Strast za oblast

Helena Jaklitsch 8.10.2013 0:01
 

janez-stanovnikStrast za oblast je najgrša strast, nam je v nedeljo zvečer razlagal »oče naroda« Janez Stanovnik, potem pa dodal, da morajo oblastniki služiti in ne vladati narodu. Da, nacionalna televizija nam je v najbolj gledanem času, to je v nedeljo zvečer, zavrtela oddajo, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo in ki je govorila o Janezu Stanovniku kot – vsaj tako naslov oddaje – o očetu naroda. Ko sem poslušala hreščečega starčka, ki nam je razlagal o ekonomskih zakonitostih, pa o času med vojno in naši osamosvojitvi, o zaslugah OF za našo samostojno državo ter o pomiritvi v našem narodu, sem se nehote spomnila besed ameriškega veleposlanika ob nastopu Stanovnika v Dražgošah: “To je svobodna država, lahko reče, kar hoče, ne zamerimo mu. Pred 70 leti je bil junak, danes je že star mož. Mislim, da ni primerno, da ga kritiziramo. Seveda se ne strinjamo, vendar nič hudega.« Se strinjam, ni primerno, da bi ga kritizirala, ker živi v svojem namišljenem svetu, narobe pa bi bilo, če bi pustila, da ta njegov svet, zgrajen na manipulaciji in potvarjanju, še naprej tvori (izkrivljeno) zgodovino našega naroda.

Oče naroda

Novinarka ga je tako v oddaji med drugim spraševala, od kod njegov naziv »oče naroda«. Vprašanje se mi je zdelo čisto na mestu, ker tega tudi jaz ne vem. Njegov odgovor je bil popolnoma nejasen, očitno naj bi se ta »časten« naslov navezoval predvsem na njegovo predsedovanje Socialistični Republiki Sloveniji pred časom osamosvojitve. Ker v resnici skozi celotno oddajo nisem mogla ugotoviti, s katerimi dejanji in ravnanji naj bi si pravzaprav zaslužil ta naziv, se mi zdi več kot verjetno, da si ga je podelil kar sam, oz. so mu ga podelili tisti, katerih glavna strast je prav oblast. Oblast, ki so si jo na najbolj krvav način vzeli po vojni in je niso izpustili iz rok vse do danes. Oblast, ki že 70 let »ustvarja« svojo mitološko zgodovino zato, da bi se ohranila na oblasti. Težko si namreč predstavljam, da bi bil lahko oče (slovenskega) naroda nekdo, ki je še leta 1990 trdil, da bi bila slovenska osamosvojitev samomor. To je skušal kasneje malce omiliti z besedami, da to ne bi bil samomor, ampak je bila »verjetno napaka«, saj je bila Jugoslavija naša skupna domovina, ki bi lahko »obstajala še danes«, če bi le bila postavljena malo bolj kot mehka konfederacija. Prav tako si težko predstavljam, da bi bil lahko oče naroda nekdo, ki je vse svoje življenje živel na račun številnih privilegijev in jih je ohranil vse do danes. Po mojem prepričanju je oče naroda lahko le nekdo, na katerega so njegovi »sinovi in hčere« ponosni in se z njim in z njegovimi ravnanji poistovetijo. Vendar si težko predstavljam, da bi se številni brezposelni in tisti z minimalnimi plačami in tisti na pragu revščine lahko poistovetili z nekom, ki ob 7.000 evrov pokojnine živi v varovanem stanovanju v centru Ljubljane, za katerega plačuje okoli 30 evrov najemnine. Ali pa tisti, ki ne morejo dobiti ugodnih kreditov za nakup človeka vrednega doma, medtem ko si je »oče naroda« po Jazbinškovem zakonu s priznanim 60 % popustom v elitnem delu mesta kupil stanovanje, ki mu je bilo dodeljeno leta 1985 kot takratnemu funkcionarju in je bilo del skupne družbene lastnine. Verjetno tudi njegovima dvema otrokoma, ki sta zaposlena kot profesorja na univerzi, ni bilo potrebno poslati več sto prošenj za to, da sta, tako kot mnogi otroci partijskih funkcionarjev, dobila ugledno službo. Še bi lahko naštevala, vendar najbrž ni potrebno. Že iz napisanega je jasno, da je s podelitvijo naziva »oče naroda« Janezu Stanovniku nekaj hudo narobe, saj mu je bilo za slovensko suverenost in samostojnost ob vsem njegovem delovanju bolj malo mar. Pa čeprav mu je leta 2002 tedanji predsednik podelil celo zlati red za zasluge pri uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Verjetno bolj zato, da bi razvrednotil trud in napor pomladnih strank pri naši osamosvojitvi.

Suverenost Slovenije brez suverenosti

Ta konec tedna smo lahko gledali še eno mitološko zgodbo, ki se je dopolnjevala z zgoraj omenjeno oddajo. Na nacionalni televiziji smo lahko v živo spremljali prenos proslave ob 70-obletnici ustanovitve Kočevskega zbora odposlancev slovenskega naroda, kjer so ob začetku proslave povedali, da so bili »poslanci izvoljeni na splošnih in javnih volitvah« in da je to predstavljal »prvi slovenski parlament«. Glavni govorec ter nekdanji predsedujoči Zboru odposlancev pa je v tem videl celo »prelomno državotvorno dejanje slovenskega naroda med drugo svetovno vojno, ki je omogočilo uzakonitev suverenosti slovenskega naroda in položilo temelje njegove državnosti.« Daleč od resnice, kot vse, česar so se komunisti in njihovi najzvestejši med vojno in po njej dotaknili. Besede komunistov, ki so že med vojno popolnoma monopolizirali oblast, so bile zgolj všečne floskule, s katerimi so želeli prepričati slovenski narod, da njihov boj nikakor ni boj za oblast, temveč za osamosvojitev. O tem, kaj se je zgodilo s tistimi, ki so spregledali njihovo igro oziroma njihove laži, smo lahko poslušali včeraj na spominski slovesnosti v Teharjih, kjer ležijo pobiti domobranci ter številne druge žrtve povojnega partizanskega nasilja. Želela bi si, da bi nacionalna televizija enkrat v živo prenašala tudi dogodek, ki ga z vsem spoštovanjem in pieteto organizira zamolčana stran.

Ni, ni pravljice

Ob napisanem bi mi upravičeno lahko očitali, da v teh časih ni bistvena naša preteklost, temveč da bi se morala ukvarjati z našo sedanjostjo, zaznamovano z gospodarsko, finančno, predvsem pa bivanjsko krizo, in bližnjo prihodnostjo, ki nam grozi s prihodom Trojke. Se strinjam. Ampak kako naj to storim, ko pa se s tem ne ukvarjajo niti tisti, ki bi se vsaj po »službeni« dolžnosti morali? Še huje. Prav ti se, namesto da bi iskali rešitve za izhod iz krize, pospešeno usmerjajo v preteklost, v ponovno obujanje njene »pravljične mitologije« kot je dejal govornik na letošnji slovesnosti v Teharjih. Saj jih razumem – v tej pravljični mitologiji so prišli na oblast in samo v njej zmorejo utemeljiti svojo pravico do mesta, ki so si ga na najbolj surov način vzeli. Toda to razumevanje me še ne odvezuje odkrivati po resnici in pravici bedo Potemkinovih vasi naše polpreteklosti. In oddaja o očetu naroda in spominjanje na 70 letnico Kočevskega zbora sta že dve taki vasi.

Foto: Reporter

 
Značke:

52 komentarjev

 • Bravo, Helena.

 • Jasno povedano. Ali bo zaradi takega prispevka avtorica ponovno doživela diskriminacijo na delovnem mestu?

 • čebula

  čestitam

 • Zdravko

  Toda, eno uro poslušat gospodov povišan glas je res preveč. Naj gre kar v Dolomite volkove plašit.

  • hrvatini

   Ljubi Bog, a res morete tak intervju sploh odpreti. Meni kaj takega sploh ne pade na pamet. In tukaj mislim, da je velik del , celo pametnih ljudi, zelo čuden ! Kaj za vraga gledate vse kar vam javna hiša predvaja ???? Kako se morete tako poniževati ? Kot da “oni” poslušajo in gledajo kadar pošteni ljudje z naše strani kje govorijo ! Naša stran je ves čas deležna zarote molka, iztrganih citatov, 1 minutnega poročila s Teharij, pa še to je polno manuipulacij in nič vredno, da ja ne bi kdo česa razumel in zvedel, vi pa 1 uro takega tipa gledate in poslušate. Avtorici teksta priznanje za komentar, seveda je ona “morala” gledati , če je hotela to napisati…Mi pa vseeno če bi takrat recimo prebrali kaj iz Zaveze ali Družine ali Reporterja ali karkoli drugega bi bilo dosti bolj zdravo !

   • Še bolj zdravo je, če človek ne prebere niti Reporterja.

  • veteranka

   No, kdor je gledal do konca, ga je poslušal eno uro in pol.
   Mene pa zanima koliko je kulturno ministrstvo odštelo za ta hreščeči monolog.
   Pred eno uro sem slišala, da je Stanonik odstopil, kot predsednik borcev, zaradi zdravstvenih težav.
   Hvala Bogu nihče ni VEČEN !!!

   • Večina civiliziranih držav je ukinila smrtno kazen celo za najvećje zločince, vi se pa zahvaljujete bogu za bolezen starega človeka.

 • Odličen komentar. Stanovnik je prototip zlaganega “heroja”. Kot predsednik ZZB pa je moralni hipokrit, sokriv za prikrivanje zločinov in v nekem smislu za njihovo nadaljevanje. To je njegov glavni prispevek v breme narodove prihodnosti.

 • Pokvarjenost teh komunističnih tipov je neskončna !

 • Na našo žalost in sramoto ne gre za preteklost!

  • Meni je pa tale tekst razočaral, ker je zavil Ihan v vsegliharstvo. Prvi njegov članek, nad katerim nisem navdušen.

   • Zdravko

    Meni je še kar nekako, toda: gospod Ihan pozablja da je sam del in produkt te generacije in da je kot profesor celo del kontinuitete zapravljanja človeških virov v našem prostoru. Ni neki tujec, vesoljec, ki samo opazuje in se ga problem ne tiče.

   • hrvatini

    No, potem jih pa niste veliko prebrali. Vedno je vseglihar !!! Kar pomeni da njegovo pisanje ni veliko vredno pisanje ! Bolj za hlajenje ust….

 • Delo, 10.4.1989

  J.Stanovnik: “Zame bi bila odcepitev Slovenije samomor”

  https://pbs.twimg.com/media/BVuZ1r3CQAA-Rbv.jpg

 • Imenovanje Stanovnika za očeta naroda,že mogoče,vprašanje je katerega naroda ,mogoče tistega,ki je izvajal genocid nad svojimi brati Slovenci in jih pahnil v najtemnejši kot komunističnega pekla iz katerega za enkrat ne vidim izhoda!

 • Franc Mihič

  Bivši predsednik države Milan Kučan je v javni izjavi zapisal, da obžaluje in obsoja povojne zunaj sodne poboje, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin; Nedelo, 9. julij 2000.
  Sodnega epiloga pa še ni? Zakaj?

 • Lucijan

  Pravi članek v pravem trenutku!

 • Franc Mihič

  “Saj jih razumem – v tej pravljični mitologiji so prišli na oblast in samo v njej zmorejo utemeljiti svojo pravico do mesta, ki so si ga na najbolj surov način vzeli. Toda to razumevanje me še ne odvezuje odkrivati po resnici in pravici bedo Potemkinovih vasi naše polpreteklosti. In oddaja o očetu naroda in spominjanje na 70 letnico Kočevskega zbora sta že dve taki vasi.”
  Res je žalostno, da se še danes širijo miti o NOB, o revoluciji pa nič.

  • Franc Mihič

   Pokojni akademik prof. dr. Aleksander Bajt je zapisal, da je partija med NOB oziroma med okupacijo prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. Komunistični veljak in vodja OZN-e Ivan Maček Matija je namreč dejal: »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane!«

   • Da dopolnim kako je Ivan Maček Matija točno povedal.

    Komunist Matija Maček v dokumentarcu z leta 1990, ki je bil predvajan na RTV.
    Povedal je takole (napisano fonetično, točno tako kot je povedal):

    Citiram:
    “Jz sem sam v superlativih poslušou pa slišou in mislu o Sovjetski zvezi. Da je to neki kjer je človk, delavc končno osvobojen vsega in da lepo živi dela in tko naprej. Tako predstavo idealistično smo mel več al’ manj vsi, tist’ k so pa od gor (iz SZ – opomba Riki) prihajal pa niso nam čiste vode nalil kako je gor zgledal. Noben ni o tem govoru, pa tud jest ne pol, ko sem nazaj pršu. Tud jest sm bil tih, nism prpovedval tistih stvari k sm smatral, da ni treba, da jih komunisti vedo, ker sem smatru, da bom s tem partijo razbiju, če bom prpovedvou resnico kako gor zgleda. Zato so mi potem še kasnej očital zakaj takrat, ko sem pršou iz Rusije nisem tega prpovedvau.

    Jaz sm pa odgovoru, če bi jz takrat teb to prpovedvau kar sm jez gor vidu, pa kakšn je dejansko stanje ti ne bi biu več u partiji, ti bi biu na drugi strani, ti bi biu naš sovražnik.”
    Konec citata

    Namenoma napisal fonetično, da se lepo vidi kakšni šlosarji so vodili prejšnjo državo.
    Iz teksta se tudi lepo vidi, da so komunisti zelo dobro vedeli kaj se je v Rusiji dogajalo, in kako so to prikrivali svojim članom, kateri niso bili nikdar v Rusiji na “usposabljanju”.
    Kako tudi ne, saj so natančno prevzemali ruske komunistične vzorce, celo poimenovanja, od tod tudi izraz za politične n, razredne sovražnikeasprotnike: “Belogardisti” vzet iz ruske državljanske vojne.
    Kogar niso obtožili, ali izdajalstva, ali kolaborantstva, pa je bil po družbenem statusu t.i. razredni sovražnik (duhovniki, bogatejši mali obrtniki, kmetje ali podjetniki, skratka večina privatnikov), tega so poimenovali za belogardista.

 • Dober članek!

 • V prelomnih časih predsedovanja predsedstvu SRS, se je Janeza Stanovnika prijel vzdevek »oče naroda«, ne nazadnje zaradi njegovega patriarhalnega videza /Wikipedija/.

  Tega Amphibijo-Salamandra so, po odstavitvi Vratuše, za očeta naroda oklicali kar novinarji. Novinarka se z vprašanjem o njegovem očetovstvu narodu spreneveda in zavaja pozabljive in mladostnike.

  Odličen članek gospe Helene Jaklitsch.

 • GloriaDei

  Morda kdo ve, kako se naj rešim obveznega plačila RTV naročnine?

  • hrvatini

   To je pravo vprašanje !

  • veteranka

   Tudi mene to zanima !!!
   Greh se mi zdi dati sleheren € za to zbrozgano rdečo čorbo, ki nam jo servira RTV.

 • GloriaDei

  Odpovejte TVS in se naročite na Telemah. 2X vam ne morejo zaračunati iste “štruce” pokvarjenega kruha.
  Telemah zagotovo plačuje TVS tisto, kar njihovo svojim naročnikom naprej zaračunava.
  Sicer pa, TVS, POP, A kanala in Siol neta niti povoham ne.

  • hrvatini

   Pravilno ! Če hočete gledati primeren program, potem glejte HTV , ki ima veliko dobrih oddaj in dosti bolj profesionalne novinarje. Ni zastonj najboljša Javna TV hiša v Evropi !

 • Stanovnik je bil krščanski socialist, pa poglejte kaj je postal.

  Najprej Kardeljev tajnik ( to si je lahko zaslužil samo najbolj opran komunist), nato je bil ves čas v ozki eliti oblastnikov, ki je upravljala in zlorabljala KAPITAL in oblast.

  Danes zagovarja fanatično komunizem ob tem, da ima 7.000€ penzije, nekaj sobno luksuzno stanovanje ( oskrbovano z mladimi strežnicami) in ob tem, da je večina državljanov lačnih z bednimi penzijami, plačami itd.

  Mediji pa še kar naprej delajo kult osebnosti ( ma kakšn oče Slovenije: prej sovražnik in Pogrebec Slovenije!!!!), dvorjani pa to veselo širijo po medijih ob pomanjkanju zdrave kritike in fokusa na najbolj pomembne pereče teme.

 • Oče naroda

  Očeta ne sodimo, očetu smo pripadni, smo njegovo potomstvo in hvaležni smo mu, zato kar smo. Odnos do očeta ni racionalen, je monogo globji od razuma.

  Slovenci smo ves svoj vek živeli v habsburški monarhiji in cesarju smo tudi rekli “Oče naroda”.
  Slovenci vse svoje živlejnje iščemo v voditeljih očeta in kdor si pridobi ta naziv, temu smo pokorni.
  Komunistični sistem tega ni ukinil, ampak je s pridom izkoristil. Ljubezen do Tita je zrasla, ker je živel kot pravi cesar. Nato je šlo nasledstvo naprej in prvi ,ki smo mu podeliti ta naslov je bil Stanovnik, za njim pa Kučan.
  Problem Slovencev je, da hočemo ukiniti komunizem, ko bi morali najprej ukiniti monarhični refleks. Ampak tega bo težko, ker je ta refelks po toliko stoletjih že genski.

  • Ukiniti bi bilo treba kar katoliški refleks. Tam so vsi očetje in patri od papeža navzdol. Od tod je ta refleks, če vas že moti.

 • pišuka, včasih smo res severni korejci. imamo nacionalno televizijo, ki je na predvečer odstopa naredila pravcati hommage razmeroma nepomembnemu (če ne celo škodljivemu) pripadniku naroda.
  verjetno tudi danes zvečer jokanje v dnevniku in kak analitik, ki bo recimo rekel ‘glejte, stanovniku lahko nekateri očitajo marsikaj, vendar je dejstvo, da je zmogel v odločilnih časih odločna dejanja in tudi po njegovi zaslugi dandanes naši otroci živijo v svobodi in ne pod nemško okupacijo…’

 • Zdravko

  Če bi bil Tito cesar bi bilo to še najmanjši problem. Tito je imel zasebno državo, to pa ni cesarstvo. Da ne bi kdo mislil, da bi ga primerjal s kakim Franc Jožefom. Ko so Tita fotografirali in obesili njegovo sliko vsepovsod, ko se je narod njegovi sliki moral klanjati… Kakšen Franc Jožef. Ta je bil res car!

  • Tito je bil edini, ki je imel privatno lastnino ( vsa družbena ali “državna” lastnina je bila v bistvu njegova privatna lastnina, ker je on kot Bill Gates o njej odločal – ni pa je ustvarjalno pridelal, temveč večino ukradel in prigoljufal, nadmudril,…) in edini, ki je imel 20 milijonov sužnjev. Padli smo v sužnjelastinško državo.

  • Ljudje so Tita dojemali kot cesarja in so do njega tak odnos. Seveda mu niso rekli oče naroda, ker bi to bilo preveč monarhično. Šele kasneje s Stanovnikom se je, da podrejeni odnos in pripadnost lahko izrazil. To, da je bogokletno govoriti slabo o Titu, Stanovniku, Kučanu portjuje dejstvo, da so ti trije sprejti kot očetje.

  • Potem si pa preberi v Švejku, kako je bilo, ko so cesarjevo sliko muhe posrale. Visele so obvezno v vseh javnih prostorih. Švejkova je visela v gostilni. Problem komunistov je bil, da si niso ničesar izmislili, ampak vse po svoje razumeli in kopirali. Bratstvo i jedinstvo in štafeto za rojstni dan si je na primer izmislil Karadjordje.

 • Jože Kurinčič

  Čestitam za prispevek!

  Iz pogovora s Stanovnikom se spomnim:
  novinarke, ki ga kot šolarka posluša in predstavlja prototip človeka iz slovenske mlade generacije, ki nima pojma o tem, kaj se je zgodilo med revolucijo in ji stari manipulator ubija v glavo neke mite, ki so podlaga za to, da ta revolucionar in njegovi živijo razkošno življenje;
  Stanovnikove izjave, da je bil izvoljen na demokratičnih volitvah (v totalitarni državi na demokratičnih volitvah!),
  izjavo, da med drugo svet. vojno na Slovenskem ni bilo državljanske vojne;
  da nimajo partizani nič s povojnimi poboji (in to izjavi človek, ki je bil v neposredni bližini Kardelja, ko je ta naročil, da morajo “čistiti” – pobijati,in ki je bil od l. 1946 tajnik človeka, ki je bil eden najodgovornejših za ta gnusen zločin nad političnimi nasprotniki;
  da je oddajo financiral Ministrstvo za kulturo in da je bila predvajana isti dan, ko je bila v Teharjah spominska slovesnost na “dvojni zločin” – pomor živih in oskrunjenje njihovih mrtvih teles.
  Bolno in pokvarjeno!

 • GloriaDei

  Pimi,

  hvala za nasvet,vendar se mi dozdeva,da se RTV ne bo tako zlahka odpovedala belemu kruhu. Že sedaj sem naročnica na KKS Kamnik,ki ima v ponudbi tudi programe RTV. Se pravi, da program TV Slovenija plačujem dvakrat. Je o tem vprašanju mogoč referendum?

  • Spoštovana GlorijaDej

   “Crknite” televizor in ga “vrzite” na smetišče servisa. Če nimate televizorja, tudi naročnine ne potrebujete. Ko boste “kupovali nov televizor” se pa ozrite po ponudnikih kabelskega programa.
   KKS-ju plačujte kar vam zastonjkarskega dobavlja, če se pa zraven štuli še TVS, naj se pa s kodo zavarujejo.
   Kot vsaka gostilna s televizorjem v njej, tudi KKS plačuje svoj del od zaslužka tistemu, ki si avtorsko lasti program.
   Problem ni TVS, problem je odločitev v parlamentu.
   Ustavno je potrebno presoditi sprejeto odločitev v parlamentu, ker vam nalaga plačevanje tv naročnine za nekaj, kar je v programski tv ponudbi zastonj.
   In za konec! Zakaj je pa na satelitski TVS brez problemov zakodirana, vse ostalo imate pa zastonj.

 • Jože Kurinčič

  “Oče naroda”
  Spomnim se, da so ta naziv za Stanovnika uporabljali v Mladini v času njegovega predsednikovanja, vendar ironično. Verjetno zato, ker je spominjal na Franca Jožefa, morda pa tudi zato, ker je kot Franc Jožef, ki je vodil A-O v zadnjem obdobju njenega obstoja in se kot starec ni več zavedal, da država propada, je tudi Stanonik vodil Slovenijo v njenem zadnjem socialističnem obdobju (njegovo izjavo,da bi bila odcepitev samomor, je treba razumeti v tem kontekstu.) Da so uporabljali ta izraz v zaničjivem tonu, sam v sebi ve verjetno tudi Stanonik, vendar ta mojster sprenevedanja tudi ta “naslov” izkoristil sebi in svoji stvari v prid. Od človeka, ki je med vojno vstopil v partijo in se potem leta 45 cerkveno poročil, pač ne moreš pričakovati kaj drugega kot stalno sprenevedanje in manipuliranje. In to vse zato, da bi ohranil last, čast, oblast.

  • hrvatini

   Kaj še ne boste nehali s tem starcem ! Kaj želite Slovence vse o njem naučiti !?
   Ignorirajte starega zlobneža, to je edino prava stvar. saj menda vsi vemo da je baraba bil in ostal.

 • “Oče” naroda je odstopil s funkcije predsednika ZZB.

  Nadomestil ga bo, kot novi predsednik, šestkratkrat poročeni in petkrat ločeni človek, ki je bil leta 1945 star 7 let!

 • čebula

  Zaradi Jeleninega prispevka, je odstopil.. tako se govori okoli 😀

 • capricornus

  Stanovnik je sadil rožice a kaj se zgražamo nad pocukrano zgodbico za naše male, sami smo krivi, priznajmo si da smo sami pomagali tlakovati pot takim oddajam in temu da se slavi zločin na partizanskih proslavah.Takšne partizanske proslave bi bilo potrebno prepovedati !!!!!!!!!!!!!!!!
  Če bi dobrih dvajset svobodnih let porabili , da bi se utrjevali v resnici in skladno z njo delovali do takšne oddaje ne bi prišlo.Falanga kontinuitete je zasedla vsak prazen prostor koder smo popustili,a se brez prisile ne umakne zato pa naduto razkazuje krvavo mišičje, ker jim je bilo dopuščeno prilezti iz lukenj in por kamor so se ob osamosvojitvi poskrili.
  Vem da še ene revolucije ne bi preživeli, ali nad nagačeno mafijsko vlado z vstajniškim terorjem ? Tranzicijska pot, ki ji sledimo nas pred nekatere obupne izbire dobesedno sili, a če bi se res zgodile bi rdeča kolobocija šele dobila krila in “raison”. Ali bo zver izdihnila sama, ali se bo sedem glav rdečega zmaja spopadlo med seboj če bo zmanjkalo plena -denarja.

 • Petrovc

  Odličen članek.

 • Dare Kosterca

  Nagačen je ful drugačen.

 • Grozljivka je bila tole, še eno pranje možganov ljudem, ki si seveda to dovolijo.

  Slovenci bi najprej morali pogledati resnici v oči in se začeti zavedati kaj se je pravzaprav v resnici zgodilo leta 1945. No, dogajalo se je že prej in šlo je za povsem identično zgodbo, kot v sovjetski zvezi, ko so prevzemali oblast boljševiki z izvajanjem boljševistične revolucije. Kidrič, Kardelj, Maček so bili šolani boljševiki na šoli Đerđinski v Moskvi.

  Potem se ne gre čuditi, da so izkoristili NOB in poštene domoljube, ko so preko njih in z njimi zanetili bratomorno vojno in izvedli svoj zmagovit pohod na totalitarno oblast, ko jim sploh ni bil primaren boj zoper hitlerjansko nadlogo, marveč prevzem totalitarne oblasti po sovjetskem zgledu tamkajšnjih boljševikov.

  Tako bi morali razumeti, da se je na teh tleh zgodila zgolj zamenjava okupatorja in žal nam ta, ki je hitlerjanko nadlogo zgolj zamenjal z različnimi metodami in prerazporeditvami vlada še danes.

  Tega kar sem zapisal ne bo nihče niti poskušal ovreči z argumenti, ker argumentov preprosto ni. Da je tako, kot pravim je grda manipulacija partijskega vodstva, ki je pod svoj dežnik spravila marsikoga, ki ni imel s boljševizmom in komunisti nič z nagnusno lažjo, da bo po vojni zavladala demokracija in večstrankarski sistem. Seveda pa so vse take, ki bi razumeli, da tega ne bo, počistili preventivno že med vojno, da o tem kaj so počeli takoj po vojni niti ne govorimo.

  Seveda je starček z močno prekrižanima rokama (kar govori samo po sebi, da se ga ta tema hudo dotika), ko je govoril o povojnih umorih, še prej povedal, da je Slovenija vstopila v Jugoslovansko državo suverena in je takoj, ko so drugi – Milošević ,začeli ogrožati naše nacionalne interese iz nje tudi taka izstopila.

  Glej ga zlomka. V drugi sapi pa pove, da slovenski partizani med katere se prišteva tudi sam (v resnici je prekaljen partijski funkcionar-manipulator, ki ni nikoli niti videl prvih bojnih linij) niso imeli nič s povojnimi umori, saj naj bi to naredila Jugoslovanska oblast oziroma njena vojska. Teh pravljic tudi njegovi pravnuki, če jih ima ne verjamejo.

  No, zdaj pa sprašujem ali ni največje ogrožanje nacionalnih interesov nekega naroda ravno to, da ti neka vojska, neka oblast da pobiti (brez sodb) na tisoče intelektualcev, učiteljev, duhovnikov, drugih izobražencev, podjetnikov in tovarnarjev ter obrtnikov??? Kaj je lahko hujše ogrožanje neke nacije, kot do, da nekdo opravi na njenih tleh genocid??? In kako je mogoče, da so slovenski boljševiki, komunisti in poštenjakarji tipa Stanovnik ostali v taki zvezi držav federaciji, ko so izvedeli, da se je zgodil tako okruten nezaslišan zločin.

  Kaj bi morala narediti suverena država, ko ji je neka druga nacija povzročila tako gorje??? Vemo kaj samo tisti, ki imamo razčiščene pojme kaj je genocid. Morali bi takoj prekiniti vse kontakte in se osamosvojiti ter zahtevati pregon zločincev. Seveda se to ni zgodilo, saj je to kar blebeta partijski privilegiranec, manipulator stric Stanovnik, ostudna laž.

  Če to ne bi bila smrdljiva laž, bi ti domnevni poštenjakarji dopustili in uredili, da se zločince poišče in se jih kaznuje vsaj po letu 1990. Zakaj se to ni zgodilo??? Zakaj so njihovi nameščenci v policiji, tožilstvo in sodstvu morali ves čas preprečevati, da ne pride resnic na dan, če oni nimajo nič s tem???

  Nismo vsi prestrašeni Butalci v tej državi, da ne bi upali razmišljati s svojo glavo. Kaj bo rekel zdaj, ko je ovadba na 300 straneh romala tudi v Haag zoper njegovega pajdaša Ribičiča. Se bo morda zdaj spomnil, da je sam za vse to vedel, kot Kardeljev pribočnik in je prikrival zločin in zločince kar je enako kaznivo dejanje??? Nekaj je hudo narobne in te dni je predal funkcijo vodenja komunistične izpostave domnevnih borcev za svobodo še enemu manipulatorju Titu. Gre za Tita Turnška. Kakšna ironija? Preden bo ta organizacija dokončno crknila se bo to očitno zgodilo pod Titom. Tako, kot je nastala.

  Grozljivo je to, da RESNICA tako počasi leze na plan in še bolj to, da se eni še kar nočejo, se ne morejo ali pa se ne smejo z njo soočiti. Kljub temu, da vsi vemo, da edina osvobaja.

  SLOVENKE IN SLOVENCI!

  Osvobodimo, Očistimo in Preporodimo Slovenijo!

  PRVI KORAK JE SOOČENJE Z RESNICO!

  DRUGI KORAK PA JE SPREJETJE TEGA ZAKONA, NASLEDNJI BODO POTEM VELIKO LAŽJI.

  http://www.pravapeticija.com/sprejem_zakona_ops_-_zakon_za_odpravo_vseh_privilegijev_v_rs


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI