Slovenska džezovska legenda

Franci Koncilija 21.9.2011 7:41
 

Slovenski pravnik, glasbenik, skladatelj in glasbeni aranžer Ati Soss se je rodil 05. 05. 1930 v Ljubljani. V petdesetih letih je za eno leto odšel v Francijo, kjer se je izpopolnjeval v igranju klarineta in saksofona. Po vrnitvi v Ljubljano pa je postal prvi alt saksofonist ter solist Plesnega orkestra Radio Ljubljana. Leta 1957 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je končal študij klarineta, hkrati pa tudi na Pravni fakulteti. Poleg znanja glasbe in prava je bil tudi izvrsten poznavalec latinščine in grščine. V študentskih letih je vodil džezovski orkester Veseli berači. Poleg igranja se je ukvarjal tudi s komponiranjem, aranžiranjem ter dirigiranjem zabavne, plesne ter instrumentalne glasbe. Znane so njegove pesmi: V Ljubljano, Ura brez kazalcev, Včeraj, danes, jutri, Lonec brez medu in druge. Leta 1980 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Umrl je 21. septembra 1986 v Ljubljani. Ati Soss je prava slovenska džezovska legenda. Džez je igral z užitkom in iz notranje potrebe, skratka bil je džezist po duši, vedenju in značaju. Soss je džez doživljal kot pred okus svobode in demokracije!

Foto: Napovednik

 
Značke:

4 komentarji

 • Janez Gorenc

  Nisem vedel zanj, komade pa poznam. Lep prispevek. Sam bi pridal še eno ime s Sloveniskimi koreninami: Irving Fazola. Njegovo pravo ime je bilo Irving Prestopnik. Živel je v New Orleansu in je bil v svojih časih eden najboljših džezovskih klarinetistov v ZDA, saj je na kar nekaj lestvicah priljubljenih klarinetistov dal v koš nekatere ameriške supermojstre v klarinetu, npr. Bennyja Goodmana in Artija Shawa. V Chichago ga je popeljal Ben Pollack in nekaj časa je igral v New Yorku in Chichagu, potem pa je šel nazaj domov, ker je bojda pogrešal dobro hrano. In zelo rad je jedel, saj je bil na koncu tako debel, da je moral sedeti, kadar je imel nastop. Imrl je za srčno kapjo pri 36-ih. Zanj sem izvedel povsem slučajno, ko sem ga slišal igrati na komadu ‘My Inspiration’, ki ga je posnel z orkestrom Boba Crosbyja. Ostalo je na Wikipediji. Žal ne poznam nobenega drugega komada, kjer bi igral. Ve kdo drug za kakšnega?
  Lep pozdrav,
  Janez

 • Carlos Contreras

  Fazola je omenjen v knjigi Samuela Chartersa A Trumpet around the Corner in je skupaj z ostalimi člani Prima-Sharkey Orchestra tudi na slikici iz leta 1930. Takrat še ni bil debel. Skladba, ki jo omenjate, je očitno s snemanja oktobra 1938, ne piše pa nič, kaj vse so Crosbyjevi muzičarji tedaj še posneli.

 • Carlos Contreras

  Bržkone Fazola igra tudi na temle posnetku: http://www.youtube.com/watch?v=3EoTkSCyAgM.

 • Janez Gorenc

  Bi znal biti, glede na to, da je to posnetek tega orkestra iz leta 1938. Je pa res, da ima rahlo drugačen stil kot na My Inspiration. Tukaj je še en komad: http://www.youtube.com/watch?v=1FEQ8DnQo6k

  Sicer pa sem našel tole kompilacijo njegove glasbe . Nisem še imel časa iti skozi. Hvala, Carlos.


×
 
Nadaljuj na CASNIK.SI