Janšev republikanski sindrom

Aleš Maver 15.12.2011 0:27
 

Medtem ko se v največji opozicijski stranki ubadajo predvsem z vprašanjem, kako je lahko zmagovalec letošnjih volitev dobil toliko glasov, kar zbuja nekakšno zadoščenje pri vseh, saj se eni (ponovno?) čutijo žrtve medijskega linča, drugi pa se lahko njihovi neposrečeni potezi tokrat bolj ali manj upravičeno posmehujejo, bi me osebno bolj zanimalo, kam je izginilo skoraj dvajset tisoč glasov  za demokrate iz leta 2008. Nekako se mi namreč dozdeva (in sem omenjeno že večkrat povedal), da ni Pozitivna Slovenija – s trenirkami ali brez njih – dobila neznansko veliko, marveč je SDS dobila malo.

Čudna so pota glasov

Seveda se da takole čez palec oceniti, da gre pri večini “primanjkljaja” za vrnitev pred tremi leti posojenih glasov volivcev Nove Slovenije. Letos so bili v dobri veri, da bodo Janševi itak premočno zmagali, za posojanje pač manj motivirani, toliko bolj pa za vrnitev svoje nekdanje politične domovine v parlament. Sem seveda ne štejem tistih volivcev, ki so k SDS-u med letoma 2004 in 2008 migrirali bolj ali manj trajno in ne kažejo trenutno nobenih želja po vračanju. Lahko bi rekli, da so lastniki posojenih glasov ravnali preudarno. Četudi bi vsi svoje glasove pustili deponirane pri Janši, mu omenjeno še vedno ne bi zadostovalo za zmago.

In v tem je kleč. Na moč nenavadno je, če najbolje organizirana in najstabilnejša opozicijska sila od vsesplošnega prepričanja o katastrofalnem mandatu vladne večine ne profitira popolnoma nič in glasove celo odda.  Nekaj je namesto nje sicer profitiral Gregor Virant.  Ampak v vseh državah, kjer je kriza udarila vsaj približno tako kot v Sloveniji in so imeli v bližnji preteklosti prav tako volitve, je bil scenarij drugačen. Gotovo: ponovni uspeh doslej vladajoče opcije (čeprav tuji mediji občasno poročajo o menjavi oblasti, se v Sloveniji ni zgodilo in se ne obeta nič takega) priča najprej in predvsem o izjemno hudi ideološki vkopanosti  Slovencev, s čimer sem se ukvarjal prejšnji teden.

Demokrati kot republikanci

Tako ni nobenega dvoma, da je slovensko volilno telo tradicionalno nagnjeno v levo. O tem ne priča samo izid prvih demokratičnih volitev leta 1990, kjer vseh Demosovih glasov nikakor ni moč pripisati desni sredini, marveč tudi dejstvo, da je bila – pičla – večina desno od sredine samo leta 2004, pa še to zgolj pod pogojem, da na desno štejemo Jelinčičeve nacionaliste, ki so takrat dejansko nastopili s precej desničarskim programom (leta 1996 in leta 2000 so bili, nasprotno, povsem v vodah levega populizma in vulgarnega antiklerikalizma). Obenem so bili strategi desnosredinskih strank očitno premalo pozorni na tektonske premike v slovenskem volilnem zemljepisu, ki se niso zgodili čez noč, sovpada pa njihov začetek prav z izvolitvijo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana.

Zaradi tega je demokratom sicer uspelo prodreti v nekdaj nezavzete trdnjave nekdanjih liberalnih demokratov. Po analogiji z ameriško zgodbo bi lahko rekli, da so na levo škileči “Solid East” kot republikanci demokratski “Solid South” spremenili v svojo domeno. Na vsakih volitvah po letu 2004 so osvojili vse štiri vzhodne volilne enote, ki so jim bile bolj naklonjene tudi ob arbitražnem referendumu leta 2010, ki se je, kot je znano, sprevrgel v čisti dnevnopolitični obračun med levimi in desnimi. Da jim je uspelo trikrat zapovrstjo prepričati Štajerce iz mariborske volilne enote, je glede na dokaj vzhodnoevropsko volilno vedenje tamkajšnjih volivcev nemajhen dosežek. Ki pa ni brez pridiha paradoksa: isti volivci so namreč na predsedniških volitvah leta 2007 Danilu Türku namenili več kot 73 odstotkov glasov, največ v vsej državi. Da bi šlo pač za prednost domačega terena, bržkone ne bo držalo, saj je v prvem krogu v mariborski enoti kraljeval Jelinčič.

Skoraj raj si ti, Gorenjska

A prodor na prej večinoma levosredinski vzhod ima hkrati svojo senčno plat, kakor hodi republikanska osvojitev juga z roko v roki z marginalizacijo republikancev na vzhodni obali ZDA. Od letošnjih volitev je namreč Slovenija skoraj matematično natančno razdeljena na Jankovićev zahod in Janšev vzhod. Pri čemer je potrebno opozoriti, da so na vzhodu že prej – in ne šele letos – na volitve zahajali manj radi kot na zahodu. Demokratov v tem okviru ne bi smele toliko skrbeti izgube v obeh ljubljanskih volilnih enotah, čeprav sta bili ti še leta 2004 (in denimo na predsedniških volitvah 2002) desni sredini zmerno naklonjeni, kakor boleč in hud poraz na Gorenjskem. Ko desnica izgubi škofjeloški (mestni) okraj, bi moral biti to vsekakor znak za alarm.  Seveda pa se je laže ukvarjati s trenirkami.

Foto: RVK

 
Značke:

25 komentarjev

 • Nič osebnega Maver ( ne poznava se), ampak ko te berem, se moram ves čas prisiljevati, da berem naprej.
  Ves čas se sprašujem, kaj hočeš povedati, kaj je rdeča nit. Vmes naletim na kr neki trditve v vsakem 5. do 10. s katerimi se ne strinjam.

  Slovensko telo je levo obrnjeno. Tudi socialistično obrnjeno. Tudi socialistično konzervativno. To je dejstvo, ki se ves čas kaže v rezultatih volitev in tudi v tem, da do letos nismo imeli prave republikanske stranke ( kar bo verjetno Virantova lista postala, če se bo rešila levičarja Pavliha).

  Lej: okolica Logatca, Vrhnike, Škofje Loka in obeh loških dolin, okolica Kamnika in del notranjske so kar solidno desni okoliši, tako da ne spadajo na ruski del Ukrajine, ups, sovjetski del Ukrajine.

  Maribor je tako kot Ljubljana birokratsko-mafijska trdnjava. Tam imajo salonski komunisti zagotovljenih 60% glasov, samo ata kučan jim mora vsakič znova povedati katero je novo karizmatično ime levice, kater žvaka za seljaka je.

  • Carlos Contreras

   Prisiljevati se morate, šerif? Kdo Vas pa prosi, da sploh berete?

   • Ne bodi tak,Carlos Contreras.

    Tudi ti si srečen,če kdo prebere tvoje litanije.

  • Peter Lah

   Strinjam se z Mavrom, da je neproduktivno – sam bi k temu dodal tudi: znak slabega okusa – če po izgubljenih volitvah iščeš razloge za poraz izven sebe. Saj tudi pri nogometu neradi poslušamo drugo uvrščene, da je bilo vreme slabo ali da je sodnik navijal za zmagovalca. To ni športno. Sprijazni se z rezultatom in razmišljaj, kako boš naslednjič boljši. Še posebno to velja v primeru, ko si dejansko izgubil glasove.

   • Ko naši nogometaši izgubijo,kdaj pa ne, novinarji tolažijo ne preveč brihtno nogometno občinstvo, da so imeli več od igre.

   • Franc Mihič

    SDS pa očitno še vedno razloge za poraz išče izven sebe. To je je povsem nezrelo, neodgovorno. Kam to pelje?

 • Še boljše pa je, če si birokratski meščani številko karizmatičnega Velikega vodja napišejo na roko, kot je to nek očividec opazil pri sužensjko prignanih volilcih. Modri pišejo …

  Mafija je vzrok večje revščine v družbi, zato je ne voli in podpiraj press

 • Carlos Contreras

  Upam, tovariš Maver (hehe, skoraj se mi je Majer zapisalo), da ne sugerirate – s parafrazo Kevina Phillipsa – tudi na nekakšno “vzhodno strategijo”. 😉

 • Slovensko volilno telo je butasto, saj mu prejo že šezdeset let glavo ljudje, ki so s krvavo revolucijo zatrli demokracijo. Najprej so nasprotnike pobijali,nato preganjali iz domovine, potem preganjali v internacijo, podobno, kot nacisti. Po strahovaldi in terorju,ki je trajal vsaj deset let, so narod tako prestrašili,da se je začel sam disciplinirati in cenzurirati svoje izjave. Podpirati se je začela dvojna morala. V javnosti veliki komunisti, doma pa kristjani. Ščasoma so se tudi te navade opustile. Celotni narod so prestrelili z udbaškimi ovaduhi, kakršen je npr. Carlos Contreras v novejšem času. Prodrli so v vse pore, tudi v Cerkev, ki mora molčati, da ne bi kašen boter privlekel na dan spisek špijonov v talarjih. Obglavljena je inteligenca. Uničili so elito.Kdo je slovenska elita odloča izključno gremij, ki v Sloveniji vlada iz ozadja.
  Zato vlada v Sloveniji strah in teror. Ganljivo je gledati najvišje politične predstavnike, ki ne smejo ukrepati prej, preden jim skrivnostni CK ne dovoli.
  Podobnega stanja ni v nobeni evropski državi, zato mislim,da sebodo članice EU morale že kmalu zamisliti,kaj z majhno bolnico. Ali zahtevati red, ali pa jo izločiti, podobno, kot je bila dolga leta izločena Albanija. Albanija se je sama izločila, Slovnija pa je na najboljši poti.
  PS.: Zakaj se mora bati direktorica Davčne uprave za službo?
  Kdo jo bo zamenjal?
  Zoran Janković
  Zakaj?
  Zato, ker je razkrila mahinacije njegovih firm
  Tako posluje Slovenija!

  • Franc Mihič

   Dvojna morala ima domicil, davčna uprava, utaja,..
   Zanimivo, ni kaj!

 • Nekaj dejstev, ki jih zelo tezko zavrzemo:
  1. SDS je v primerjavi z letom 2008 izgubila en poslanski sedez. V primerjavi z letom 2004 pa ogromno.
  2. Sprijaznimo se ze enkrat, da je izgubiti volitve proti tistemu, ki je krivec za slabo stanje v drzavi, katastrofa. To je rezultat slabe volilne kampanje.
  3. Ocitno je levo volilno telo zelo obcutljivo na afere svojih kandidatov. A ne tako, kot bi si to zeleli. Bolj kot kandidate “pljujemo”, bolj se odzovejo in jih gredo na voilisca branit. To smo spoznali ze pri zupanskih volitvah v Ljubljani.

  Moje videnje zadnjega tedna (najbolj odlocilnega) pred volitvami: SDS je vso svojo energijo usmerila v napadanje protikandidatov. O programu se je zelo malo govorilo. Stalno so se iskale afere in napake drugih. Mar je to bilo treba? Volivci smo tega ze siti. Zakaj se ni vztrajalo pri programu? Kot je g. Maver ze mesec dni pred volitvami pravilno ugotovil: SDS se lahko samo sprehodi do zmage, nic drugega ji ni treba delati, kot vztrajati na svojem programu.

  In se za konec: zmerjati volivce in jih oznacevati za butce je najmanj neukusno! Mar nismo mi tisti, ki si tako zelimo demokracije? Tako so tudi komunisti vse drugace mislece ponizevali. Zakaj se sedaj ravno pomladni blok spusca na ta nivo?

  • Gospod Melkior,
   ali dopuščate možnost pravilnega razmišljanja gospe Andreje Valič Zverove na spletni strani http://www.rtvslo.si/slovenija/poskodovana-mentaliteta-je-zapuscina-totalitarizmov/272802 ? Če dopuščate možnost, potem mogoče dopuščate tudi možnost neracionalnega obnašanja slovenskega volilnega telesa?

   Še moje videnje volitev:
   Pomladni trojček brez denarja in brez medijev ne more priti na oblast z volitvami. Ker so volitve znanost in ne igračkanje, ki mu je kos vsak, če ima le 15 minut časa.

   • ALFE, razumite MELKIORJA!

    Gospod je gluh na desno uho in posluša le z levim ušsom.

  • Ker samozvani pomladniki niso nič drugega kot spreobrnjeni komunisti?

  • Franc Mihič

   “In se za konec: zmerjati volivce in jih označevati za butce je najmanj neokusno! Mar nismo mi tisti, ki si tako želimo demokracije? Tako so tudi komunisti vse drugače mislece poniževali. Zakaj se sedaj ravno pomladni blok spušča na ta nivo?”
   Se strinjam. In to naj bi bila pomladna omika in demokracija?
   Kdaj bodo o tem kdaj javno rekli “pomladni” javnomnenjski voditelji!?

 • Ker ste bili pridni, vam bom izdal majhno javno skrivnost:

  zadnje dni pred volitvami in na sam dan volitev je bil izvršen mehki državni udar, pri katerem so sodelovali Milan Kučan s svojimi nekdanjimi partijskimi, borčevskimi,oznovskimi in udbovskimi sodelavci, štacunar Janković in njegovo omrežeje, organizacije, ki so izvajale javnomnenjske ankete, organizacija, ki je izvajala vzporedne volitve, institucije v Srbiji in Bosni in Hercegovini ter nekatere verske skupnosti in drugi, ki so nepogrešljivi pri takih odgovornih nalogah.

  Ves ostali direndaj, tudi kolumna Aleša Maverja, pa je namenjen utrjevanju dosežkov iz državnega udara.

  Bodi strečen, kdor more!

  • Naj mi Virant odpusti!

   Na njegove zasluge bi namreč skoraj pozabil.

 • UDAR JE TUDI NA LEVI ! PAHORJA SO PRIKLENILI NA BOLNIŠKO POSTELJO , DA DOVRŠIJO RABOTO DO KONCA !

  Vnetje srednjih ušes je v teh hladnih dneh čest pojav , zlasti pri moški populaciji, ker imajo mladenke mrzla bedra !

 • PRJATLI: GLOBOKO SKLONIM GLAVO PRED PAHOR BORUTOM!
  Vem kaj se je zgodilo in spoštujem njegov osebni pogum!
  Borut, OPROSTI, prosim, če sem bil v preteklosti do tebe žaljiv!
  Borut, ti si mož pokončne drže! Ramo ob rami z Janezem!
  Prejel si tisto Adamovo jabolko in kazen!

  • Tudi jaz imam glavo sklonjeno … takoj, ko bo Jankoviću rekel: “Ne!” In me hkrati močno skrbi za njegovo zdravje … čisto mogoče je, da tega vnetja ne bo preživel!

   • Če me občutek ne vara, se nam bo še kolcalo za Pahorjem.

    Janšo bomo pa že kmalu prosili, naj se vrne na čelo vlade..

    Tovariši, dobro si zapomnite, kaj vam je danes prerokoval sam Mefisto!


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI