Slovenija pri zdravniku

Anton Tomažič 17.12.2014 6:25
 

zdravnikKako doseči večjo politično stabilnost?

Glavni vzrok za težave samostojne Slovenije je nenehna politična nestabilnost. Kako umiriti desni del političnega prostora ter se tako pripraviti na naslednje volitve? Za umiritev celotnega političnega prostora pa je potrebna in zaželjena stabilizacija tudi na levici.

Najprej izpostavljam, da bi bilo zelo nesmiselno, kontraproduktivno in drago ustanavljanje kakršnihkoli novih desnih strank. Zato izpostavljam, da je edino smiselno za rešitev Slovenije iz globoke vsestranske krize, sicer na prvi pogled iluzorno ter za večino nerealno, konsolidirati slovensko desnico, pod kar razumem tri naslednice slovenske pomladi: SLS, NSi in SDS. Mislim, da Slovenijo lahko rešijo le evropsko usmerjeni desni politiki s pomočjo Evropske ljudske stranke. Levica zna samo zapravljati in krizo podaljševati ter poglabljati.

Kako bi se sploh lotili končnega cilja – predvolilna koalicija SDS-NSi-SLS in njena zmaga na volitvah – v času, ko SLS ni prišla niti v državni zbor in ko se SDS ter Nova Slovenija med seboj bolj napadata, kot ju napadajo leve stranke? Postopno in potrpežljivo, tako da vsak začne pometati pred svojim pragom!

O(d)pustitev starih zamer

Številne osebne medsebojne zamere, žalitve, očitke (predvsem strankinih funkcionarjev) … bo treba preseči, se sprijazniti s tem, da zrela politika na tem ne more sloneti, ter se iskreno izprašati: Ali smo bili mi vedno korektni? Ali je bilo treba ob napaki druge stranke tako ostro reagirati? Ali se nismo s kakšnim svojim dejanjem le maščevali za prejšnje napade na nas?

Da malo ponazorim in predvsem strankama, med katerima letijo najbolj ostre puščice, malo pomagam pri takšnem samo-spraševanju (verjamem, da bi mi na tem mestu lahko sami z veseljem pomagali pri naštevanju »grehov« druge strani):

Ali se je SDS pred kakšno svojo (predvsem opozicijsko) akcijo (kot npr. arhivi, zbiranje kakšnih podpisov ali interpelacija proti predsedniku državnega zbora) pred tem posvetovala z NSi ter si pravočasno zagotovila njeno podporo (po možnosti usklajeno)? Ali je bilo potem spodobno, da je njen predsednik glasovanje (druge samostojne parlamentarne stranke!) javno označil za sramotno? Ali je bilo treba sorodni opozicijski stranki onemogočiti dva sedeža v prvi vrsti državnega zbora? Ali je treba vsako rokovanje evropskega poslanca Peterleta s Kučanom problematizirati do ravni dolomitske izdaje (kar je bilo sicer očitno prepuščeno jurišnikom na nižji ravni)? Ali je vredno predsednika resne stranke, da dan pred kongresom druge stranke javno napiše, da so problem te druge stranke »poganjki F21«?

Ali ne more Nova Slovenija podpreti kakšne politične akcije SDS v državnem zboru, tudi če ni bila prej (njej) napovedana in usklajena – če je ta akcija pač dobra? Ali se ne bi spodobilo pokazati malo več razumevanja za velike krivice, ki se godijo predsedniku sorodne stranke z zlorabo pravosodja, o čemer čivkajo že vrabci na strehi, potrjujejo doktorji prava, pišejo v Družini in dnevno izpričuje široka civilna družba? Ali ni nespodobno, da podmladek NSi prepreči protestno izjavo na mednarodni ravni? Ali ni logično za opozicijsko »krščansko« stranko, da glasuje za interpelacijo predsednika državnega zbora, ki je množične povojne poboje utemeljil z naravnim pravom? Samo zato ne, ker jo je vložila SDS?

Ali ni podlo pri blokadi imenovanja komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami v državnem zboru predlagati tako rešitev (posamično glasovanje), ki le na drug način omogoči, da JJ ne pride v to komisijo?

Zavedam se, da je odpuščanje predvsem notranji osebni duševni proces, ki ga zelo motijo lastni odgovori (bolje: »izgovori«), vendar tudi to ne bi smela biti nepremostljiva ovira za funkcionarje in člane strank, ki imajo v svojem nazivu ali forumu nekaj – krščanskega!

Trenutni spor med SDS in NSi je podoben pogostemu prepiru med zakoncema: (če ju vprašamo ločeno) vsak ima svoj prav, začel je vedno drugi, ki tudi po nepotrebnem zaostruje …, jaz le odgovarjam na njegove napade …, naj se najprej opraviči, potem se bom pa še jaz …, itd. itd.

Za pomoč pri realizaciji te prve, najtežje in najpomembnejše točke bi bilo koristno predavanje – za vodstva (vseh treh) strank – psihologa dr. Huberta Požarnika o mentalnih procesih pri odpravljanju spornih razmerij. Podobno zelo koristno vlogo je imel že v času slovenske pomladi, ko je uspešno gladil napetosti med strankami koalicije Demos. Zato bi bile njegove izkušnje zelo koristne tudi sedaj.

Dogovor o nenapadanju

Če se gornji prvi korak lahko zgodi le neformalno, pa drugi zahteva že formulacijo in pisno zavezo: da se stranke NSi, SLS in SDS ne bodo medsebojno napadale! Predvsem ne preko svojih funkcionarjev. Tudi če se ne bodo strinjale s stališči, izjavami in glasovanjem drugih strank, jim tega ne bodo niti javno očitale, niti s tem v zvezi dajale izjav, ki bi bile za drugo stran neprijetne ali celo žaljive. Bodo pač ugotavljale, da imajo različna stališča. Pika.

Dogovor o medsebojnem podpiranju

Glede na to, da so stranke SDS, NSi, SLS članice iste mednarodne skupine Evropske ljudske stranke, imajo torej očitno veliko skupnega, dediščino slovenske pomladi, sorodne vrednote, podobne okvirne programe, skupne mednarodne dogodke in aktivnosti, zato bi bilo logično, da so si naklonjene ter prijateljske.

Če bo torej katera od njih pri svojem delovanju v parlamentu ali v okviru lokalne samouprave vložila kakšne  pobude, predloge, akcije …, ki ne bodo ravno »motile« drugih dveh strank, jih bosta ti dve solidarnostno podprli in s tem pokazali dobro voljo za nadaljnje sodelovanje.

Ob raznih volitvah na vseh ravneh, pri katerih ne bodo sklenjeni še posebni dogovori, se bodo vse tri stranke podpirale v skupno dobro (slovenske desnice) tako, da bodo izvajale ne samo pozitivno kampanjo za sebe, ampak tudi za drugi dve v smislu: »Volite za SDS, če ne, pa vsaj za SLS ali NSi!« Seveda brez kakršne koli negativne kampanje za drugi dve stranki!

Skupno telo

Ker bo v praksi nedvomno prihajalo tudi do problemov pri izvajanju gornjih dveh dogovorov, bi bilo potrebno, da bi udeleženke imenovale neko skupno telo, ki bi bedelo nad izvajanjem ter po potrebi tudi igralo nekakšno posredovalno, arbitražno vlogo. To bi bil lahko nekakšen »skupni etični odbor«, »skupna koordinacijska komisija«, konec koncev morda celo nekakšen »skupni svet modrecev«? Za slednjega bi bilo morda še najbolje, da bi ga sestavljali kakšni ugledni starejši politiki iz časa Demosa, da bi v današnji čas prenašali tudi nekaj takratne političnega ozračja povezovanja in sodelovanja v skupno dobro celotne Slovenije.

Jasno je, da si nobeno vodstvo politične stranke ne bi dovolilo kakšnega »nadorgana«, ki bi imel kakršnekoli samostojne pristojnosti. To niti ni potrebno. Predvsem bi se seveda morali dogovoriti, da takšno skupno telo sploh ne bi dajalo nobenih samostojnih javnih izjav: bilo bi samo in izrecno v pomoč vodstvom vseh treh strank pri njihovem medsebojnem sodelovanju.

V poslovniku skupnega organa bi moral biti predvsem urejen notranji postopek za odpravljanje spornih situacij. Če bi npr. vodstvo ene stranke menilo, da je v drugi stranki prišlo do kršitve dogovora o nenapadanju, bi to javilo skupnemu organu, ki bi se do tega opredelil in obzirno, brez obveščanja javnosti, obvestil obe strani, ali naj bi pri tem res šlo za kršitev ali ne.

Glede na takšno vlogo skupnega organa je seveda jasno, da bi morali biti v njem resnično ugledni, izkušeni ter zaupanja vredni ljudje. Verjetno bi zadostovali že kar trije: po eden iz vsake stranke.

Verjamem, da bi ob dobrem sodelovanju pri varovanju dogovora o nenapadanju in dogovora o medsebojnem podpiranju člani omenjenega skupnega telesa bili tudi že kar zametek nekakšnega iniciativnega odbora za nadaljevanje ter poglobitev sodelovanja v smeri sklenitve predvolilne koalicije SDS-NSi-SLS!

Pripis uredništva: besedilo je bilo najprej objavljeno v prilogi Družine Slovenski čas.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 
Značke:

81 komentarjev

 • hrvatini

  Pa nehajte že s to “pomladjo”….
  Le demokratične stranke lahko rešijo SLO iz krempljev udba totalitaristov ki so ugrabili državo. Je to kar lahko vidimo iz parlamenta- aroganco brgleza, njegov surov pogled, posmihanje nastopom SDS poslancev, njegov SUPER, ko ni več prijav ipd, kaj drugega kot TOTALITARIZEM? SLO zabiti folk navajajo na surovost in divjost sedanje koalicije, ko normalna misel in pošteno delo za državo nimata kaj iskati ! Ljudje, gre za demokracijo, gre za SLO. Cerar jo potiska v roke kitajcem, srbom,rusom….Gre za demokracijo, ne za pomlad….Et tu Tomažič ??

  • Mali Martin

   Ja, gre za demokracijo!
   Ampak demokracijo nam lahko prinesejo le “pomladne” vrednote.
   Demokraciije nam zagotovo ne bo prinesla kleptomanska mafijska klika, zrasla iz zveze komunistov in njenih derivatov, to nam potrjuje današnje stanje in izkušnje zadnjih 20-tih let. Torej edina možnost je, da se “desna pomlad” spravi k sebi, da jo sreča pamet in skupaj naredijo tisto, kar pričakujemo od njih demokratični Slovenci. Avtor ima popolnoma prav, zakopati sekire, preseči zamere in narediti nekaj za Slovenijo! Naj jih sreča pamet! Edino tako se lahko zoperstavimo prej omenjeni mafiji. Le tako jo lahko uničimo! Brez te politične rešitve bomo ostali tudi brez gospodarske rešitve!

  • Tipično SDS bluzenje,hrvatini.Domet 15% na naslednjih volitvah

   • hrvatini

    …tipično “mnenje” varovalca rdeče oligarhije. Ena vrstica…pljunek. Poglejte na splet 24 ur ali TV Hanzi…ali oba pivovarniška lista ali cajteng, ki je Štajercem omračil um….Tam, ko je članek o Janši ali ta čas Petanu (????) v 1 uri plačanci sproducirajo 200 “mnenj” in se celo sami s seboj “pogovarjajo in dopolnjujejo” pod različnimi “imeni”. Kaj delajo s tem ? Manipulirajo z mlado generacijo, ki “požira” vse na spletu in misli, KOLIKO ljudi je zoper Janšo in kako so ti pisuni PAMETNI ! Plačanci za vaš denar se delajo norca iz vas, ki jih jemljete resno….

 • Ali je bilo res potrebno SLO pripeljati do te točke? Karkoli bodo “desni” storili ali nameravali storiti, se bo v javnost posredovalo le po “levi” medijski infrastrukturi. Star pregovor pravi, pa še kako drži, da: “Prilika zamujena ne povrne se nobena”! Toliko na kratko, vse ostalo je stvar zgodovine.

  • Brez medijev desnica ne bo nikoli zmagala … ampak nič ne naredi v tej smeri. Kot da noče imeti večine?! 😕

   • Čakamo na kakšno vašo donacijo. 🙂

    • Da, res je. Kot pravi socialist čakate, da vam nekdo kaj podari. 😉

     • Ne, meni ni potrebno nič podariti, tega tudi nisem napisal. Čakam pa res, da podarite tistim, ki se želijo ukvarjati z desnim žurnalizmom. Mene ne bo zraven

      Vi ste napisali tole:

      “ampak nič ne naredi v tej smeri.”

      … ne jaz. Torej le pogumno naredite kaj v tej smeri! Ali boste samo čakali, da bi drugi naredili?

 • z NSi bo zelo težko vzpostaviti normalne odnose, ker je že pregloboko zajadrala v leve kroge in vode, od koder, žal, skorajda ni vrnitve.
  Če bi se vrh NSI na zadnjih volitvah prevetril, potem bi se dalo narediti MARSIKAJ, tako pa…. :-(((
  Vseeno ti izrekam vse spoštovanje, da se trudiš.

  A se bojim, da boš za ”spravo” našel več pripravljenosti pri SDS kot pri ”svojih”….
  Ko je nekdo del takšne kloake, le še bolj tone….
  http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=20992&type=tags

 • svitase

  Briljantno na kubik in še enkrat na kubik!!!

  Temu se reče: bobu bob!

  Briljantne rešitve, ki jih argumentirano predlaga avtor!

  Skorajda na podoben način orkestralno deluje levica in zato zmaguje!

 • svitase

  Če se želi Sloveniji in Slovencem in desnici dobro, je potrebno storiti to, kar predlaga na zelo konkreten in argumentiran, zdravorazumki in življnjsko logičen način avtor!!!

  Akcija!!!

 • “… poglobitev sodelovanja v smeri sklenitve predvolilne koalicije SDS-NSi-SLS!”
  =====

  A. Tomažič je po dolgem času spet zalaufal svojo lajno. 🙂

  • Mali Martin

   Edina varianta za politično rešitev je zmaga te koalicije, seveda, če so se sposobni o tem dogovoriti. Če tega niso sposobni, naj se, vse tri samoukinejo, da nam ne bodo dajali lažnega upanja !

   • Zakaj prav večina slovenskega telesa ima SDS za najmanj demokratično stranko? In to ljudje, ki so tako jezni, da niti voliti več nočejo. Pa so bili včasih veliko bolj politično aktivni.

    Danes je 50% mladih za odprodajo premoženja. Med starci je takih samo 10%, pa še ti ne pripadajo SDS. Mladi so tako razočarani, da zadnjih 10 let samo še bežijo iz slovenije. SDS pa niti pod razno ne bodo podprli.

    Danes sem na poročilih poslušal, da je Cerar (SMC) predlagal, da se vso državno premoženje proda, razen nekaj malih izjem. Koliko je to Pahorjev style ( samo všečno govoriti in nič narediti) – bo pa dejstvo, če se SMC in Cerar loti tega in ima 10% uspeh, bo naredil več kot vse “desne” v 25 letih skupaj.

    Demos in “desnica” imata na gospodarskem področju zadnjih četrt stoletja katastrofalni rezultat in takisto na področju razraščanja birokracije. V Sloveniji je socializem zelo zelo uspešen. Prav tako birokrati in podkupovalne interesne skupine.

 • Zdravko

  Riki, kaj je s tem narobe? Tudi jaz vidim rešitev izključno v predvolilni koaliciji.

  So pa druge stvari o katerih piše Tomažič nerealne. Najprej, ta članek bi poslal lahko svoji predsednici kot pismo, ker morda Časnika ne bere.
  Drugo, ta svet modrecev, desni F21 je pa se opravičujem, neumnost. Sploh nevredna komentarja.
  In tretje, poslušam, da NSi še ni zmogla pozdraviti odločitev Ustavnega sodišča o izpustitvi Janše. To pa ni vredno stranke.

  • Zdravko: “Riki, kaj je s tem narobe?”
   =======

   Pa saj splohnisem problematiziral tega, sem samo poudaril, da A.T. že dolgo časa ni poudarjal povezovanja. On je namreč (skoraj) edini član NSi, ki na glas izraža nekaj takega kot je povezovanje. Ampak:
   Stranka (NSi), ki se je odločila, da se bo “osvobodila” pač ne more sedaj nenadoma spet v povezovanje z SDS, prej se bo povezala z Mescem in ZL, tam se vsaj ne bi počutili podrejeno. 😉 Samo, če bo ZL porasla čez 8%, kar je zelo verjetno, bi se tudi to povezovanje izkazalo za veliko ambiciozne “Tonine” kot podrejanje. “Tonini” se bodo raje povezali s samim hudičem kot z SDS, če bodo seveda sploh prišli v parlament. In sedaj, kdo pa pri NSi sploh kaj vpraša avtorja tega članka, oni imajo svoje melagomanske ambicije, zdi se, da so se odeli v prevelike obleke.

   Od povezovanja ima lahko korist samo NSi in ne SDS, enako velja tudi za SLS. S povezovanjem bi stranki SLS in NSi verjetno zanesljivo prišli v parlament drugače pa je to vprašanje. In, na drugi strani, zakaj bi se npr. SDS povezovala s strankami, ki sta bolj kot ne pridružili k vsesplošni levičarski gonji proti SDS in Janši. SDS bi jim s tem samo pomagala priti v parlament sama pa bi na račun tega izgubila nekaj glasov, ki bi se selili k SLS in NSi-ju.

   • Torej ni mogoče. To ni dobro. Predvolilna koalicija je nujnost. Na desnici so lahko razlike, ne more pa biti nasprotnikov.

 • Gašper

  Žal precej utopično.

 • Jaz pa nisem tako optimističen kot avtor. Poglejmo samo personalno ljudsko stranko leta 1990 in danes. Leta 1990: Oman, brata Podobnik, Zagožen, Toplak, Buser. Kakorkoli jih mnogi danes na desni vrednotijo, so to osebnosti z nekim političnim, nekateri tudi strokovnim pomenom, talentom. Relevantnostjo. In kdo je Marko Zidanšek? Kje je kakšna prepoznavna osebnost okoli njega?

  Skeptičen sem torej okoli današnje SLS. Tudi okoli N.Si. Mislim, da že to, da N.Si ni jasno, ali so liberalna ali krščanskodemokratska stranka, pove o sedanjem vodstvu veliko. A je Ljudmila Novak res nek resničen lider? Ali so lahko liderji desnice neki nedorasli fantje, ki so sposobni v letu 2013 grmeti z( s strani odvetnika Cerjaka) naučenimi frazami proti Titu, že takoj naslednje leto pa podpirati zaščito udbovcev in trditi, da je treba zgodovinske in “ideološko obremenjene” teme pokopati in se ukvarjati samo še z gospodarstvom.

  Ljudi brez neke močne politične razgledanosti, kulturne širine in kompasa vendar ni možno sprejeti za svoje politične liderje. Ne vem, kako to uspeva Antonu Tomažiču. Vem pa, da meni ne. Če primerjam kvaliteto evropskih krščanskodemokratskih liderjev od 1945 naprej in to kar imamo mi, tudi če primerjam zdajšnja politična vodstva z osebnostmi, ki so slovensko pomlad vodili na prelomu v devedeseta, me ima, da niti na volitve ne bi več šel.

  Janša je trenutno edini lider s težo na desnici. Je pa problem, da zadnja leta stranka okoli njega kadrovsko in programsko ne raste. Relativno pragmatična in previdna povprečna slovenska duša se težko priključuje stranki, ki se jo javno trudi tako ožigosat.

  • “Janša je trenutno edini lider s težo na desnici. Je pa problem, da zadnja leta stranka okoli njega kadrovsko in programsko ne raste.”

   Torej bi se lahko vprašali o primernosti takšnega liderja!
   Ne more kadrovsko rasti stranka, ki vsakega liderju potencialnega konkurenta brez milosti odstrani. Ali se vam ne zdi, da je Virant ustanovil stranko, ko je ugotovil, da v SDS-u nima perspektive? Vedno se pa razlogi iščejo v nekem botru iz ozadja.
   In kdo je bil pred leti Podobnik? Kdo ga je poznal kaj bolj kot danes poznamo Zidanška?

   • Silvo: “Torej bi se lahko vprašali o primernosti takšnega liderja!”
    =============

    Ne si delat skrbi. To lahko mirno prepustite stranki sami, ta in v bistvu nobena stranka ne potrebuje nasvetov od ljudi, ki je itak ne volijo.

   • Silvo: “… Ali se vam ne zdi, da je Virant ustanovil stranko, ko je ugotovil, da v SDS-u nima perspektive?”
    ============

    Virant je imel pri SDS večjo perspektivo kot jo ima sedaj in kot si jo je sploh zaslužil.
    Virant sploh ni bil član stranke SDS!
    Naklonjenost stranke pa je nesramno izkoristil in tik pred volitvami stranki obrnil hrbet. Če bi to naredil npr. vsaj 8 mesecev pred volitvami bi se to ne štelo kot nesramnost, tako pa.

    • Virant ni bil nikoli član stranke SDS? Zakaj ste pa potem širili novice, da je izdajalec?

     • Jaz nisem ničesar širil. Je pa res, da je bil zahrbtnež.

 • Še izpeljava in zaključek: če smo svobodnjaki, potem nikomur ne gre odrekati pravico do organiziranja nove politične opcije. Ki je ustavna pravica. Tomažičev poziv proti novim strankam me zaradi zgoraj navedenih razlogov, ker torej mislim, da trenutni igralci desnice ne bojo znali zaigrati skupne zmagovite igre, tokrat ne prepriča.

  Osebno pogrešam: 1. pristno krščansko demokracijo evropskega profila in ne bi imel nič proti, če jo skuša na noge postaviti recimo Hojs. Osebno pogrešam tudi 2. omanovsko SLS, vključno z jasnimi poudarki v prid kmeta in kmetijstva. Sramotno je, kako pridelava hrane v Sloveniji pada, kako se zapuščajo kmetije in kako izgubljamo še tisto malo obdelane zemlje, ki jo Slovenija premore. Pogrešam tudi 3. FDPjevske liberalce, pri čemer mi ni jasno, ali to želijo postati N.Sijevci, ali ne. Naveza Virant-Šušteršič je bila en žal propadli poizkus. Grosova stranka je bila verjetno do zdaj v samostojni Sloveniji še najbolj prepričljiva liberalna stranka. Tudi, zanimivo, eden od najtrdnejših delov Demosa, če ne prav najtrdnejši.

  Politični prostor skratka je, če bi se pojavile ustrezne osebnosti. Najbrž bi rabili obisk Marsovcev. 🙂

  • IF: “… Tomažičev poziv proti novim strankam me zaradi zgoraj navedenih razlogov, ker torej mislim, da trenutni igralci desnice ne bojo znali zaigrati skupne zmagovite igre, tokrat ne prepriča.”
   ============

   Poziv proti novim strankam pač pomeni strah pred tem, da za NSi ne bo ostalo dosti “štofa”. Nova stranka na desnici bi pobrala nekaj glasov SDS-u in odvzela nekaj glasov NSi in SLS, ki se ne bi uvrstili v parlament. Strah pred novimi strankami je za NSi upravičen.

 • Ja, saj marsovce imamo v teh strankah, zato pa je tako, kot je. Izjava Hojsa, da ne bo čakal do upokojitve… Namreč zahteva združitev NSi in SLS. Zelo pametno. Po eni strani razhajkat parazitiranje iz SLSa, po drugi strani dopolnit NSi. To je zelo pametno. Potem pa predvolilna koalicija z SDSom. To bi bila lahko pot!

  • Se strinjam z združevanjem NSi in SLS in s koalicijo in to z mandatarjem, ki ne bo Janez Janša. Dobra polovica državljanov mu namreč nikoli več ne bo priznala pravice do vladanja. (pa ne zaradi Patrije)

   • Kdo ste vi da postavljate take pogoje? Dobra polovica volilcev, morda, proti 90% volilcev, ki ne podpirajo Novakove?
    Dajte najprej rešit problem marsovcev v NSi, Peterleta, recimo, potem pa postavljajte take pogoje.

    • Zdravko, maš prav. A dobro veš, da JJ ni desničar in nikoli ni bil. In da razen svojih obsedenih vernikov nima niti 90% podpore. Pa še ovira je, da ima obsedene sovražnike.

     Reforme v kapitalizem so nujne in zelo krute. Tu rabimo kvalitetnega premierja. Ne pa takega, ki je že večkrat imel priložnost kaj narediti, pa je vedno naredil sabotaže in zanje krivil vedno druge, temne sile.

     • Že mogoče. Toda nihče ne more tudi Novakove kar odslovit. Z Novakovo pa tudi ne bomo ničesar izpeljali. To je ko Bratuškova.
      In ravno zato.
      Ali bodo stvari prignane tako daleč, da bodo stranke začele razpadati in nastajati nove, ali pa se bo začelo drugače delati.
      Janša bo po razveljavitvi sodb lahko stopil z odra in si nadel nekoliko manjši profil. Dobro bi bilo da bi NSi k temu kaj prispevala, namesto da priliva olje na ogenj in godrnja zakaj v SDSu ni gasilcev. Jerajeva je že priznala napake SDS. Čakamo na NSi.
      Reforme v kapitalizem so nujne in krute in bodo prišle s pomanjkanjem denarja, če ne drugače. A za kapitalizem rabiš kapitaliste. Rabiš gospodarje, namesto povzpetnikov. Tega še dolgo ne bomo imeli.

     • pavel: “… In da razen svojih obsedenih vernikov nima niti 90% podpore.
      ==============

      Verjetno nima tako zelo obsedenih vernikov kakor ima zelo obsedene nasprotnike in eden izmed teh fanatičnih obsedencev ste vi pavel.

 • Brez Janše ni SDS, brez Janše ni koalicije z NSi in SLS, brez Janše ni tovrstne koalicijske vlade.

  • Tako je! Brez Janše ni Slovenije! On je nepogrešljiv, nezamenljiv!

   Uf! Pišuuuuukaasa! Pozabili smo ga še pravi čas zamenjati! 😕

 • Članek cilja v pravo smer, v smer umiritve strasti, konsolidacije pomladi in skupnega sodelovanja, a bojim se , da so stvari ušle že predaleč. Prvič. Medsebojne razmere so se preveč razplamtele. Nsi se obnaša preveč najstniško uporno, kot je lepo navedel Tomažič, SDS pa je postala ostudno napadalna in zmerjaška in je preko svojih medijev (Reporter, Demokracija , Družina) povsem zastrupila ozračje na desnici. Druga težava je, da je ta »spor« dejansko pokazal, da je projekt pomladi zaplaval v slepo ulico, se sprevrgel v dogmatizem in skrajno ozkost. Umetna dilema, ki jo sproža SDS ali mi ali vsi ostali je že v samem štartu obsojena na propad, to pa pomeni tudi dokončen zaton možnosti uspešnega skupnega sodelovanja slovenske pomladi.

  • Če se kdo obnaša najstniško, potem to gotovo velja za SDS in njenega predsednika. Kaj pa je drugega kot pobalinstvo to, da med vsemi svojimi poslanci v komisijo hočejo delegirati ravno tistega, ki mu (enako otročje) nasprotujejo stranke koalicije. Če pa komisije ne potrebujemo, naj SDS predlaga njeno ukinitev!
   Otročje je tudi razmišljanje, da bi v sedanjem političnem trenutku lahko predvolilna koalicija pomladnih strank prevzela oblast. Kako? Saj imajo skupaj le tretjino glasov volivcev! Nujno bi potrebovali vsaj Desus. Glede na odnos SDS do strank, ki so “dediči totalitarnega režima” (po njihovem vključno s SMC) pa se zdi to povsem nemogoče. Če pa SDS spremeni svoj odnos do dogovarjanja z vsemi strankami ne glede na ideološko izhodišče, se lahko zgodi, da jo bo zapustilo prav najbolj trdno jedro dosedanjih volivcev.
   Edina pot do desno sredinske vlade je jasno izražena pripravljenost za sodelovanje z vsemi in relativna večina na volitvah. Seveda z kandidatom za mandatarja, ki bo tudi za možne koalicijske partnerje sprejemljiv. Zdi se mi, da ne glede na končni razplet “afere Patria” to ne bo mogel biti Janez Janša. Lahko pa bi bila npr. Romana Jordan Cizelj, vendar dvomim, da bi Janša tak predlog podprl! Pravega, resnega kandidata za mandatarja v tem trenutku ne vidim niti pri NSi, niti pri SLS. Torej bi morda morali najti vsaka stranka svojega ali pa skupnega kandidata zunaj svojega članstva oz. vodstva strank.

   • Mirko: “Kaj pa je drugega kot pobalinstvo to, da med vsemi svojimi poslanci v komisijo hočejo delegirati ravno tistega, ki mu (enako otročje) nasprotujejo stranke koalicije….

    …Seveda z kandidatom za mandatarja, ki bo tudi za možne koalicijske partnerje sprejemljiv. Zdi se mi, da ne glede na končni razplet “afere Patria” to ne bo mogel biti Janez Janša.”
    =============

    Če je za vas pobalinsko to, da želi SDS v komisijo za nadzor varnostnih služb postaviti Janšo, potem je pobalinsko tudi to, da želite vi sugerirati to kdo naj bi bil domnevni premier, če bi na volitvah zmagala desna koalicija (seveda ob pogoju, da bi največ glasov dobila SDS).

    Tole vaše sugeriranje (vsiljevanje) nejanše na najlepši način kaže, da je koalicija desnih strank ob takem (morebitnem) vsesplošnem razmišljanju NSI/SLS volilcev nemogoča.

    Počnete isto kar počne levo orientirana politično-medijsko-sodno podprta nedemokratična množica.

 • Pohvalno je, da skuša Tomažič ves čas doseči sodelovanje in ne razdor.

  Osebno mislim, da je Demos ali Pomlad samo lažno lepilo.

  Treba je graditi na pravih temeljih. To je postavitvi prave desnice in sredine.
  Torej napisati desni in sredinski program.
  Izhajal bi iz 5 minut kratkega govora Milana Matosa:
  http://tiny.cc/zgb0qx

  Največja ovira so strankarski funkcionarji. Oni bodo generirali bedne probleme, zato, da ostanejo pomembni in v sedlu in da jim ni treba delati težkih reform!!!!!!!!! Analogija je leto 1990, ko je KPJ ugotovila, da bo težko naredila prepotrebne gospodarske reforme v smeri kapitalizma, zato so KP birokrati raje prilivali ogenj na naiconalizmih in vojnah in so še danes VSI TRDNO NA SEDLU, če jih ni dol vrgla Matilda.

  Če bi imel sam čarobno paličico, bi iz teh strank najprej odstranil vse FDVjevce (Tonina, Janšo, Zvera, …) in nekdanje komuniste ali ZSMSjevce.

  Fino bi bilo, če se SLS in NSI združita, a ne na račun desnega programa: SLS je predolgo bila agrarno komunistična stranka nacionalnega interesa, ki se je borila samo za velike subvencije.

  Ustanovitev nove stranke bo zelo drago in razdiralno za pravo desnico. Če bo desnica lažna, bo od SDS dobivala podporo. Če pa bo prava in s potencialom pa bo pri fevdalno vazalni stranki dobivala številne napade. Upam, da bosta Hojs in Kuclerjeva bolj vpeta v NSI in jo od znotraj izboljšala. Če gresta ven, bosta pogorela tako kot Drobnič ( ki je bil najboljši minister v JJ vladi, a ga je JJ vrgel na led, saj mu je njegova novinarka v nos tiščala mikrofon in zaupne informacije iz seje vlade, tako da je novinarko posredno na g., v resnici je udaril JJ na g.). Če gresta ven bosta v zgodovini samo Pucko2. Puckota 1 je kupil Drnovšek, tadva pa JJ.

  • Če bi nekdo združil prave ljudi, bi ta stranka zmagala na volitvah. Prave … recimo: Šušteršiča, Tomažiča pa Pezdirja pa … skratka, take modele. To je moja prognoza.

   • Če se to zgodi, bodo mediji znoreli.
    F21 bodo nabijali, da so Bilderbergi in neoliberalci.
    SDS mediji pa bodo nabijali, da so od udbovcev plačani.
    To bo glavni problem ves čas. Ne to, da imamo vodo do usta in smo tik pred utopitvijo in nihče noče nobene spremembe na bolje narediti.

  • SLOVENIJA SE SPRENEVEDA IN ŽELI ŽIVETI SAMO V SVETU UTVAR
   LAŽEMO SAMEMU SEBI
   IGRAMO NA POPULIZEM
   NE ŽELIMO SLIŠATI ZA DIAGNOZO
   PREVEČ JIH ŽELI ŽIVETI V INKUBATORJU SAMOUPRAVNEGA SOCAILIZMA, A TA JE ŽE IZKLOPLJRN.
   ŽELIMO VELIKO ČREDO IN VELIKEGA VODJO!

   http://tiny.cc/elc0qx

   http://oritoday.pp.ua/ori.php?v=US6OFLMQpIU&feature=youtube_gdata_player&titl=Kongresni%20govor%20Milana%20Matosa%20na%208.%20kongresu%20NSi

   • Ampak, Pavel, torej veš kaj je realnost. Zdaj pa še začni s tem. Vse drugo je zasanjanost.

  • Razlika je v predvolilni koaliciji. Povolilna koalicija ne more kaj prida funkcionirati.
   In zdaj sem povedal neumnost: če smo preveč skregani za povolilno koalicijo, kako bomo potem imeli predvolino. To ni mogoče.
   Pa smo tam, dragi slovenci. Sprti med sabo ne moremo narediti nič. Že vojni zločinec Karadžić nam je to povedal, pa ne dojemamo kako res je to.

   • Zdravko: “Razlika je v predvolilni koaliciji. Povolilna koalicija ne more kaj prida funkcionirati.”
    ========

    Seveda, saj predvolilno koalicijo ima v mislih A.T.
    Povolilna koalicija pač ne prinaša (ali mogoče tudi odnaša) glasov, oziroma logično: povolilna koalicija ne more vplivati na volitve saj časovni stroj še ne obstaja.

  • pavel: “Če bi imel sam čarobno paličico, bi iz teh strank najprej odstranil vse FDVjevce (Tonina, Janšo, Zvera, …) in nekdanje komuniste ali ZSMSjevce.”
   =============

   Seveda, če bi vi imeli čarobno palico bi jo uporabili za destrukcijo in ne za ustvarjalnost. Vi bi rušili in ne ustvarjali. Sedaj je jasno zakaj, vam niti čarobna palica ne bi pomagala da bi ustvarili kakšno vam po želji stranko, ki bi premagala druge na volitvah, vi bi čarobno palico uporabljali za maščevalno zadovoljevanje vaših frustracij.
   In kako bi bili vi sposobni sploh ustvariti kakšno stranko, če pa vam za to niti čarobna palica ne pomaga, da bi premaknila nekaj nevronov v vaši glavi od destrukcije k ustvarjalnosti?

  • pavel: “… tako kot Drobnič ( ki je bil najboljši minister v JJ vladi, a ga je JJ vrgel na led, saj mu je njegova novinarka v nos tiščala mikrofon in zaupne informacije iz seje vlade, tako da je novinarko posredno na g., v resnici je udaril JJ na g.).”
   ==============

   Aha, sedaj ste, od zadnjič, to zgodbo dopolnili s teorijo zarote. JJ naj bi bil kriv ker se Drobnič ni znal obnašati. Vi ste bolnik, resnično.

   • Takrat se je JJ razkril … šlo mu je le za uničenje konkurentov na desni strani. Če se je resnično zgodilo tako, kot pravi gospod Pavel, ne vem. Vem pa, da bi moral zaščititi gospoda Drobniča, oziroma zaščititi bi ga morala gospoda Bajuk in Peterle.

    Ampak! En konkurent na volitvah manj, to pa tudi nekaj pomeni, kajne? 😕

    • AlFe: “Takrat se je JJ razkril … šlo mu je le za uničenje konkurentov na desni strani. Če se je resnično zgodilo tako, kot pravi gospod Pavel, ne vem.”
     =====

     Težko zaščitiš nekoga, ki fizično napade novinarko, oz njen mikrofon.
     Še prej pa moralizira in se smeši, ko ženskam priporoča npr.zimsko nošnjo dolgih spodnjih hlač iz volne. 😉
     Ampak vi ne veste, pa kljub vsemu nekaj komentirate.

   • hrvatini

    Ja, vi poskušate biti tudi psihoterapevt…Imeli boste veliko dela tukaj….

    • Tu gre za dvoje stvari:
     #1 pavel očita JJ-ju, da je novinarki izdal zaupne informacije s seje vlade

     #2 Drobnič se ni uspel obvladati, ko ga je novinarka vprašala, če ga bodo odstavili

     Pod #1, če bi bilo to res bi se že zdavnaj zvedelo sajnovinarji komaj čakajo, da kaj naprtijo JJ. Tudi ne bi JJ tega naredil osebno, da bi on osebno izdajal. Če bi to naredil kdo drug, bi se že zdavnaj izvedelo. Šlo je pa zato, ker se je takrat že kar nekaj časa govorilo, da bo Drobnič odstavljen, in zato ni bilo potrebno nikakršnih tajnih informacij, da bi novinarka to lahko spraševala.

     Pod #2, karkoli ga je že vprašala bi se Drbnič kot politik moral obvladati in se ne spravljati fizično na novinarko.

     To kar je pavel tu zgoraj nabluzil je torej podlo podtikanje, čisto v stilu levičarskih dominantnih medijev. V tem ni nič drugačen od kakšnega Karbe ali Zgage.

 • V Sloveniji imamo dve krščansko demokratski stranki, ki imata v državnem zboru 5 poslancev (5,6 %), v evropskem parlamentu pa 2 poslanca (SDS sama ima 3 poslance). Dosti premalo za preboj na oblast brez SDS kot sanjata Ljudmila in Tonin. Janeza Janše, kljub paktiranju z levico in zaporom nista premagala, saj so letošnje volitve pokazale, da on sam stranki SDS prinaša 21 poslancev. Izženite ga iz politike pa se za 50 let lahko poslovite od desne vlade. Razumite vendar, da razen Janeza Janše na desni ni politika, ki bi lahko zmagal na državnozborskih volitvah in vodil vlado. Tudi na levici dokazujejo, da zmaga na volitvah ni vse, saj Pahor, Jankovič, Bratušek, Cerar niso znali in ne znajo voditi vlade. Pučnik, Bajuk, oba Podobnika, Žerjav, Ljudmila in vsi drugi, ki so kandidirali kot prvaki desnih strank so že na volitvah pogoreli. Janeza Janšo ne premagujejo komunisti, ampak njegovi, ki hočejo nazaj SFRJ. Sedaj jo imajo! Upam, da se bodo hitro spametovali.

  • SDS ni krščansko demokratsko. Večina njenih funkcionarjev so ateisti in socialistični birokrati.

   • Ampak z vidika volivca:
    Če hočem voliti krščansko stranko, tudi NSi ne morem.

    • Zakaj,
     kdo je bližji katoliku: pameten gospodar in kvaliteten delavec ( kapitalizem) ali mafijsko birokratski “gospodarstvenik” in “manipulirajoč birokrat” ( socializem), ki v socialistični puščavi vpijeta ne “VODE”, ampak “MOJE PRAVICE!”.

 • V Sloveniji je glavni HEGEMON DRŽAVNO BIROKRATSKI socialistični aparat, narejen na fevdalno suženjski osnovi:
  http://www.portalplus.si/592/slovenski-kastni-sistem/

  To je ledena gora pod peskovnikom na katerem s z lopatkami igrata Golobič in Janša. Za mrežo pa srdito vpijejo njuni navijači in verniki, ki se jim sanja ne, kaj je glavno zlo Slovenije.
  http://www.portalplus.si/592/slovenski-kastni-sistem/

 • Svet modrecev ni nič drugega kot civilna družba, brez katere ne more pravilno delovati noben astranka.

  Ni nujno, da je to formalni organ. Pomembno je, da da stranka črpa svojo usmeritev iz potreb civilne družbe, ne pa v nasprotju z resničnimi potrebami civilne družbe, ki so civilizacijsko, vrednotno in gospodarsko utemeljene.

 • i
  Desne stranke bi morale svoje egoizme podrediti slovenskemu skupnemu dobremu, pa bi bilo vse prav.

  Potem se ne bi ukvarjali z razprtijami in ravnanju, ki nasprotuje slovenskemu skupnemu dobremu.

 • pavlehoc

  Zveni naivno, verjetno tudi je, ker je sls in toninovska smer idejno dezorientirana. Mogoče bo treba novo stranko. A vsekakor je Tomažičev pristop edini, ki bi popeljal demokratično stran do zmage.

 • Če Janša odstopi iz mesta SDS predsednika, je treba dati Tonina takoj v 3. ligo in na vrh NSI spraviti Kuclerjevo ali Hojsa.

  Dokler pa so FDVjevci in bivši komunisti v trdnem sedlu potapljajoče SDS, pa mora NSI striktno nadaljevati svojo gospodarsko pametno pot in se čim manj ukvarjati s šovom samopromocije JJ.

 • Veliko delo bi “desne” stranke naredile, če bi zbirale peticijo oz. podpise za čim prejšnjo odprodajo državnega premoženja, da ne bi bili davkoplačevalci še naprej primorani financirati velikih vlaganj v ta mafijsko vodena in socialistično uničevana podjetja.

  SKUPNI TEMELJ SREDINSKIH, DESNIH in DEMOKRATIČNIH strank v SLOVENIJI

  Desne, sredinske programske točke + skupno delo na njih + velik medijski vpliv in doseg + hkrati izobraževanje vseh ( skozi debate in iskanje dobrih argumentov), predvsem pa svojih volivcev

  V normalnih državah je zanemarljivo malo državnega premoženja, državnega gospodarstva.

  Državno gospodarstvo ne podpirajo ne levi, ne sredinski in ne levi. Podpirajo ga samo ekstremno levi ( socialisti: fašisti, nacisti in komunisti, eko-socialisti, krščanski socialisti, islamski socialisti itd.)

 • Ko je Slovenija pri zdravniku, je normalno, da se postavi diagnoza bolezni in v tem je jedro problema posameznih koalicij strank. Kako naj se stranke združijo v novo koalicijo, ko pa se ne morejo poenotiti katera bolezen slovenske družbe in države je primarna? Demos je nastal na projektu osvobajanja Slovenije, ni pa se nikoli poenotil v diagnozi stanja slovenske družbe.
  Nenaravno in neproduktivno se je združevati, če ni skupnih ciljev, taka zveza škodi obema, ker je največji skupni imenovalec premajhen, da bi šlo za sinergijo.
  Taka koalicija je možna po volitvah, kjer zmagovalec določa prioritete.

  • Demos ni nikoli naredil nič v smeri tranzicije iz komunizma v kapitalizem ( svobodni trg in pravna država). Zakaj? Ker so bili večinsko socialisti sami. V tem času so se tudi trdi komunisti spreminjali v blage socialiste, v permisivne socialiste. A ne zaradi Demosa, zaradi zunanjih razlogov: zrušila se je SSSR, že 20 let prej pa je Kitajska ostro zavila v kapitalizem.

   Tile birokratki iz Demos strank so uspeli lagodno preživeti 25 let nategovanja s pomladnostjo. Važno, da so funkcionarčki strank, države, občine – da imajo polno svojo rit. V teh lastnostih so podobni rdečim socialistom. Le da oni svojo volilno bazo nategujejo kako rdeči so – potem pa jih pritisk EU in IMF in globalizacije pritiskajo, da delajo kapitalistične reforme. Naši pomladni socialistki pa glumijo desnico in demokrate – a zaradi socialističnega populizma nočejo in se bojijo kar koli reformnega narediti. Sabotaža na sabotažo. Rezultatov nobenih po 25 letih!

   • Proporcionalni volilni sistem z nizkim pragom naredi koalicije, kjer je krmilo v roki stranke “špilferderberja”, ki je onemogočila vsako spremembo, za vsak slučaj pa so bili izven koalicije psi čuvaji, mediji in sindikati, ki so blokirali vse. Kot zadnji instrument pa vrhu vsega še pravosodni sistem. Robni pogoji so bili taki, da sprememb ni bilo moč izvesti.

   • pavel, tvoj odnos do obdelovalne zemlje in kmetijstva je zaskrbljujoč. Ga opažam že dolgo pri vas liberalcih. Za vas je vse samo prosti trg. Če ni računice za tekmovalnost našega kmetijstva z madžarskimi ali ukrajinskimi plodnimi ravnicami, naj magari vse kmetije v Sloveniji razen parih ob Muri in na Dravskem polju propadejo, kajne?

    Nora je politika, ki ne vidi pomembnost kmeta, pomembnost lepote slovenske krajine, če je obdelana in oskrbljena ( tudi zaradi nas – ampak a bojo turisti še prihajali v Slovenijo, če bo vsa zanemarjena, nepokošena, zaraščena s plevelom in grmičenjem, kaotično pozidana in pokrita z grdimi reklamnimi panoji itd?), če imamo dostopnost do lokalno pridelane, bolje preverjene in manj kemično obdelane hrane kot jo dobimo z dolgimi transporti iz sumljivih dežel intenzivne proizvodnje.

    Vsa srednja alpska Evropa ( pa ne samo ona, tudi recimo Japonska) podpira svoje kmetijstvo v smislu ekosocialnega modela, ki na čistem globalnem trgu ne more biti dovolj konkurenčno. Ekstenzivno kmetijstvo, ne pretežno intenzivnega. Hvala Bogu.
    Slovenija še premalo. Zato Slovenija nima preveč, ampak premalo vplivno SLS, gradečo tudi na krekovski tradiciji.

    Vi liberalci niste nikoli, ampak prav nikoli v slovenski zgodovini pokazali kaj smisla do slovenskega kmeta in slovenske zemlje. Zato raje tudi v prihodnje roke proč od kmetijske politike!

    Jaz sem od rojstva strogi meščan, ampak se mi srce trga ob vsej kemični tretjerazredni hrani v naših štacunah in se mi srce trga, ko se peljem po nekoč prekrasni slovenski podeželski krajini, kjer vidim vse več zanemarjenih nekoč obdelanih njiv in travnikov, na njih pa kakšen nemogoč beton ali parkirišče z desetinami tovornjakov ( ki služijo kdovečemu). Hvala lepa za Slovenijo tovornjakarjev!

    Želim kot konzervativec eksocialno svobodno Slovenijo kultivirane krajine in kultiviranih duš, ki spoštujejo tradicijo in so obenem radovedne in inovativne!

    • Ampak, tvoj odnos do kmetijstva ni nič manj zaskrbljujoč. Pozabljaš, da je naše kmetijstvo samo še 10% tistega pred 50imi leti. Proletarizacija kmetstva je izterjala svoj davek. In še na slabše gre.

    • IF: “… Ga opažam že dolgo pri vas liberalcih.”
     ===========

     pavel ni liberalec. Če bi bil ne bi odstavljal predsednika konkurenčne stranke, ne bi s podlimi podtikanji agitpropovsko pljuval po konkurenčni stranki, pač pa bi se ukvarjal z napredkom svoje stranke, ali pa bi ustanavljal svojo.
     Tudi ne bi lepil sem kvaziliberalnih člankov v katerih t.i. liberalec joka kako najnižje rangirana kasta ni deležna subvencij države in podobno.

     • To je pa ekonomski propagandni material v stilu: “Saj bi temu Pavlu dopustil pisanje, če bi tak liberalec, kot si ga jaz predstavljam. Ali pa vsaj popoln.Ker ne misli, takokot jaz hočem, imam pravico zasmehovati ga!”

     • AlFe: “To je pa ekonomski propagandni material v stilu: “Saj bi temu Pavlu dopustil pisanje, …”
      ======

      Tole je pa vaše bluzenje. Le kjeneki naj bi pavlu prepovedoval pisanje? A?
      Dobro se ve kakšna so liberalna načela, pavel vsekakor ni liberalec, samo z gobcem je, z gobce pa je, to pa.

   • Pavel,kadar koli se zapišeš na forumu , razen redkih izjem ,streljaš kozle!
    Tole,kar si napisal danes v svojih “komentarjih in priporočilih”je navadno sranje,otresi se že enkrat janševega sindroma
    in poglej resnici v oči,pač ne moreš brez blatenja in pljuvanja po Janši!
    Poglobi se v delovanje ex partiskijh aparatčikov,kdo vse sodi mednje,naj ti razloži Kučan in ko smo že pri tem,s kakšno pravico se pojavlja Kučan s svojim F21 na politični sceni in kovari na vseh možnih nivojih oblasti,za nameček pa tvoja ljubljena Ljudmila s falango svojih FDV-jevskih mladincev
    svi…nja po vsem,kar diši po SDS in ljudeh v lastni stranki,ki ne ustrezajo njeni politični liniji,ki se vse bolj nagiba razmišljanju levih opurtunistiv s kučanom na čelu,ki v aktualni politiki nima več kaj iskati!Vsiljivcu dela celo usluge!Desnica niti za milimeter ne bi smela popustiti načelom kučanovih
    aparatčikov,ki so povsod prisotni.Novakova,ki se grebe za položaj,gre mirno mimo vseh pravil igre na desnici in parira levičarskim in udbovskim
    akterjem v tako imenovani demokratični in etično naravnani vladi,ki jo vodi
    preračunljivo izbrana oseba!Najbolj žalostno pri vsem tem je,da novakovi v stranki ne upa nihče natočiti čistega vina!Verjetno se drže pravila:Bolje vrabec v roki,kot golob na strehi!
    Zaključek:
    Kaj samoupravljanje, tranzicija je bila šele eno ogromno sranje!
    Medtem ko je v Stožicah partijska vrhuška prepevala Bandiera Rossa, ko se je Janez Stanovnik boril proti neoliberalizmu in z osvobojenega ozemlja izganjal Američane, Miro Cerar pa z osemdesetimi sodelavci pisal program svoje politične stranke, se je v srednji Evropi zgodil zgodovinski preobrat.

    Kaj je storil Peterle,da o Pirnatu,Plutu,brata Podobnik,Mencinger zadrt
    zagovornik socializma in vseh eskapad takratnih konvertitov in podgan,ki
    so se navlekle v vlado na vse možne položaje v obliki opozicije in koalicije!
    Pisariti razprave in podtikati afere,to je tvoj stil in verjetno tudi razmišljanje!
    ŽIVLJENJE JE PARADA IZGUBLJENIH TRENUTKOV! Isto bi lahko trdil tudi za
    tranzicijske dogodke v naši omahljivi in preračunljivi slovenski državi in
    državljanih,sebe pri tem izključujem in za to imam velik razlog,verjetno nisem edini!

 • Tudi v kmetijstvu se prebuja ekološki duh, ki omogoča pridelovanje tudi na manjših kmetijah, brez velikih stroškov, ker niso potrebni dragi stroji in naprave.

 • Zanimivo je, da so v resnici vse desne stranke za prodajo državnih podjetij in bank. Mogoče s pridržkom SLS.

  Problem je večji medsebojna podpora desnih strank, ko je treba podpreti predlog, ki ga je vložila le ena desna stranka.

 • Kopiram še eno zanimivo diagnozo:
  “Najpomembnejše spoznanje pa je dejstvo o ohranjanju statusa quo v slovenski politiki. Gledano z distance je afera Patria zgolj nadaljevanje utečene politične prakse z drugimi sredstvi. Glavni koncepti ostajajo isti: Kučan in Janša, rdeči in črni, komunisti in cerkveni, partizani in domobranci, levi in desni … Slovenski politični prostor ostaja ujetnik te večne ideološke logike, saj koristi vsem glavnim vpletenim akterjem.

  Levici zato, ker ji obstoj Janeza Janše kot glavne figure na nasprotni strani zagotavlja kontinuiteto oblasti, ne glede na vso opravilno nesposobnost lastnega političnega establišmenta. Dominantnim strategom desnice omogoča ohranjanje primata na lastnem polu, saj so v skladu z njo zasnovali svoj celoten politični koncept. Medijem njen ideološki naboj pomaga konsolidirati občinstvo in ohranjati infuzijske kanale z gospodarjeve mize. Ustreza tudi interesnim lobijem, ker lahko daleč od oči javnosti mirno plenijo po preostankih državnega premoženja.

  Prvi med tistimi, ki od ohranjanja tovrstnega notranjepolitičnega kulturkampfa nimamo prav nič drugega kot škodo, smo državljani te države…”

 • Franc Mihič

  Spomenka Hribar je kot nekdanja političarka priznala soodgovornost za razmere, v katerih se je znašla država.
  Kaj pa ostali “pošteni” politiki?

  http://www.rtvslo.si/slovenija/video-spomenka-hribar-priznava-soodgovornost/297014

 • Franc Mihič

  Kdaj bo desnica spoznala, da je bila premalo dosledna in pravična, da je kar sledila divji privatizaciji in tajkunizaciji, tako da smo državljani zato zopet neenakopravni, kat je v nasprotju z demokracijo in Ustavo; ni dosledna pri uporabi odgovornosti gospodarskih družb, ni odpravila goljufanja zaposlenih, ni se dovolj poglobila v rešitve demokratičnih razvitih družb, ni spoznala, da očitno v Sloveniji ni še pravega znanja za odgovorno tržno ekonomijo, in je žal izgubila stik z volivci, kar je največja njena hiba, saj tudi zato demokracija ne funkcionira, simpatija in zmaga na volitvah se pa odmika!
  Zasluge so hvalevredne, a nove rešitev so potrebne, tudi na desni politični opciji, ki je na volitvah popolnoma pogrnila, a doslej še ni napravila samokritične demokratične analize vzrokov volilnega poraza, saj velja še naprej po starem, »oni drugi so krivi, mi pa ne, je vendar jasno«! Meni ne!
  Volivci smo na potezi, na vsej črti, problem pa je obstoječi volilni sistem za DZ RS ! Za spremembo ni dovolj vneme, ne na desni, še manj na levi, tudi ne za boljši kompromis volilnega sistema.
  Levi politiki vztrajajo pri partijskem proporcionalnem volilnem sistemu, kjer je partija vse, volivec pa nima prave izbire, saj ne more uveljaviti osebne odgovornosti do poslanca za njegovo delo, čeprav vsi delajo z mandatom ljudstva, ki jim tako ne more izstaviti računa in reklamacij za slabo delo!

  • Strinjam se z vsem kar ste napisali, le s spremembo volilnega sistema ne. Če je volivec kralj, potem mora volilni rezultat odsevati voljo volivcev. Tega pa večinski sistem nikakor ne. Bi pa podpiral pravico vsake stranke, da zamenja odpadlega poslanca. Volovci volijo stranko in ne posameznega kandidata, pa če še toliko govori o izvoljenih poslancih. Bil bi pa za ukinitev okrajev in absolutni preferenčni glas.
   Večinski sistem lahko samo omogoči trdnejšo vlado ene manjšinsko podprte stranke, saj v drugem krogu volitev večina lahko samo izbira manjše zlo in ne po svoji volji.
   Sicer pa mislim, da tudi sprememba volilnega sistema ne bi odpravila problemov v Sloveniji.

 • Franc Mihič

  Volivec je kralj, a v Sloveniji že ne!
  »Ker so politične stranke pretežno financirane iz državnega proračuna, so del javnega sektorja, torej tudi one kot ves javni sektor in gospodarstvo potrebujejo preobrazbo. Za njih veljajo enaka vprašanja: Kdo so naši volivci? Kaj jim ponujamo? Po katerih komunikacijskih kanalih? V kolikšni meri so volivci zadovoljni z našimi izdelki in storitvami? Ali naši izdelki in storitve rešujejo dejanske probleme, trenutne in strateške? Ali imamo ustrezne vire, človeške in finančne za udejanjanje ciljev? Ali imamo primerne načrte? Ali smo ustrezno organizirani za zadane cilje? Ali imamo prave vodje za doseganje teh ciljev?«
  Odlično in akutno aktualno za tiste, ki spoštujejo volivce in demokracijo!
  http://www.casnik.si/index.php/2014/11/04/za-zrelo-politiko-potrebujemo-zrele-politicne-stranke/

 • Slovenija ne rabi zdravnika ampak kirurga

  Podpisniki peticije proti privatizasciji, ki jo je sestavil bivši minister demosa Mencinger.

  Spisek norcev, prvopodpisnikov:

  https://pbs.twimg.com/media/B5DgqqdCIAAu6Ue.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/B5DirRSCMAMqk2B.png

  • Portal Plus: “7 let odlašanja prodaje Telekoma in Petrola je odneslo 630 milijonov evrov ali 2.350.000 socialnih pomoči”
   ======

   Ne skrbite, bodo tile podpisniki tole nadomestili (šala, grenka)

   • Šala je še bolj grenka.
    Tile podpisniki bi radi odnesli še razliko do 0 oz. še kaj več.

 • Franc Mihič

  Slovensko zdravstvo: Kafkovska Slovenija-Mobing!
  Politika pa nič?
  Kdo rabi zdravnika, ljudstvo ali politika?
  »Podatki za leto 2012 kažejo, da je samo diagnoza posttravmatski stresni sindrom – ta diagnoza je neposredni kazalnik, da narašča tudi trpinčenje na delovnem mestu – zahtevala 23 bolnišničnih, torej psihiatričnih obravnav, 1559 zunajbolnišničnih obravnav, v 200 primerih pa odsotnost z dela. Pri tem pa je jasno, da govorimo le o vrhu ledene gore. Vsi zdravniki pravega vzroka tovrstnih motenj oziroma bolezni ne prepoznavajo, zaradi stigme pa teh težav včasih tudi ne šifrirajo pod to diagnozo.«
  http://www.polet.si/dr-house/slovensko-zdravstvo-kafkovska-slovenija


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI