stoji več fakultet, študentskih domov in drugih izobraževalnih institucij, prav tako pa ni primerna osebnost, po kateri bi poimenovali študentski dogodek, namenjen povezovanju mladih.

Od organizatorjev dogodka pričakujemo, da ime dogodka nadomestijo z bolj primernim, saj Edvard Kardelj ne more biti zgled mladim. Pričakujemo tudi, da bo Mestna občina Ljubljana začela postopke preimenovanj Kardeljeve ploščadi, Mačkove ulice, Kidričeve ulice, Leskoškove ceste, Beblerjevega trga in drugih ulic, cest in trgov, ki nosijo imena po ljudeh, ki so zakrivili hude zločine.

Mlada Slovenija

 
Značke:

30 komentarjev

 • Zdravko

  Se pridružujem temu! Kako da se to še vedno imenuje kardeljeva ploščad, mi nekako ne gre v glavo. Še danes, 25 let po neodvisnosti. In vse te ostale. Grozna je ta psihoza v kateri živimo. In sedaj ti mladina takole odgovori na to neodgovornost. Zdaj pa imamo sranje, zares.
  Jaz pa že tako pozivam Univerzo in predsednika SAZU dr. Bajda, da se opraviči akademski skupnosti za vse zavajanje in prevare, intelektualne prevare, ki so jih zakrivili nad svojimi študenti v ne tako kratki zgodovini povojne Univerze, vse do danes!

 • svitase

  Dokler bo oblast dopuščala, da se častijo morilci in tisti, ki so počeli zlo dela do človekovih pravic, nam vladajo barbari, ki ne marajo človekoljubja.

 • Zdravko

  In treba je s prstom pokazati na krivca: Univerzo! Za tole je kriva Univerza, ki je vse kaj drugega kot intelektualna ustanova!

 • MSI. Zakaj samo govorite, kje so dejanja?

 • Pričakujete? In kaj potem, ko se ne bo nič zgodilo? Ali spet nič?

 • Spoštovani v Mladi Sloveniji – podmladku Nove Slovenije

  Zakaj bi MSi, torej pomladek Nsi, preimenoval Mačkovo ulico?

  Zapisali ste tudi da: “Pričakujemo tudi, da bo Mestna občina Ljubljana začela postopke preimenovanj /…/ in drugih ulic, cest in trgov, ki nosijo imena po ljudeh, ki so zakrivili hude zločine.”

  Ker, Mačkova ulica je poimenova po Gregorju Mačku, roj. ok. 1670, umrl 1745 v Ljubljani; stavbenik slovenskega baroka, zgradil mestno hišo (Magistrat) in dovršil zidavo stolnice.

  Hvala za odgovor.

  • Reference:
   https://urbanizem.ljubljana.si/projekti/Ulice/UlicePDF/0610110578.pdf

   Vir:
   http://gis1.ljubljana.si/LjubljanskeUlice/

   Res me zanima zakaj bi MSi, pomladek NSi, preimenoval Mačkovo ulico in kdaj je Gregor Maček storil hude zočine kot pišete.

   • Zdravko

    Čemu ta cinizem?!

    • cinizem ?!

    • Če opozorim na neumne zahteve in še bolj neumne trditve, potem to ni cinizem.

    • Halo? Si ti vredu? Kri voda blato ok?

     Da nekdo opozori na neumne zahteve in neumne trditve, in ga zaradi tega Zdravko označi za komunista ne nakazuje ravno na neko zdravje, prej obratno.

     Pa naj bo po vaše,
     obtožujte Mačka ki je zgradil mestno hišo in dovršil zidavo stolnice težkih zločinov in zahtevajte preimenovanje ulice ki nosi njegovo ime.
     Mimogrede, umrl je leta 1745 v Ljubljani.

     Bog vse vidi, tudi te vaše neumnosti, sovražnost & zaslepljenost.
     (naslednjič vsaj poguglajte če že znanja nimate preden koga obtožite hudih zločinov, in se javno smešite)

     .

     • Naj vas kot novinca opozorim na veliko verjetnost, da je gospod Zdravko poslan na spletne strani casnik.si z namenom, da smeši in kvari ugled SDS stranke.

     • Zdravko

      Kdor ne dela ne greši! To je slovenska skrivnost uspeha.

  • Gospod Maček,
   samo še vir navedite za to vašo trditev.

 • vprašanje zate admin, zakaj se je brisal moj drugi post?

 • Macek je imel več kot prav, da je opozoril na veliko neumnost. Kot je hotenje po brisanju spomina na Gregorija Mačka.

  Najprej je treba nekaj vedeti in potem razmisliti. Potem je šele smiselno, da nekaj rečeš. Ali greš v akcijo.

  • Zdravko

   Mancek ni nič opozoril, ampak se naslaja nad tem, da on ve, drugi pa ne. Stavim, da 99% Slovencev Mačkovo povezuje z Matijo Mačkom. In na tako stvar se diskretno in dobronamerno opozori, ne pa da se vzvišeno naslaja. Ti tudi, žal.

   • Ah, Mačkova je v najožjem centru Ljubljane, odkar pomnim. Občina in vsi občinski uradi so bili na Mačkovi, ki je poleg Tromostovja. To poimenovanje je morda še iz časov stare Avstrije, vsekakor pa davno. Mislim, da so samo po Titu komunisti poimenovali ulico oz. cesto za časa njegovega življenja. Celo Kardelj in Kidrič sta take časti dočakala šele po smrti.

    Poimenovanje ulic je sicer pristojnost občine, ne države. Skratka, če želiš v Ljubljani preimenovati ulico se spodobi, da si Ljubljančan. Če to nisi in nimaš pojma, po kom je imenovana ulica v tem mestu, potem se ne vtikaj v zadevo.

    • Zdravko

     Tole so NSI mladinci. Ob tej pobudi si ne zaslužijo smešenja nekih starih intelektualcev.
     Slovenci slovi(m)o po tem kako se znamo med sabo pojebat. Za nič. Mar res ne razločiš ničesar? Nimaš nobenega takta? In niti umaknit se ne znaš. Briga tebe.
     Kako nespodobna mladina, da niti iz Ljubljane niso, pa ne marajo Titove ulice, recimo?!
     Jaz nisem velenjčan, pa mi gre na bruhanje Titov spomenik v Velenju. Kako sem nespodoben!? Jao, meni.

     Res imaš taktnost podrtega hloda!
     Pobuda je na mestu! Tudi če so se zmotili.

     • Ah, ne vem. Jaz sem skoraj obupal nad tole tematiko. Ne zastopim take mladine, ki se gre neke Kardeljeve igre. Verjetno provocirajo ravno zato, ker lahko računajo, da bo nekatere to jezilo. Mogoče je pa boljši odnos do njih ignorantnski – v smislu: če hočete biti kreteni, pa bodite in ostanite to. Verjetno bi jih to prej razorožilo.

      Sicer je znaten del komunističnih poimenovanj Ljubljana leta 1991 zbrisala. Tisto je bil edini mandat ( Strgar-Vidmar), ko je bila za to sploh šansa.

      Resnici na ljubo je treba tudi priznati, da je velenjski Tito kiparja Avgustinčiča za razliko od mnogih drugih socialističnih poveličevalskih stvaritev umetniško gledano precej dobro delo.

     • Zdravko

      Če si pa obupal, potem pa se sploh vzdrži takih komentarjev.
      Z Avgustinčičem vred! Tega strupa po deželi je veliko. In kako naj mladi ločijo?! Vsi tisti recimo letnik 1980 naprej?
      Resnici na ljubo, kvaliteta Avgustinčiča je brezpredmetna!!!

     • Sploh pa, kdo pravi da je bila to ideja mladih ??!

  • Gospod IF,
   bodite pošteni! Gospod Maček je opozoril na nevednost. Mogoče malo cinično ampak opozoril na nevednost. Ni on kriv, če je Toninov podmladek neveden!

   • No ja, kdor ni opazil tega cinizma je slep !!!

    • Ja in? Cinizem je nepomemben. Pomembna je nevednost. Takih napak se enostavno ne sme privoščiti.

 • Plus za provokacijo. Ponavadi le te letijo bolj z druge strani. MSi seveda dobr vedo, da od župana, ki je hotel preimenovat Celovško v Titovo, kaj takega ni za pričakovat. Tisto z Mačkom bi reku je bil lapsus saj jim delanje napak ni v korist.

 • No ja, dejstvo je, da so glede Mačkove ulice udarili mimo. To je treba preprosto priznati.

  Glede spremembe drugih poimenovanj pa je pobuda v redu. Toda dokler na MOL-u vlada Janković in leva večina se seveda to ne bo zgodilo.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI